7. kolo - osobná výzva - Quiche

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V nedeľnej osobnej výzve si súťažiaci museli poradiť s tradičným francúzskym slaným koláčom - quiche. O tom, či sa im to podarilo, sa presvedčte v receptoch zo siedmeho súťažného kola.

Alenkin špenátový quiche

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • soľ

Plnka

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajcia
  • 250 g syr gouda
  • 150 g slaniny
  • 150 g kuracie prsia
  • 2 cibule
  • 1 pór
  • 100 g syr v črievku
  • špenátové listy
  • červená paprika - čerstvá
  • tymian
  • cesnak
  • 1 ks mozzarella
  • paradajky

Postup

  1. Korpus - múku a vajce dáme do misy, posolíme a premiešame. Pridáme mierne zmäknuté maslo a rukami vypracujeme vláčne cesto. Keď je pekne hladké, zabalíme ho do fólie a na chvíľu uložíme do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C
  2. Schladené cesto rozvaľkáme, vložíme ho do zapekacej nádoby a uhladíme aj po stranách. Popicháme vidličkou a predpečieme asi 15 minút
  3. Plnka - cesto vyberieme z rúry a kým mierne vychladne, pripravíme si plnku. Opražíme do sklovita cibuľku s jemne nasekanou slaninkou a kuracím mäsom. Pridáme posekaný pór, špenátové listy a červenú papriku. Okoreníme
  4. V mise rozmiešame vajíčka so sladkou smotanou, postrúhaným syrom, syrom v črievku a tymianom. Pridáme zmes z panvice a vylejeme na korpus. Na vrch poukladáme mozzarellu a paradajky
  5. Vložíme do rúry a pečieme cca 30 minút, kým quiche nemá zlatistú farbu

Zemiakový quiche podľa Ingy

Ingrediencie

Cesto

  • 230 g studeného masla
  • 340 g hladkej múky
  • 70 g mlieka
  • 10 g soli

Plnka

  • 185 g ošúpaných zemiakov (2-3 stredné veľké kusy)
  • 40 g tvrdý kozí syr (gouda)
  • 100 g mäkký kozí syr
  • 9-12 ks sušené paradajky
  • ½ červenej cibule
  • 40 g vlašských orechov

Zálievka

  • 150 g mlieka
  • 160 g šľahačky
  • 1 vajce
  • 2 žĺtka
  • 22 g kukuričného škrobu
  • 30 g tvrdého kozieho syra
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup

  1. Korpus - múku zmiešame so soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Vymiešame, pridáme studené mlieko. Vypracované cesto vyvaľkáme a vyložíme do formy
  2. Plnka - zemiaky uvaríme a urobíme z nich pyré. Tvrdý syr nastrúhame. Všetky suroviny naukladáme do formy
  3. Zálievka - všetky suroviny na zálievku zmiešame
  4. Suroviny poukladané vo forme zalejeme zálievkou. Pečieme cca 40 min pri 180 - 200 °C

Hokkaidový quiche od Katky

Ingrediencie

Cesto

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g tekvice hokkaido
  • 100 g kyslej smotany
  • soľ
  • 2 vajcia
  • 200 g masla

Plnka

  • 250 g syru niva
  • 250 g kyslej smotany
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 4 vajcia
  • 400 g hlivy ustricovej
  • čerstvá bazalka
  • soľ
  • 3 PL olivového oleja
  • korenie štyroch farieb drvené
  • domáca zmes korenia
  • cesnakové korenie
  • 2 PL lyžičky sójovej omáčky
  • čerstvá pažitka
  • sušené brusnice

Postup

  1. Tekvicu hokkaido nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Uvarenú ju rozmixujeme na pyré a necháme vychladnúť
  2. Hlivu nakrájame na menšie kúsky a smažíme ju na panvici s olivovým olejom. Pridáme soľ, korenie, sušený cesnak, sójovú omáčku a restujeme
  3. Plnka - kyslú smotanu, šľahačku, soľ, korenie, sušený cesnak, vegetu a vajcia prešľaháme metličkovým mixérom na hladkú zmes. Syr niva nakrájame na malé kocky
  4. Korpus - navážime si múku, soľ, kyslú smotanu, vajcia a maslo a do zmesi pridáme vychladnuté pyré. Zamiesime nelepivé cesto, rozvaľkáme ho a vyložíme ním formu
  5. Do formy navrstvíme hlivu, čerstvú bazalku a nivu s brusnicami. Všetko zalejeme hotovou smotanovou plnkou
  6. Pečieme v rúre 35 min pri 200 °C. Po upečení dozdobíme pažítkou a bazalkou

Zeleninový quiche od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 5 lyžíc studenej vody

Plnka

  • 250 g syr ricotta
  • 150 g kyslej smotany
  • 100 g strúhaný parmezán
  • 2 vajcia
  • 3 cukety zelené
  • 3 cukety žlté
  • 3 hrubé mrkvy
  • 1 baklažán
  • Cesnakový prášok
  • Soľ
  • Rozmarín, tymian, oregano
  • Olivový olej

Postup

  1. Cesto – studené maslo nakrájame na kocky a premiešame s múkou a soľou. Spracujeme na drobenku, pridáme vajíčko a vodu. Vytvoríme bochník a dáme na hodinku chladiť
  2. Cukety, mrkvu a baklažán nakrájame na tenké plátky, dáme do misy a osolíme, aby zelenina pustila čo najviac vody
  3. Plnka – syr ricotta zmiešame s vajíčkom a polovicou nastrúhaného parmezánu. Pridáme cesnakový prášok, soľ, korenie a bylinky
  4. Cesto vyvaľkáme na veľký kruh hrubý 3 – 4 mm a vložíme ho do formy (vymastenej alebo vystlanej papierom na pečenie). Cesto poprepichujeme vidličkou, položíme naň papier na pečenie a zaťažíme napr. ryžou. Dáme do rúry na 10 min zapiecť pri teplote 180 stupňov
  5. Z misy so zeleninou vylejeme vypotenú vodu, pridáme trocha olivového oleja a byliniek. Z pásikov zeleniny začneme robiť roládu, postupne striedame zeleninu podľa farieb, aby sme vytvorili pekný farebný kruhový vzor. Zelenina musí byť uložená čo najhustejšie, aby sa nevytvorili medzery po odparení vody
  6. Korpus naplníme ricottou a ozdobíme stočenou zeleninou. Na záver posypeme zvyškom parmezánu. Dáme opäť piecť na 30 – 40 min pri teplote 180 stupňov

Miňov syrovo-šunkový quiche

Ingrediencie

Cesto

  • 230 g hladkej múky
  • 150 g špaldovej múky
  • 2 žĺtka
  • 200 g masla
  • ½ KL soli
  • Voda (podľa potreby)

Plnka

  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 80 g schwartzwaldskej šunky
  • 80 g čerstvý baby špenát
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g syr riccota
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 4 vajcia
  • 50 g strúhaný parmezán
  • Soľ, korenie (podľa chuti)
  • Muškátový oriešok
  • 50 ml oleja
  • 100 g cherry paradajky

Postup

  1. Cesto – zo surovín pripravíme kompaktné cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať asi 15 minút. 2/3 cesta rozvaľkáme a vložíme do formy, vymastenej a vysypanej múkou, z druhej časti vytvoríme vrkoč na ozdobenie
  2. Cesto dáme predpiecť do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 15 minút
  3. Plnka – cibuľku nakrájame na jemno a osmažíme na oleji. Pridáme na rezance nakrájanú šunku, zľahka orestujeme, pridáme špenát, odstavíme
  4. Riccotu, smotanu a 2 vajcia zmiešame, pridáme soľ, korenie a parmezán. Do tejto zmesi vmiešame restovanú zmes
  5. Vlejeme na korpus, ozdobíme vrkočom, cherry paradajkami a do stredu rozbijeme 1 vajce. Vrkoč potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C asi 35 minút

Nadin quiche inšpirovaný Talianskom

Ingrediencie

Cesto

  • 280 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 170 g masla
  • 4 – 6 lyžíc studenej vody

Plnka

  • 150 g mozzarelly
  • 40 g parmezánu
  • 3 vajcia
  • 240 ml šľahačky
  • 1 lyžička soli
  • Tymian
  • Bazalka
  • Čierne korenie
  • 100 g cherry paradajky

Postup

  1. Cesto – múku, soľ a nakrájané zmäknuté maslo dáme do robota a spolu miešame do konzistencie mokrého piesku. Pridáme vodu a už len krátko zamiešame (cesto nemusí byť úplne jednotná hmota). Zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke
  2. Po odpočinutí cesto premiesime, vyvaľkáme a prenesieme do formy. Popicháme a necháme vychladiť. Zakryjeme papierom, na ktorý nasypeme suchú fazuľu alebo ryžu, pečieme 15 minút na 175 stupňoch. Potom odoberieme papier so záťažou a pečieme ďalších 15 minút. Necháme vychladnúť
  3. Plnka – na korpus dáme nastrúhanú mozzarellu a parmezán, zalejeme šľahačkou zmiešanou s vajíčkami, soľou, tymiánom, bazalkou a čiernym korením. Navrch naukladáme nakrájané paradajky a pečieme na 170 stupňoch cca 35 minút

 

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

15,90 € (vrátane DPH)
Video Doprava zdarma
92,90 € (vrátane DPH)

Prečítajte si tiež