9. kolo - kreatívna výzva - Tvarované ovocie

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V deviatej kreatívnej výzve museli súťažiaci konkurovať priamo prírode, čo vôbec nebola ľahká úloha. Ako sa im podarilo vytvoriť to najskvostnejšie ovocie sa môžete presvedčiť v receptoch:

Záhradné ovocie podľa Alenky

Ingrediencie

Hruška

  • 250 g hruškového pyré
  • 1 hruška – 75 g kocky
  • 16 g kr. cukor
  • 4 g pektín
  • 7 g citrónovej šťavy
  • estragon

Vanilkový bavorský krém

  • 250 g mlieka
  • 250 g šľahačky 35 % + 250 g
  • 4 g vanilkovej pasty
  • 100 g žĺtka
  • 50 g kr. cukor
  • 67 g želatínovej masy - 1 : 6 so studenou vodou
  • škorica

Jablko

  • 119 g kr. cukru
  • 55 g šľahačkovej smotany
  • 33 g želatínovej masy
  • 400 g červeného jablka
  • 150 g jablka granny smith
  • 40 g hnedého cukru
  • 40 g masla

Ovocná poleva

  • 20 g želatíny + 12 g vody
  • 250 g ovocného pyré / jablko /
  • 100 g glukózového sirupu
  • 5 g pektínu
  • 80 g krupicového cukru

Zrkadlová poleva

  • 10 g želatíny v prášku
  • 135 ml vody
  • 150 g glukózy
  • 150 g cukru
  • 100 g kondenzovaného mlieka
  • 150 g bielej čokolády
  • potravinárske farbivo

Postup

  1. Vanilkový bavorský krém - mlieko, šľahačku a vanilku zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka s hnedým cukrom a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko vylejeme na želatínu. Necháme vychladnúť na 22 - 23 °C, potom jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou
  2. Karamel - upálime cukor, odstavíme a pridáme šľahačku. Necháme vychladnúť a po vychladnutí pridáme želatínovú zmes
  3. Jablká uvaríme s cukrom a maslom až do priesvitnosti a potom pridáme na kocky nakrájané jablko granny smith. Z jabĺk odstránime tekutinu. Karamel zahrejeme na 25 °C. Jablkovú zmes prepasírujeme a zmiešame s karamelom. Zmes natrieme na podložku a vykrojíme kolieska, ktoré potom uložíme na vrch bavorského krému v jablkovej forme
  4. Ovocný glaze - 20 g želatíny namočíme v 12 g vody. Ovocné pyré, 100 g glukózového sirupu a 70 g vody zohrejeme na 45 °C, pridáme 80 g cukru zmiešaného s 5 g pektín NH a zohrejeme na 85 °C. Pridáme želatínovú masu a necháme vychladnúť v chladničke. Potom zohrejeme na pracovnú teplotu 40 °C
  5. Zrkadlová poleva: želatínu rozpustíme v 60 ml vody. 75 ml vody, cukor a glukózu privedieme do varu. Cukrovú zmes preložíme z ohňa a pridáme želatínu. Potom pridáme kondenzované mlieko a farbivo. Zmesou polejeme čokoládu, ktorá sa roztopí. Zmiešame a odstránime vzduchové bubliny
  6. Do pripravených silikónových foriem vlejeme bavorský krém, vložíme stuhnutú hruškovú alebo jablkovú hmotu a po okraj doplníme bavorským krémom. Jablko ukončíme karamelovým krúžkom. Formy s hmotou dáme zamraziť a po vytiahnutí s mrazničky ich hneď polievame zrkadlovou polevou, ktorá má teplotu cca 32 °C

Katkine tropické ovocie

Ingrediencie

Mousse

  • 450 ml šľahačky 33%
  • 260 ml vanilkového mlieka
  • 2 PL práškovej želatíny
  • 90 g práškového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 g bielej čokolády
  • 200 g mandarínkového pyré
  • 10 g mandarínkovej pasty
  • 3 limetky
  • 30 g likéru mojito

Insert (náplň) 1:

  • 180 g aperol
  • 120 g proseco
  • 30 g cukor
  • 5 g agar agar
  • 100 g manadarínkového pyré

Insert (náplň) 2

  • 180 g vody
  • 120 g likéru mojito
  • 30 g hnedého cukru
  • 5 g agar agar
  • šťava z dvoch limetiek
  • 1 dcl bieleho rumu
  • čerstvá mäta

Obter

  • 600 g bielej čokolády
  • 300g kakaového masla
  • gelová farba oranžová
  • gelová farba zelená a limetka a grass green
  • 100 g poťahovej hmoty citrón
  • gelová farba žltá

Modelované ovocie

  • 60 g šľahačky 33 %
  • 175 g bielej čokolády
  • 32 g masla
  • 1 dcl likéru s kokosovou príchuťou vyrábaného na ostrove Barbados
  • 20 g kokos
  • 2 citróny
  • 3 vajcia
  • 30 g cukru
  • 30 g hladkej múky
  • citrónová kôra
  • modelovací cukor

Keks

  • 90 g práškového cukru
  • 30 g mletých mandlí
  • 250 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • štipka soli
  • 55 g našľahaného vajca

Postup

  1. Mousse - do hrnca nalejeme šľahačku a do nej nasypeme želatínu. Necháme ju zmäknúť a potom ju v šľahačke zohrejeme. Horúcu zmes vyšľaháme s čokoládou do hladka. Potom pridáme mlieko a cukor. Mousse rozdelíme na dve časti a jednu dochutíme limetkovou šťavou a kôrou a druhú mandarínkovým pyré a pastou
  2. Insert (náplň) 1 - mandarínkové pyré zmiešame s prosecom a privedieme k varu. Zmiešame agar a cukor, pridáme do hrnca a varíme asi dve minúty. Dolejeme aperol a premiešame. Preložíme do misky, zakryjeme fóliou a dáme schladiť. Potom premiešame, naplníme polgule a dáme zmraziť
  3. Insert (náplň) 2 - vodu, šťavu z limetiek a likér privedieme k varu. Pridáme agar s cukrom a povaríme. Dolejeme rum a pridáme nasekanú mätu. Naplníme polgule a dáme zmraziť
  4. Modelované ovocie - šľahačku necháme zovrieť. Zalejeme ňou čokoládu a rozpustíme. Pridáme maslo a dochutíme kokosovým likérom a kokosom. Necháme stuhnúť
  5. Upečieme korpus z navážených surovín. Potom ho nadrobíme a zmiešame s citrónovou šťavou a trochou ganache. Z vychladnutej ganache vytvarujeme trufle, ktoré vložíme do punčoviny. Tú obtrieme čokoládou dáme zmraziť a nakoniec obalíme vo fondáne
  6. Z modelovacieho cukru vytvoríme podstavec
  7. Keks - suché prísady premiešame, pridáme studené maslo a zmes premelieme na piesok. Pridáme vajce a spracujeme cesto. Vykrojíme požadované tvary a dáme piecť cca 12 minút na 170 °C

Luckina rodinná ovocná misa

Ingrediencie

Višňové coulis

  • 140 g višňové pyré
  • 20 g cukor krupica
  • 25 g glukóza
  • 50 ml griotka
  • 4g pektín NH

Makový mousse

  • 100 g šľahačka 33%
  • 100 g mlieko
  • 2 g vanilková pasta
  • 40 g žĺtka
  • 20 g cukor kr.
  • 20 g mletý mak
  • 28 g želatínová masa = 4 g želatíny + 24 g voda
  • 150 g šľahačka 33%

Zrkadlová poleva

  • 150 g cukor kryštál
  • 100 g kondenzované mlieko
  • 75 ml voda
  • 10 g želatína prášok
  • 60 ml voda
  • 175 g biela čokoláda Callebaut
  • Gélové farby: červená/bordová

Hruškové coulis

  • 150 g hruškové pyré
  • 20 g cukor krupica
  • 25 g glukóza
  • 1 ks hruška
  • Mletá škorica, mletý klinček, mletý badián, mletý kardamón
  • 4 g pektín NH

Vanilkový mousse

  • 100 g šľahačka 33%
  • 100 g mlieko
  • 2 g vanilková pasta
  • 40 g žĺtka
  • 20 g cukor kr.
  • 28 g želatínová masa = 4 g želatíny + 24 g voda
  • 150 g šľahačka 33%

Velur

  • Kakaové maslo
  • Žltá a zelená farba

Sušienky kakaové

  • 240 g múka
  • 15 g kukuričný škrob
  • 3 g soľ
  • 65 g kakao
  • 225 g maslo
  • 200 g cukor krupica
  • 1 ks vajíčka

Čokoládový korpus

  • 250 g pol. múka
  • 250 g cukor pr.
  • 250 ml acidofilné mlieko
  • 125 ml olej
  • 2 lyž. kakao
  • 1 lyžička sóda bikarbóna
  • 100 g maslo
  • 1  zrelý banán

Banánový karamel

  • 100 g cukor kr.
  • 50 ml voda
  • 1  zrelý banán

Poťah

  • 500 g žltý fondán rainbow
  • Farby na fondán (hnedá, zelená)

Dekorácia

  • Stopka na čerešňu: 30 g modelovací cukor
  • Stopka na hrušku: 30 g tmavá čokoláda
  • Podnosy: 1,5 kg modelovací cukor
  • Farby: žltá, červená, zelená, biela

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech na pečenie vystelieme papierom
  2. Višňové coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom zmes trocha vychladíme a naplníme silikónové polgule 8 ks. Dáme zamraziť
  3. Hruškové coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme silikónové polgule 8 ks. Dáme zamraziť
  4. Zostávajúcim černicovým coulis naplníme ďalších 8 ks polguliek silikónovej formy a na ne položíme zamrazené polgule aby sa vytvorila celá guľa a dáme opäť zmraziť
  5. Makové mousse - želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko nalejeme na želatínovú masu, pridáme mak. Necháme vychladiť na 22 – 23 °C
  6. Vyšľaháme šľahačku (2). Vychladenú zmes jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Nalejeme do foriem asi vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú višňovú guľu.Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
  7. Vanilkové mousse - želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko nalejeme na želatínovú masu, pridáme mak. Necháme vychladnúť na 22 – 23 °C
  8. Vychladenú zmes jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Nalejeme do foriem asi vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú hruškovú guľu.Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
  9. Sušienkové cesto - v jednej mise zmiešame múku, škrob, soľ a kakao, dáme stranou. Vymiešame máslo, cukor vajíčka a vanilku. Keď je hmota pekne vymiešaná, pridáme suché ingrediencie a poriadne spracujeme. Keď je cesto hotové, vyvaľkáme ho medzi dvoma papiermi a dáme chladiť. Po zachladení vykrajujeme kruhy a dáme na plech piecť pri 180 °C na cca 15 min
  10. Čokoládový korpus - všetky prísady okrem masla spracujeme, dáme piecť do formy. Pečieme 180 °C okolo 25 min
  11. Banánový karamel - dáme variť cukor s vodou, keď zmes začne hnednúť, pridáme roztlačený banán. Dáme chladiť
  12. Po dopečení čokoládový korpus rozdrobíme na masu, pridáme maslo. Vytvarujeme placku, do ktorej umiestnime pásik banánového karamelu a celé to obalíme tak, aby sme vytvarovali banán. Urobíme 4 kusy a dáme do shockeru
  13. 8 kusov sušienok odložíme, zvyšok rozmixujeme. Dáme stranou
  14. Zrkadlová poleva - želatínu dáme napučať do vody. Do hrnca dáme variť vodu, cukor a kondenzované mlieko. Ked sa cukor roztopí pridáme želatínu, už nevaríme! Poriadne premiešame a cez sitko zalejeme pripravenú čokoládu. Ponorným mixérom premixujeme
  15. Polevu zafarbíme na červeno. Keď má teplotu 30 °C, začneme polievať višne. Dáme chladiť
  16. Stopky - zohrejeme izomalt, zafarbíme na zeleno a vyrobíme z neho stopky na višne. Ozdobíme višňu. Zohrejeme čokoládu a vytvarujeme z nej stopku na hrušku
  17. Izomaltové podnosy - zohrejeme izomalt 1/3 z množstva, zafarbíme a nalejeme na podložku do požadovaného tvaru. Necháme vychladnúť
  18. Farbenie hrušky - pripravíme si čokoládu s čoko maslom, zafarbíme na žlto, nastriekame vychladené hrušky, potom zmeníme na zelenú farbu a len z jednej strany nastriekame. Následne zubnou kefkou ostriekame hrušku jemne hnedou farbou na vytvorenie bodiek. Hrušky premiestnime na vychladené sušienky. Dáme chladiť
  19. Banány potiahneme fondánom a dofarbíme. Dáme chladiť
  20. Zostavíme si izomaltové podnosy a na ne poukladáme ovocie

Zátišie s ovocím podľa Miňa

Ingrediencie

Cesto

  • 110 g mandľová múka
  • 70 g práškový cukor
  • 1 bielko
  • 2 vajcia
  • 20 g hladká múka
  • 55 g maslo
  • 2 bielka
  • 25 g kr. cukor

Tartové cesto

  • 280 g hladká múka
  • 36 g mandľová múka
  • 108 g práškový cukor
  • 144 g maslo
  • 2 g soľ
  • 60 g vajcia

Medové cesto

  • 1 vajce
  • 100 g práškový cukor
  • ½ KL perníkové korenie
  • ½ KL sóda bikarbóna
  • 1 PL medu
  • ½ PL škorice
  • 170 g hladká múka
  • 200 g slivkový džem
  • 100 ml rumu
  • 300 g poťahová biela hmota
  • Fialová a modrá farba do airbrushu

Kokosový mousse

  • 150 g kokosové mlieko
  • 200 g smotana na šľahanie
  • 30 g žĺtka
  • 30 g práškový cukor
  • 2,5 plátku želatíny
  • 250 g čerstvé jahody
  • Bazalka
  • Agar
  • 1 citrón
  • 50 g kryštálový cukor

Čokoládový mousse

  • 100 g biela čokoláda
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • 2 plátky želatíny
  • 2 PL celý mak
  • 200 g čerešne
  • 5 cl griotka
  • 50 g kryštálový cukor
  • Agar

Poleva zrkadlová červená

  • 20 g prášková želatína
  • 120 g voda
  • 300 g glukóza
  • 300 g kryštálový cukor
  • 140 g voda
  • 200 g kondenzované mlieko
  • 300 g biela čokoláda
  • Červené farbivo

Poleva Velvet

  • 150 g biela čokoláda
  • 150 g kakaové maslo
  • 250 g žltá a 250g zelená poleva deco melts

Jedlý podnos

  • 2 kg modelovací cukor
  • Čierne farbivo
  • Zlatý prach

Postup

  1. Bielko, múky, cukor, vajcia a maslo spolu vymiešame do peny. Vyšľaháme si sneh z bielkov a cukru a spolu zmiešame do jednej hmoty. Vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme pri 190 stupňov asi 15 min.
  2. Pripravíme si mousse – 100 ml šľahačky privedieme do varu a pridáme bielu čokoládu a rozpustíme. Necháme trocha vychladnúť
  3. Želatínu namočíme do studenej vody, na 5 – 10 min. želatínu rozpustíme a pridáme do čokolády. Smotanu vyšľaháme a postupne pridávame zmes čokolády so želatínou
  4. Zmesou na mousse plníme formu, a vkladáme vykrojené cesto a zmrznutú vložku do moussu. (čerešne, griotka, cukor, agar)
  5. Dáme zmrznúť
  6. Po vytiahnutí polievame rôznymi polevami a zdobíme
  7. Žĺtka s cukrom vyšľaháme, pridáme 100g vriacej smotany, pridáme napučanú želatínu a zamiešame s kokosovým mliekom, a pridáme 100g vyšľahanej šľahačky. Plníme formu a vkladáme zmrznutú ovocnú vložku a korpus. (ovocná vložka sú rozvarené jahody, cukor, bazalka, agar, citr. šťava.)
  8. Zmes na tretie ovocie si pripravíme z upečeného korpusu medového, ktorý si podrvíme a zmiešame so surovinami (na „punčku“), Tvarujeme ovocie a balíme do poťahovej hmoty a striekame airbrushom na požadovanú farbu
  9. Upečieme si ešte tartové cesto, na ktoré budeme klásť pripravené ovocie, kde zmiešame suroviny a vykrajujeme požadovaný tvar a pečieme asi 15 min. pri teplote 180 stupňov
  10. Modelovací cukor si dáme do hrnca roztopiť, pridáme čiernu farbu a práškovú zlatu farbu premiešame a vylejeme do obdĺžnikovej formy a necháme stuhnúť

 

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

8,29 € (vrátane DPH)
Video
5,60 € (vrátane DPH)
15,90 € (vrátane DPH)
Video
8,30 € (vrátane DPH)
Video
11,20 € (vrátane DPH)
Video Doprava zdarma
54,90 € (vrátane DPH)
Video
24,60 € (vrátane DPH)

Prečítajte si tiež