info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

9. kolo - osobná výzva - Torty so želatínou

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Témou nedeľného kola súťaže Pečie celé Slovensko bolo ovocie. V osobnej výzve ukázali súťažiaci ako dokážu ovocie zaliať do želatíny a vytvorili nádherné želatínové torty. Vyskúšate ich recepty aj vy?

Torty so želatínou 1

Alenkina želé torta s vyrezávaným ovocím

Ingrediencie

Korpus

  • 8 vajec
  • 240 g kr. cukru
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 320 g polohrubej múky

Plnka

  • 500 g mascarpone
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 2x vanilkového cukru
  • 200 g bielej čokolády

Želé zo šampanského

  • 20 g želatíny
  • 400 ml šampanského

Želé z granátového jablka

  • 600 g pyré z granátového jablka
  • 200 g kr. cukru
  • 30 g želatíny
  • 150 ml likér
  • 12 g pektín

Zdobenie

  • 90 g želatíny
  • 250 g kr. cukru
  • 2 citróny
  • 300 g bielej čokolády na potretie torty

Ovocie

  • melón červený
  • melón žltý
  • pitahaya
  • kumkvat
  • jahody
  • kivi
  • karmabola
  • pomaranč
  • limetka
  • jablko

Postup

  1. Korpus - bielka vyšľaháme s cukrom do peny, spojíme ju so žĺtkami a prisypeme múku s práškom do pečiva ( klasická piškóta). Vylejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 25 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť
  2. Plnka - šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuha, pridáme mascarpone a roztopenú bielu čokoládu. Vyšľaháme tuhý krém
  3. Želé z granátového jablka - želatínu necháme „napučať“ vo vode a medzitým si ohrejeme granátové pyré s cukrom a likérom. Pridáme želatínu, ktorú sme rozpustili v troške zohriatého pyré, vlejeme do formy a necháme stuhnúť
  4. Tortu naplníme tak, že medzi korpusy s mascarpone krémom vložíme želé z granátového jablká
  5. Zdobenie - želé zmiešame s cukrom, pridáme 1,5 litra vody, citrónovú šťavu a dôkladne rozmiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme asi 1 minútu. Odstavíme zo sporáka a za občasného miešania necháme chladnúť. Naplnenú a vychladenú tortu potrieme bielou čokoládou a poukladáme ovocie. Vlažným želé zalejeme ovocie na torte
Torty so želatínou 2

Island cake od Katky

Ingrediencie

Korpus

  • 2 vajcia
  • 100 g kakaa
  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 180 g oleja
  • 300 g kryštálového cukru
  • 180 g acidofilného mlieka
  • 120 g vody
  • 50 g horkej čokolády

Sirup

  • 200 g černicového pyré alebo 100 g čerstvých černíc
  • 20 g cukru
  • voda

Krém

  • 400 g mascarpone
  • 250 g šlahačky 33 ¬%
  • čokoládové hobliny alebo kúsky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 balíčky čerstvých černíc

Mach

  • 1 vajce
  • 13 g kryštálového cukru
  • 30 g medu
  • 4 g prášku do pečiva
  • 25 g hladkej múky
  • potravinárska gelová farba fractal green grass

Obter

  • 200 g masla
  • 360 g horkej čokolády
  • 200 g bielej čokolády

Želé

  • 700 g vody
  • 12 plátkov želatíny (dve balenia)
  • 10 g cukru
  • šťava z jedného citróna
  • 200 g modrého likéru na azúrovú farbu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C
  2. Korpus - zmiešame si suroviny na korpus a vypracujeme z nich cesto
  3. Krém - mascarpone vyšľaháme so šľahačkou, cukrom a vanilkou a pridáme čokoládové hobliny. Prenesieme do vrecka a dáme do chladničky
  4. Mach - vajce, cukor a med vyšľaháme. Pridáme prášok do pečiva a múku. Zafarbíme, zakryjeme fóliou a dáme do mikrovlnky na 1 až 2 minúty
  5. Upečený korpus necháme vychladnúť, natrieme pyré a dáme krém a černice. Poskladáme korpus a dáme zachladiť
  6. Potom si tortu obrežeme do požadovaného tvaru a zo zbytkov si vytvarujeme ostrov. Rozpustenú čokoládu vyšľaháme s maslom a obtrieme celú tortu
  7. Dáme schladiť a potom natrieme bielou čokoládou
  8. Želatína - plátky dáme napučať a vodu, cukor a likér prevaríme. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Necháme ochladiť a nalejeme do dobre upevneného olepeného a foliou zaisteného ráfika. Necháme stuhnúť
  9. Machom ozdobíme kopce, z namletých mandlí si urobíme pláž a bielou farbou dokreslíme vlny
Torty so želatínou 3

Exotická želatínová koruna podľa Lucky

Ingrediencie

Mangové želé

  • 700 g mangové pyré
  • 100 g marakujové pyré
  • 600 ml voda
  • 150 g cukor kr.
  • 10 g agar agar
  • 4,5 g želatína

Ovocné želé

  • 600 ml voda
  • 60 g cukor kr.
  • 7 g agar agar
  • 3 g želatína
  • Aloe Vera konzerva
  • Ovocie: černice, maliny, čučoriedky, mango mrazené kocky, kiwi, dračie ovocie ružové

Cesto

  • 100 g mandľová múka
  • 85 g práškový cukor
  • 30 g múka hladká
  • 2,5 ks vajec
  • 3 ks bielok
  • 15 g cukor krupica
  • 35 g maslo roztopené

Malinové coulis

  • 430g malinové alebo čučoriedkové pyré
  • 60 g cukor krupica
  • 75 g glukóza
  • 9 g pektín NH

Dekorácia

  • Jedlé kvety

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si tortovú formu na pečenie, vystelieme papierom
  2. Mangové želé – zohrejeme obe pyré s vodou, pridáme agar zmiešaný s cukrom a dáme prevariť. Potom trochu vychladíme a zamiešame napučanú želatínu a naplníme bábovkovú formu a dáme mraziť na cca 1h
  3. Joconde – preosejeme mandľovú múku, pr. cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry na cca 8min. Vytiahneme, necháme vychladiť
  4. Malinové coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme korpusy. Dáme chladiť
  5. Číre želé – dáme zohriať vodu s cukrom a agarom. Necháme prevariť. Napučanú želatínu vmiešame do horúcej zmesi. Vytiahneme mangové želé a rozkrájame ho podľa jednotlivých oblúkov bábovky
  6. Každý druhý oblúk vložíme naspäť do formy a do medzier doplníme ovocie a zalejeme rozrobenou čírou želatínovou masou. Dáme do šokera
  7. Naplnený a vychladený korpus orežeme na 20cm a vložíme do formy 22cm, vystelieme po obvode fóliou a zalejeme mangovým želé po obvode celej torty. Dáme chladiť
  8. Po vychladení vyklopíme želatínovú bábovku na upečený a vychladený korpus, v strede korpusu vykrojíme dieru podľa bábovky. Doupravujeme okraje. Celú tortu ešte raz potrieme želé, aby bola krásne lesklá
Torty so želatínou 4

Svieža bazová torta podľa Miňa

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g hladká múka
  • 300 g práškový cukor
  • 125 g maslo
  • 2 vajcia
  • ½ KL soľ
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml kefír
  • 1 PL octu
  • 1 KL sóda bikarbóna

Plnka

  • 400 g mascarpone
  • 400 g tvaroh
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 200 g práškový cukor

Želatína

  • 100 g želatíny na aspiky (extra silná)
  • 200 ml Bazový sirup (naturfarm)
  • 2 L voda
  • Šťava z jedného citróna

Ozdoba

  • 600 g jahody
  • 1 ks Karambola
  • 125 g Čučoriedky
  • 10 ks Kumquaty
  • 10 ks Bazový kvet
  • 500 g fondán (biely)

Postup

  1. Cesto - maslo s cukrom vyšľaháme, pridáme postupne vajcia, šľaháme do peny. Pridáme kefír a zašľaháme. Preosiatu múku si zmiešame s vanilkovým cukrom a soľou a pridáme do zmesi. Keď sa nám všetko spojí, pridáme ocot s rozmiešanou sódou bikarbónou
  2. Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť
  3. Želatína - želatínu necháme napučať v studenej vode, potom ju zohrejeme aby sa rozpustila, pridáme ju do vody s bazovým sirupom a citrónovou šťavou a necháme ju vychladnúť
  4. Plnka - mascarpone, tvaroh, cukor a smotanu si spolu vyšľaháme do zhustnutia
  5. Korpus na tortu si rozrežeme na polovicu a naplníme pripravenou plnkou a nakrájanými jahodami. Celú tortu obtrieme bielou plnkou a necháme dobre zachladiť (stuhnúť). Potom ju ozdobíme ovocím a kvetmi bazy
  6. Založíme si do formy fóliu, ktorú zabezpečíme fondánom (aby nám želatína nevytekala) a nalejeme riedku želatínu. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť