8. kolo - kreatívna výzva - Torty s prekvapením
8. kolo - kreatívna výzva - Torty s prekvapením
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Torty bývajú svojim spôsobím vždy veľkým prekvapením. A práve torta s prekvapením bola ôsma kreatívna výzva, pri ktorej piati statoční súťažiaci vytiahli z rukávov ozajstné prekvapenia a ich výtvory boli naozaj ako z veľkej školy pekárskej. Nechajte sa inšpirovať úžasnými receptami:
Alenkin košík so sladkým tajomstvom
Ingrediencie
Korpus
- 10 vajec
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
Krém
- 500 ml mlieka
- 300 g kryštálového cukru
- 4 PL hladkej múky
- 4 vanilkový cukor
- 300 g kokosu
- 500 g masla
- 100 ml kokosového likéru
- 200 ml mangového pyré
Postup
- Korpus - bielky vyšľaháme do tuha s kryštálovým cukrom, pridáme žĺtky, vmiešame múku zmiešanú s kokosovou múčkou. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi 30 minút
- Krém - zo 400 ml mlieka, 200 g cukru a hladkej múky uvaríme krém, do ktorého pridáme vanilku. Kokos so 100 ml mlieka a 100 g cukru uvaríme a necháme vychladnúť. Keď obe hmoty vychladnú, spojíme ich s vyšľahaným maslom
Galaktická torta podľa Ingy
Ingrediencie
Korpus na planéty
- 153 g masla izbovej teploty
- 250 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 292 g hladkej múky
- vanilkový extrakt
- 2 g soli
- 270 g mlieka
- gélové farby (zelená, modrá, ružová, fialová, oranžová, červená, žltá)
Korpus brownies
- 380 g hladkej múky
- 600 g trstinového cukru
- 200g čierneho kakaa
- 2cl jedlej sódy
- 2cl kypriaceho prášku do pečiva
- 1cl soli
- vanilkového extraktu
- 360 ml mlieka
- 240 ml horúcej vody
- 360 ml oleja
- 4 vajcia
Meringue
- 275 g kryštálového cukru
- 88 g vody
- 5 bielok
Pâte à bombe
- 520 g kryštálového cukru
- 220 g vody
- 15 žĺtok
- 6 PL espressa
Krém na vrch torty
- 800 g creme cheese
- 200 g práškového cukru
- 280 g masla
Postup
- Korpus na planéty - maslo šľaháme cca 10 minút. Pridáme cukor, vyšľaháme. Postupne pridáme vajíčka, múku a mlieko s vanilkovým extraktom. Cesto rozdelíme na 8 častí a zafarbíme. Pečieme v silikónových polguľových formičkách cca 20 min pri 175 °C
- Korpus brownies - všetky suché ingrediencie zmiešame. V inej mise zmiešame mokré ingrediencie. Vypracujeme hladké tekuté cesto
- Meringue - z cukru a vody uvaríme pri 118 °C sirup. Bielka začneme šľahať pri nízkej rýchlosti a keď sirup začne vrieť zvýšime ju na strednú. Pridáme sirup a šľaháme na tuhý sneh
- Pâte à bombe - z cukru a vody uvaríme pri 118 °C sirup. Žĺtka začneme šľahať na strednej rýchlosti keď sirup začne bublať. Pridáme sirup a šľaháme, kým nezdvojnásobí svoj objem
- 6 PL espressa, necháme vychladnúť a pridáme do krému
- Krém - 790 g masla izbovej teploty vyšľaháme do biela, pridáme pâte à bombe, vyšľaháme rýchlo. Pridáme meringue a rýchlo prešľaháme
- Krém na vrch torty - maslo vyšľaháme s cukrom. Pridáme creme cheese a vyšľaháme
Katkina cestovateľská torta
Ingrediencie
Korpus
- 250 g mandľovej múky
- 250 g hladkej múky
- 1 kypriaceho prášku do pečiva
- 2 ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 8 vajec
- 250 g cukor krupica
- 250 g masla
- 1 PL pistáciovej pasty
- 100 g mletých pistácií
- 180 g mlieka
- Kardamón
- Ružová voda
Keksíková vrstva
- 190 g múky hladkej
- 50 g mleté mandle
- 3/4 ČL jedlej sódy
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- 1/4 ČL soli
- 115 g masla izbovej teploty
- 100 g trstinového cukru
- 1 vajce
Želé
- 240 g jahodového pyré
- 37 g glukózy
- 18 + 45 g cukor kryštál
- 6 g pektínu NH
Plnka
- 250 g jahodového pyré
- 150 g rebarborového pyré
- 200 g bielej čokolády
- 250 g šľahačkovej smotany 33 %
- 500 g mascarpone
- 1 PL lyžica jahodovej pasty
- 150 g lyofilizované jahody
- 150 g práškového cukru
- 250 g čerstvých jahôd
Praliné
- 100g pistícií
- 100g cukru kryštál
Obter
- 540 g bielej čokolády
- 270 g masla izbovej teploty
Poťah
- 2 kg hnedá poťahová hmota
- 500 g biela poťahová hmota
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Želé - pyré, glukózu a cukor 18g zahrejeme na cca 40 stupňov. Za stáleho miešania pridáme zbytok cukru zmiešaného s pektínom. Nahrejeme k bodu varu a premiešame. Odstavíme, zakryjeme fóliou a dáme schladiť
- Plnka - jahodové pyré, rebarborové pyré prevaríme a pridáme bielu čokoládu. Premiešame a pridáme lyofilizované jahody. Necháme schladiť
- Korpus - suché suroviny si navážime do misky. V kuchynskom robote si najprv vyšlaháme bielky so štipkou soli a potom v čistej mise vymixujeme maslo s cukrom, neskôr pridáme žĺtky, pistácie/pistáciovú pastu. Postupne vmiešame suché ingrediencie na striedačku s mliekom a nakoniec jemne ručne vmiešame bielkovú penu. Pridáme kardamón a trošku ružovej vody. Vylejeme na dva plechy a dáme piecť na 180 stupňov na cca 25 minút
- Želé vyberieme z chladu a premixujeme. Roztopíme si bielu čokoládu. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu
- Keksíky - vypracujeme, vyvaľkáme a buď povykrajujeme alebo natiahneme celé cesto na tenko na plech s papierom na pečenie a dáme piecť na 10 minút na 180 stupňov
- Na praliné si rozpustíme cukor na karamel a zalejeme ním pistácie
- Vychladnuté potom rozomelieme v sekáčiku na pastu. Korpusy potrieme želé
- Krém - vymixujeme si mascarpone a šľahačku s cukrom. Pridáme vychladnuté pyré s čokoládou a trošku jahodovej pasty. Premiešame a premiestnime do sáčku
- Na spodný korpus natrieme želé, prídáme praliné a nadrvené kesíky. Naplníme spodný korpus naukladáme jahody a takto poskladáme celú tortu. Dáme zachladiť
- Bielu čokoládu vymixujeme so spusteným maslom. Tortu obrežieme, obtrieme a dáme zachladiť
- Vyrobíme si polgule s isomaltu a do nich potom schováme letenky a zlepíme polovičky polgulí spolu
- Na jedlý papier si nakreslíme a vypíšeme letenky. Tie zrolujeme a previažeme mašličkou a dáme do guličiek. Schladenú tortu potom vykrojíme a dáme do stredu gule s letenkami. Potiahneme modelovacou hmotou a dáme schladiť. Potom dokončíme detaily
Luckine sushi s japonským prekvapením
Ingrediencie
Cesto biele
- 85 g masla
- 160 ml oleja
- 400 g cukor krupica
- Vanilkový extrakt
- 345 g múky polohrubej
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 235 ml mlieka plnotučného
- 6 bielok
Cesto pistáciové
- 450 g mandľovej múky
- 150 g pistácií nesolených (rozdrvených na múku)
- 500 g práškového cukru
- 170 g hladkej múky
- 2 g soli
- 9 g droždia sušeného
- 15 vajec
- 18 bielok
- 90 g cukor krupica
- 210 g masla roztopeného
- 3 lyžice pistáciovej pasty
Plnka mascarpone
- 500 g mascarpone
- 500 g smotany 35%
- 200 g cukor múčka
- Pistáciová pasta
Malinové coulis
- 290 g + 145 g malinového pyré
- 40 g + 20 g cukor krupica
- 50 g + 25 g glukóza
- 6 g + 3 g pektín NH
Ovocný kaviár
- 100 g marakujového pyré
- 100g malinového pyré
- Citrónovej šťavy
- 1 g + 1 g agar
- 500 ml veľmi studeného oleja
Poťahová hmota
- 2 kg čierny fondán
- 250 g biely fondán
- 250 g zelený fondán
- 250 g modelovací fondán
- Farby na fondán
Postup
- Zapneme rúru na 230 stupňov a pripravíme si 2 plechy s papierom
- Cesto biele – bielka vymiešame do snehu, dáme na bok. V kuchynskom robote vymiešame maslo do krémova, pridáme cukor a olej, kým sa hmota nezjednotí. Pridáme vanilku. V separátnej mise zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ. Na striedačku pridávame k maslovej hmote suché suroviny a mlieko. Potom ručne zamiešame bielkový sneh. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch chlebíkových foriem a dáme piecť na 180 stupňov približne 45 min.
- Malinové coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom nalejeme do rúrky vystlanej fóliou a dáme chladiť
- Cesto pistáciové – preosejeme mandľovú a pistáciovú múku, práškový cukor a múku, droždie. Zapracujeme do múky vajcia a pistáciovú pastu. V miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Zapracujeme ju ručne do cesta. Keď je homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na viac plechov a dáme piecť do rúry (tu chýba na koľko stupňov) na cca 10 – 15 min. Potom necháme vychladnúť
- Plnka mascarpone – v kuchynskom robote dáme miešať marcarpone spolu so smotanou, kým plnka nezhustne, pridáme cukor a nakoniec pastu. Chvíľu ešte miešame a dáme vychladnúť
- Dekorácia kaviár – suroviny povaríme, dáme do striekačky a postupne kvapkáme do vychladnutého oleja. Necháme chvíľu pôsobiť a potom vyberieme z oleja precedíme a prepláchneme vodou
- Z modelovacieho fondánu vytvoríme krevety, domaľujeme. Vymodelujeme plátky lososa a avokádo
- Obe plnky dáme do vreciek s guľatou špičkou a začneme plniť korpusy
- Korpusy ukladáme tak, aby sme vytvorili v strede torty vlajku Japonska. Tortu potrieme mascarpone plnkou a obalíme čiernym fondánom. Odekorujeme bočné strany tak, aby sme vytvorili efekt sushi. Dozdobíme dekoráciami a kaviárom
Medový úľ od Miňa
Ingrediencie
Cesto (3x)
- 6 vajec
- 100 g práškového cukru
- 80 g medu
- 100 g polohrubej múky
- 100 g zomletých orechov
- ½ balíčku kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček sušenej pomarančovej kôry
- Šťava z dvoch pomarančov
Plnka
- 600 ml masla
- 300 ml smotany na šľahanie
- 400 g čokolády 52%
- 100g práškového cukru
- 300 g pomarančového pyré
- 50 g kryštálový cukor
- 20 g kukuričný škrob
Chrumkavá zložka
- 15 0g bielej čokolády
- 50 g orechov
- 50 g ľanových semiačok
- 50 g slnečnicových semiačok
Ozdoba
- 1 kg čierny fondán
- 0,5 kg biely fondán
- 0,7 kg žltý fondán
- 0,5 g žltá čokoláda (poleva)
- 100 g mandľových lupienkov
Postup
- Cesto – žĺtka s cukrom a medom si vyšľaháme do peny, pridáme múku, orechy, kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor. Cesto vylejeme do pripravených foriem a pečieme v rozohriatej rúre pri 185 stupňoch asi 30 min.
- Plnka – maslo s cukrom vyšľaháme, zo smotany a čokolády si pripravíme ganáž (necháme trocha vychladnúť)
- Do vymiešaného masla zašľaháme ganáž a plnka je hotová
- Ovocná zložka – pomarančové pyré privedieme do varu, pridáme cukor a kukuričný škrob a uvaríme polotekutú hmotu, ktorou po vychladnutí budeme natierať na pláty cesta
- Vychladnuté cestá prekrojíme, a začneme plniť. Najskôr natrieme pomarančovou zmesou a potom plnkou
- Na spodné cesto chrumkavú zložku, postupne na každé poschodie čokoládovú plnku a pomarančovú zmes
- Z fondánov si urobíme včielky, ktoré budú ako prekvapenie v torte
- Zo žltej polevy si spravíme medové plásty
- Tortu obtrieme zvyšnou plnkou a obalíme čiernym a žltým fondánom. Z hnedého fondánu urobíme maličký úľ, ktorý dáme na vrch torty. Tortu dozdobíme kvetmi a medovými plástami zo žltej čokolády
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
Súvisiaci tovar
12,60 €
(vrátane DPH)
Video
16,90 €
(vrátane DPH)
Video
7,80 €
(vrátane DPH)
14,90 €
(vrátane DPH)
7,10 €
(vrátane DPH)
Video
6,99 €
(vrátane DPH)
17,90 €
(vrátane DPH)
Video
8,30 €
(vrátane DPH)
Video
29,30 €
(vrátane DPH)
Video
8,20 €
(vrátane DPH)
Video
46,90 €
(vrátane DPH)
Video
25,60 €
(vrátane DPH)
Akcia
Video
2,00 €
(vrátane DPH)
-22 %
Prečítajte si tiež

1. kolo - osobná výzva - Bábovky
11. 10. 2021
| Prečítané 1291x

1. kolo - kreatívna výzva - TORTY
11. 10. 2021
| Prečítané 1269x

2. kolo - osobná výzva - Cheesecakes
18. 10. 2021
| Prečítané 1248x

2. kolo - kreatívna výzva - Tartaletky
18. 10. 2021
| Prečítané 2136x

1. kolo - technická výzva - Laskonky
11. 10. 2021
| Prečítané 1398x

2. kolo - technická výzva - Štrúdľa
18. 10. 2021
| Prečítané 1032x

3. kolo - osobná výzva - Chleby
25. 10. 2021
| Prečítané 1085x

3. kolo - kreatívna výzva - Folklórne torty
25. 10. 2021
| Prečítané 992x

3. kolo - technická výzva - Bratislavské rožky
25. 10. 2021
| Prečítané 1431x

4. kolo - osobná výzva - Mrkvové dezerty
1. 11. 2021
| Prečítané 1165x

4. kolo - kreatívna výzva - Makrónky
1. 11. 2021
| Prečítané 1645x

4. kolo - technická výzva - Zamatová roláda
1. 11. 2021
| Prečítané 1655x

5. kolo - osobná výzva - Slané pečivo
8. 11. 2021
| Prečítané 1694x

5. kolo - kreatívna výzva - Strašidelné torty
8. 11. 2021
| Prečítané 683x

5. kolo - technická výzva - Kornútky
8. 11. 2021
| Prečítané 939x

6. kolo - osobná výzva - Cakesicles
15. 11. 2021
| Prečítané 764x

6. kolo - kreatívna výzva - Sušienkové monumenty
15. 11. 2021
| Prečítané 515x

6. kolo - technická výzva - Likérové špice
15. 11. 2021
| Prečítané 1083x

7. kolo - osobná výzva - Quiche
22. 11. 2021
| Prečítané 831x

7. kolo - technická výzva - Rubikové kocky
22. 11. 2021
| Prečítané 1059x

7. kolo - technická výzva - Paris Brest
22. 11. 2021
| Prečítané 1471x

8. kolo - osobná výzva - Letter cakes
29. 11. 2021
| Prečítané 1230x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa