info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

6. kolo - technická výzva - Likérové špice

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Technická výzva v šiestom kole dala súťažiacim zabrať. Likérovým špicom je ťažké odolať. No ešte ťažšie je ich pripraviť. Vyskúšajte si aj vy svoje technické zručnosti a pripravte si tie NAJ špice podľa receptu od porotkyne Petry.

Likérové špice podľa Petry

Ingrediencie

Bufler

  • Kryštálový cukor – 20g
  • Múka hladká špeciál – 40g
  • Krémový prášok – 5g
  • Bielky – 60g (3ks)
  • Žĺtky – 30g(2ks)

Likér

  • Rum – 0,5dl
  • Sladené kondenzované mlieko – 200g
  • Čokoláda 54 % -100 g

Krém

  • Kryštálový cukor – 65g
  • Krémový prášok – 50g
  • Mlieko – 3,5dl
  • Vanilínový cukor – 10g
  • Maslo – 300g
  • Rum – 30ml
  • Kakao – 20g
  • Pomleté lyofilizované jahody – 30g

Poleva

  • Čokoláda 54 % – 250g
  • Čokoláda Ruby - 250 g
  • Kakaové maslo - 80 + 80g

Postup

Sú dezertom, pri ktorom ľudia ani nevedia, koľko zručnosti za ním väzí. Klasiku už každý pozná. U profesionálov je základ bufler, doplnený poctivým vareným čokoládovým krémom . Naplnené pravým vaječným likérom, zaliate do tmavej čokolády. Tu sme tiež pripravili prekvapenie, aby sme ukázali, že aj špice sa dajú obmeniť k tejto dobe. Polovica špicov (6) bude klasických a druhá polovica bude ovocná, jahodový krém zaliaty v Ruby čokoláde s čokoládovým likérom, ala jahody v čokoláde. Je dôležité aby nebola zmes na buflery a krém riedky, potom nedržia správne tvar. Náročnejšia je technika striekania špicov, ak sa nezosúladí rýchlosť a sila tlačenia, tak budú špice krivé, nebude v nich miesto na likér, alebo opačne likér vytečie po stranách. A čerešničkou na torte je namáčanie špicu dole hlavou do čokolády.

Bufler

  1. Bielky a 2/3 cukru kryštálového vyšľaháme na tuhý sneh.
  2. Žĺtky a 1/3 cukru vymiešame do tuhej peny, pridáme malé množstvo múky a vytvoríme kašovitú hmotu.
  3. Obidve hmoty spolu zľahka spojíme a primiešame preosiatu múku s krémovým práškom.
  4. Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej trubičky nastriekame na plech porytý papierom malé polgule, ktoré pri teplote 180 – 200°C upečieme do svetlohnedej farby.
  5. Po upečení, každú polguľu potrieme rozpustenou neriedenou čokoládou.

Krém

  1. Z mlieka, krémového prášku, kryštálového a vanilkového cukru, uvaríme hustý krém.
  2. Za občasného miešanie ho vychladíme, pridáme rum a zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
  3. Krém rozdelíme na dve polovice, jednu dochutíme preosiatym kakaom a druhú lyofilizovaným ovocím.
  4. Pomocou cukrárskeho vrecka a špeciálneho nástavca nastriekame krém – vytiahneme špice. 6 čokoládových a 6 jahodových.
  5. Necháme dobre stuhnúť. Po stuhnutí naplníme likérom, uzatvoríme zvyšným krémom a opäť necháme dobre stuhnúť.
  6. Po stuhnutí pomocou noža poodliepame z papiera.

Likér

  1. Dobre spolu premiešať.
  2. Rozdeliť na dve polovice.
  3. Do jednej polovice pridať roztopenú čokoládu.

Poleva

  1. Horkú čokoládu spolu s 80g kakaového masla rozpustíme. Rovnako postupujeme aj s Ruby.
  2. Opatrne, veľmi rýchlo špice potiahneme, namočíme do čokolády.
  3. Necháme na mriežke zatuhnúť.