7. kolo - technická výzva - Rubikové kocky
7. kolo - technická výzva - Rubikové kocky
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Rubikova kocka nemusí byť vždy len obľúbený hlavolam, ktorého správne zloženie je výzvou pre dospelých aj deti. Poriadnou kreatívnou výzvou je rubikovu kocku napríklad upiecť. A práve takúto výzvu prijali súžiaci show Pečie celé Slovensko v siedmy súťažný večer.
Rubikova kocka s lieskovcovým karamelom od Alenky
Ingrediencie
Pečená časť
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 1/25 kypriaceho prášku do pečiva
- 180 g polohrubej múky
- 20 g kakao
Lieskovcový karamel
- 4 žĺtka
- 90 g práškového cukru
- 100 g lieskovcov
- 30 ml voda
- 140 g masla
- 140 g cukru
- soľ
Mousse (pena)
- 330 g mascarpone
- 50 g práškového cukru
- 230 g šľahačkovej smotany
- 4 ks plátkovej želatíny
- 100 ml mlieka
- 20 g karamelu
- Vanilkový extrakt
Zrkadlová poleva
- 4 lyžice želatíny
- 2 dcl vody
- 4 šálky bielej čokolády
- 3 šálky cukru
- 2 šálka vody
- 1,5 šálky kondenzovaného mlieka
- potravinárska farba
Postup
- Upečieme piškótový plát
- Lieskovcový karamel - lieskovce opražíme na panvici a nasekáme. Žĺtka vymiešame s cukrom. Skaramelizujeme 140 g cukru s 30 ml vody, keď je cukor hnedý, pridáme 140 g masla. Odoberieme trochu karamelu a do zvyšku pridáme lieskovce a soľ. Potom primiešame žĺtka a vytvarujeme potrebné tvary – kocky
- Mousse - namočíme plátky želatíny a rozpustíme ju v horúcom mlieku. Mascarpone a šľahačku vyšľaháme s práškovým cukrom a karamelom. Pridáme mlieko so želatínou a poriadne prešľaháme. Naplníme do polovice formu, vložíme lieskovcový karamel a vykrojený piškótový plát. Dáme do mrazničky zamraziť
- Zrkadlová poleva - želatínu necháme napučať v studenej vode. Do hrnca nalejeme vodu, kryštálový cukor a kondenzované mlieko a prevaríme. Zložíme z plameňa, do horúcej masy pridáme želatínu, rozpustíme ju miešaním. Potom do stále horúcej zmesi pridáme čokoládu a rozmixujeme a precedíme cez sitko. Rozdelíme na tri častí a zafarbíme. Keď poleva vychladne polejeme ňou zmrznuté kocky
Ingina malinová Rubikova kocka
Ingrediencie
Korpus
- 6 bielkov
- 150 g kryštálového cukru
- 75 g práškového cukru
- 180 g mandľovej múky
Chrumkavá vrstva
- 90 g bielej čokolády
- 12 g slnečnicového oleja bez vône
- 25 g mandľových lupienkov
Malinové kompoté
- 225 g malinové pyré
- 90 g čerstvé maliny
- 100 g cukor
- 6 g pektín
Malinová pena
- 20 g želatíny
- 1 l malinového pyré
- 250 g bielej čokolády
- 85 g cukru
- 20 g albumínu
Transparentná poleva
- 200 g vody
- 220 g cukru
- 5 g pektínu
- citrónová šťava
Zrkadlová poleva
- 150 g vody
- 300 g cukru
- 150 g šľahačka 33%
- 225 g bielej čokolády
- 15 g želatíny
- modrá farba
Velúr
- 90g biela čokoláda
- 90g kakao maslo
- Zelená farba
Čokoládová poleva
- 160 g ruby čokoláda
- 40 g olej
- 20 g kakao maslo
- mrazom sušené maliny
Postup
- Korpus - bielka vyšľaháme s cukrom. Zmiešame múku a práškový cukor, preosejeme a primiešame k snehu. Dáme na plech, pečieme asi 15 min na 160 °C
- Chrumkavá vrstva - bielu čokoládu roztopíme s olejom, primiešame mandľové lupienky a vyložíme na dacquoise
- Malinové kompoté - pyré zohrejeme, pridáme cukor s pektínom, počkáme kým zmes začne vrieť. Pridáme maliny, vyložíme na chrumkavú vrstvu a zamrazíme
- Malinová pena - želatínu zalejeme studenou vodou v pomere 1:6. 2/3 pyré zohrejeme. Čokoládu roztopíme. Všetko spojíme, pridáme želatínovú masu a necháme vychladnúť. Zostávajúcu 1/3 pyré, cukor a albumín vyšľaháme. Spojíme základnú masu s vyšľahanou
- Formičky naplníme penou a na vrch položíme 3,5 x 3,5 cm štvorčeky (dacquoise, chrumkavá vrstva, malinové compoté), dáme zamraziť
- Transparentná poleva - zmiešame vodu a 190 g cukru, zohrejeme. Pridáme zvyšok cukru s pektínom. Dáme zovrieť, pridáme citrónovú šťavu. Obalíme koláčiky, pracovná teplota je 40 °C
- Zrkadlová poleva - želatínu zalejeme studenou vodou v pomere 1:6. Vodu s cukrom zohrejeme na 100 °C. Pridáme šľahačku a želatínovú masu do sirupu. Precedíme cez sitko na čokoládu s farbivom. Počkáme kým čokoláda povolí a zmes zmixujeme tyčovým mixérom tak, aby sa nevytvorili bubliny. Precedíme cez sitko. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladiť. Zohrejeme na 37 °C, precedíme znova cez sitko a zdobíme koláčiky pri teplote 28 °C
- Velúr - čokoládu a kakaové maslo roztopíme, pridáme farbu, premiešame. Sprejujeme pri teplote 30 - 40 °C
- Čokoládová poleva - čokoládu, kakaové maslo a olej roztopíme. Pridáme mrazom sušené maliny. Namáčame kocky
Rubikova kocka pre princezné podľa Katky
Ingrediencie
Korpus
- 3 vajcia
- 120 g cukor kryštál
- 20 g mleté mandle
- 2 g kypriaci prášok do pečiva
- 130 g múka hladká
- 35 g olej
- 35 g voda
Grepový curd (krém)
- 3 vajcia
- 70 g šťavy z ružového grepu
- 60 g cukor kryštál
- 3 lyžičky grepovej pasty
- 2 dcl ružový gin
- 2 plátky želatíny
Vonkajšia čokoláda
- 600 g bielej čokolády
- 300 g kakaového masla
- ružová gelová farba
Ginový mousse (pena)
- 3 g želatiny
- 20 g vody
- 140 g bielej čokolády
- 500 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 2 lyžičky grepovej pasty
- 1 dcl ružový gin
Zrkadlová poleva
- 10 g práškovej želatiny
- 50 g vody
- 200 g bielej čokolády
- 175 g cukor krupica
- 15 g kukuričného sirupu
- 150 g vody
- 120 g kondenzované mlieko sladené
Postup
- Ginový mousse (pena) – do vody dáme napučať želatínu, roztopíme si čokoládu. Šľahačku zohrejeme k varu, na trikrát pridáme k roztopenej čokoláde a premiešame. Pridáme napučanú želatínu a rozmiešame. Pridáme gin a grepovú pastu a ponorným mixérom premixujeme. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť
- Grepový curd (krém) – suroviny (okrem masla) zmiešame a zohrievame, kým zmes nezhustne. Pridáme maslo a povaríme do ďalšieho zhustnutia. Vmiešame namočené plátky želatíny a rozmiešame. Necháme vychladnúť
- Korpus - bielka vyšľaháme s troškou cukru do tuha. Ostatné suroviny zmiešame a na trikrát pridáme sneh. Premiešame, vylejeme do formy a dáme piecť 12 min na 180 stupňov
- Medzitým si pripravíme vykrajovačky a čokoládu na vymazanie formy. Roztopíme bielu čokoládu s kakaovým maslom, rozdelíme na dve časti a prifarbíme jednu časť (polovicu) na ružovo a premixujeme ponorným mixérom. Čokoládu necháme vychladnúť na 28 stupňov
- Pripravíme si korunku, ktorú budeme potrebovať na záverečné zdobenie. Z fondanu vyrežeme malú korunku a nechám ju vytvrdnúť.
- Upečený korpus necháme vychladnúť, potom ho vykrojíme vykrajovačkami, v ktorých korpus aj necháme. Na neho navrstvíme schladený curd a dáme zamraziť. Do studených foriem nalejeme čokoládu, dáme medzi dva plechy mriežku a rýchlo otočíme, aby zbytok čokolády vytiekol a ostal nám len jemný film. Rovnako to urobíme aj s ružovou čokoládou. Formy dáme do chladu. Primrznuté vykrajovačky vyberieme z formičiek
- Vyberieme z chladu mousse a prešľaháme ho. Preložíme do cukrárskeho vrecka a ¾ objemu aplikujeme do silikónových foriem s čokoládou. Do každého otvoru zastrčíme korpus s curdom z vykrajovačky. Zarovnáme, prikryjeme fóliou a dáme primrznúť
- Zrkadlová poleva – želatínou dáme napučať, zohrejeme vodu, cukor a kondenzované mlieko na bod 103 stupňov. Horúcou masou zalejeme čokoládu, pridáme kukuričný sirup, premiešame mixérom a necháme vychladnúť na 35 °C. Prifarbíme ružovou farbou. Necháme vychladnúť na cca 30 stupňov
- Pripravíme si kocky z formy. Do každej zapichneme špáradlo, aby sa nám lepšie vyberali a po jednej omočíme v poleve. Medzitým si ozdobíme ostatné kocky - airbrushom, kakaovým maslom a zlatom. Všetky kocky poukladáme na podstavce a dozdobíme kvetmi, korunkou a pistáciami. Velur – rozpustíme čokoládu, ktorá zostala po vylievaní kociek na cca 40 stupňoch, postriekame
Rubikova kocka pre gentlemanov podľa Lucky
Ingrediencie
Mandľové cesto (joconde)
- 100 g mandľová múka
- 85 g práškový cukor
- 30 g múka hladká
- 2,5 ks vajec
- 3 ks bielok
- 15 g cukor krupica
- 35 g maslo roztopené
Černicové coulis (omáčka)
- 290 g černicové pyré
- 40 g cukor krupica
- 50 g glukóza
- 6 g pektín NH
Bavorský mousse (pena)
- 150 g šľahačky 33 %
- 150 g mlieko
- 3 g vanilková pasta
- 60 g žĺtka
- 30 g cukor krupica
- 40 g želatínová masa = 6 g želatíny + 36 g voda
- 230 g šľahačka 33%
Zrkadlová poleva
- 300 g cukor kryštál
- 200 g kondenzované mlieko
- 150 ml voda
- 20 g želatína prášok
- 125 ml voda
- 350 g biela čokoláda
- Gélové farby: biela, čierna, zlatá
Velúr
- Kakaové maslo
- Čierna farba
Dekorácia
- Zlatý plátok
- Zlatý prach
Postup
- Černicový coulis (omáčka): Zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Trochu vychladíme a naplníme silikónové polgule 25 ks. Dáme zamraziť. Zvyškom černicového coulis naplníme ďalších 25 ks polguliek silikónovej formy. Na ne položíme zamrazené polgule aby sa vytvorila celá guľa a dáme opäť mraziť
- Mandľové cesto (joconde) – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V miske vymiešame bielka do tuha a pomaly pridáme cukor krupicu. Miešame kým nevznikne krásna meringue. Zmes zapracujeme ručne do cesta, keď je homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch asi 8 min.
- Bavorský mousse – želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 stupňov. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 stupňoch. Zmes precedíme cez sitko na želatínovú masu. Necháme vychladnúť na 22 – 23 stupňov. Vyšľaháme šľahačku (2) a jemne ju vmiešame do vychladnutej zmesi
- Nalejeme do foriem 25 ks vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú černicovú guľu a nakoniec vložíme štvorček cesta. Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť
- Zrkadlová poleva – želatínu dáme napučať do vody. Dáme variť vodu, cukor a kondenzované mlieko. Keď sa cukor roztopí, pridáme želatínu, už však nevaríme! Premiešame a cez sitko nalejem na pripravenú čokoládu. Ponorným mixérom premixujeme. Polevu rozdelíme na tri časti, každú zafarbíme inou farbou: zlatou, čiernou a bielou. Keď má poleva teplotu 30 stupňov, začneme polievať kocky uložené na mriežke
- Pár kociek nastriekame airbrushom na velur, čierna farba
- Poliate kocky ozdobíme, necháme vychladnúť a striedavo ukladáme na stojan
Miňova Rubikova kocka s francúzskou trikolórou
Ingrediencie
Cesto
- 70 g mletých lieskových orechov
- 40 g mandľovej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 bielko
- 2 vajcia
- 20 g hladkej múky
- 55 g masla
- 10 g kakao
- 2 bielka
- 25 g krupicový cukor
Zmes praline
- 150 g olúpaných lieskových orechov
- 100 g krupicový cukor
- 100 g mliečnej čokolády
Mousse (pena)
- 200 g biela čokoláda
- 390 ml smotana na šľahanie
- 4 plátky želatíny
Zrkadlová poleva
- 30 g práškovej želatíny
- 180 g vody
- 450 g glukózy
- 450 g krupicového cukru
- 220 g vody
- 300 g salko
- 450 g bielej čokolády
- Tmavomodré farbivo
Velvet poleva
- 420 g bielej čokolády
- 180 g kakaového masla
- Biela farba na čokoládu
Červená poleva
- 750 g deco melts
Postup
- Cesto – bielka, múku, cukor, vajcia, orechy, kakao a maslo spolu vymiešame do peny. Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh a spolu zmiešame do jednej hmoty. Vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme pri 190 stupňoch asi 15 min.
- Zmes praline – orechy upečieme do zlatista, cukor si upálime na karamel, pridáme orechy, vylejeme na mastný papier a necháme vychladnúť
- Orechy si pomelieme na kašu, do ktorej pridáme roztopenú mliečnu čokoládu
- Mousse – 100 ml šľahačky privedieme do varu, pridáme bielu čokoládu a rozpustíme. Necháme trocha vychladnúť
- Želatínu namočíme na 5 – 10 min do studenej vody. Pridáme do čokolády
- Smotanu vyšľaháme a postupne pridávame zmes čokolády so želatínou
- Zmesou na mousse plníme formu, vložíme praline zmes a zakryjeme na štvorčeky nakrájaný pripravený korpus
- Dáme zmrznúť
- Po vytiahnutí polievame rôznymi polevami a zdobíme
Nadina gaštanová Rubikova kocka
Ingrediencie
Cesto
- 2 vajcia
- 80 g práškového cukru
- 40 g mletých mandlí
- 40 g mletých lieskových orieškov
- 30 g hladkej múky
- Vanilkový extrakt
- 20 g rozpusteného masla
- 2 bielky
- 20 g krupicového cukru
Želé z čiernych ríbezlí
- 350 g pyré z čiernych ríbezlí
- 140 g trstinového cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 4 plátky želatíny
- 2 lyžice rumu
Gaštanová pena
- 350 g gaštanového pyré
- 200 ml šľahačky
- 2 lyžice uvareného silného espressa
- 8 plátkov želatíny
- 500 g šľahačky
Zrkadlová poleva
- 4 plátky želatíny
- 50 ml vody
- 100 g krupicového cukru
- 50 ml glukózového sirupu
- 100 ml salka
- 150 g bielej čokolády
- Gélová farba modrá, čierna, červená, biela
Zamatový (velúrový) efekt
- 140 g bielej čokolády
- 70 g kakaového masla
- Modrá a červená gélová farba
Postup
- 300 g bielej čokolády rozpustíme a vylejeme ňou formu na kocky
- Cesto – vajíčka, práškový cukor, mleté orechy, hladkú múku a vanilkový extrakt vymiešame do peny, postupne prilievame rozpustené maslo a nakoniec jemne spojíme so snehom vyšľahaným z bielkov a krupicového cukru. Rozotrieme na plech a pečieme pri 175 stupňoch
- Želé z čiernych ríbezlí – plátky želatíny namočíme na 10 minút do studenej vody. Pyré s cukrom, rumom a citrónovou šťavou zohrejeme, pridáme vyžmýkanú želatínu a zamiešame
- Gaštanová pena – plátky želatíny namočíme do studenej vody na 10 minút. 200 ml šľahačky necháme zovrieť a odstavíme, pridáme kávu. Primiešame vyžmýkané plátky želatíny. Gaštanové pyré vymiešame, prilejeme mierne vychladnutú šľahačku a rozmiešame. Vyšľaháme 500 g šľahačky do polotuha a zľahka primiešame ku gaštanovej zmesi
- Zrkadlová poleva – želatínu namočíme do studenej vody na 10 minút. Do hrnca dáme cukor, glukózový sirup a vodu a varíme do rozpustenia. Pridáme salko a vyžmýkanú želatínu. Rozmiešame a vylejeme na nadrobno nasekanú bielu čokoládu. Rozmixujeme tyčovým mixérom, zafarbíme a precedíme cez sitko aby sme odstránili bublinky. Necháme vychladnúť na 32 stupňov a polievame
- Zamatový (velúrový) efekt – čokoládu a maslo spolu rozpustíme, zafarbíme a necháme vychladnúť na 40 stupňov. Naplníme predhriatu airbrush pištoľ a striekame zamrazené kocky
- Na dozdobenie – zlato, biely fondán, čierne ríbezle
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
Súvisiaci tovar
13,20 €
(vrátane DPH)
14,99 €
(vrátane DPH)
17,90 €
(vrátane DPH)
Video
8,90 €
(vrátane DPH)
Akcia
Video
19,90 €
(vrátane DPH)
-20 %
Akcia
Video
Doprava zdarma
51,10 €
(vrátane DPH)
-20 %
Video
27,60 €
(vrátane DPH)
Video
23,90 €
(vrátane DPH)
Prečítajte si tiež

1. kolo - osobná výzva - Bábovky
11. 10. 2021
| Prečítané 1443x

1. kolo - kreatívna výzva - TORTY
11. 10. 2021
| Prečítané 1447x

2. kolo - osobná výzva - Cheesecakes
18. 10. 2021
| Prečítané 1350x

2. kolo - kreatívna výzva - Tartaletky
18. 10. 2021
| Prečítané 2404x

1. kolo - technická výzva - Laskonky
11. 10. 2021
| Prečítané 1455x

2. kolo - technická výzva - Štrúdľa
18. 10. 2021
| Prečítané 1087x

3. kolo - osobná výzva - Chleby
25. 10. 2021
| Prečítané 1169x

3. kolo - kreatívna výzva - Folklórne torty
25. 10. 2021
| Prečítané 1113x

3. kolo - technická výzva - Bratislavské rožky
25. 10. 2021
| Prečítané 1547x

4. kolo - osobná výzva - Mrkvové dezerty
1. 11. 2021
| Prečítané 1246x

4. kolo - kreatívna výzva - Makrónky
1. 11. 2021
| Prečítané 1782x

4. kolo - technická výzva - Zamatová roláda
1. 11. 2021
| Prečítané 1735x

5. kolo - osobná výzva - Slané pečivo
8. 11. 2021
| Prečítané 1803x

5. kolo - kreatívna výzva - Strašidelné torty
8. 11. 2021
| Prečítané 781x

5. kolo - technická výzva - Kornútky
8. 11. 2021
| Prečítané 997x

6. kolo - osobná výzva - Cakesicles
15. 11. 2021
| Prečítané 864x

6. kolo - kreatívna výzva - Sušienkové monumenty
15. 11. 2021
| Prečítané 594x

6. kolo - technická výzva - Likérové špice
15. 11. 2021
| Prečítané 1169x

7. kolo - osobná výzva - Quiche
22. 11. 2021
| Prečítané 918x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa