6. kolo - osobná výzva - Cakesicles

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Domácim nanukom neodolá žiadne dieťa ani dospelý. Či už pripravujete nanuky pečené alebo nepečené, vždy je to výzva. A nanuky boli aj osobnou výzvou súťažiacich v šiestom kole súťaže Pečie celé Slovensko v nedeľu večer. Ako si s nimi poradili? Posúďte sami v receptoch:

Alenkine párty cakesicles

Ingrediencie

Cesto

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc kryštálový cukor
  • 5 lyžíc polohrubá múka
  • ½ prášok do pečiva

Plnka

  • 350 g marhuľový kompót
  • 100 g maslo
  • 50 g práškový cukor
  • Punčová aróma
  • 5 lyžíc rum
  • 2 lyžice mascarpone

Postup

  1. Z vajec, cukru, múky a PDP urobíme a upečieme klasické piškótové cesto. Po vychladnutí ho rozdrvíme
  2. Marhuľový kompót rozmixujeme a všetky ingrediencie zmiešame s rozdrveným korpusom. Formičky naplníme zmesou, necháme v mrazničke stuhnúť, polejeme farebnou čokoládou a ozdobíme

Ingine pečené nanuky pre deti

Ingrediencie

Cesto

  • 130 g cukor
  • 4 vajíčka
  • 130 g hladká múka
  • 3 g prášok do pečiva
  • 95 g med
  • 30 g maslo
  • 20 g mlieko
  • 50 g biela čokoláda
  • 70 g kysla smotana
  • 180 g pyré rakytník
  • 60 g cukor
  • 3 g pektín

Poleva

  • 300 g biela čokoláda
  • 15 g kakao maslo
  • 15 g slnečnicový olej

Postup

  1. Maslo, med a mlieko roztopíme. Bielka vyšľaháme spolu s polovicou cukru. Žĺtka s druhou polovicou cukru. K žĺtkam primiešame preosiatu múku a prášok do pečenia. Pridáme tekutú masu a nakoniec vmiešame bielka.
  2. Pečieme na 180 stupňoch 10 minút
  3. Kým sa pečie cesto spravíme si rakytníkovú plnku. Pyré zohrejeme. Pridáme cukor s pektínom a privedieme k varu.
  4. Roztopíme čokoládu a vymiešame s kyslou smotanou. Upečene cesto rozdrvíme a spojíme s čokoládovo- smotanovou masou. Cesto natlačíme do formičiek a dáme zmraziť
  5. Čokoládu, olej a kakao maslo roztopíme, schladíme na izbovú teplotu a obalíme zmrazené cakesicles

Pečené nanuky na rozlúčku so slobodou od Katky

Ingrediencie

Cesto

  • 1 vajce
  • 50 g mleté mandle
  • 55 g kakao
  • 1 malá lyžička instantnej kávy
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 120 g maslo izbovej teploty
  • 150 g cukor práškový
  • 1 lyžička vanilkový extrakt

Obter

  • 400 g horká čokoláda
  • 1 PL olivový olej
  • 200 g ruby čokolády
  • 200 g karamelovej čokolády

Arašidová náplň

  • 250 ml šľahačková smotana
  • 120 ml mandľové mlieko
  • 140 g velvet karamelová čokoláda
  • 40 g práškový cukor
  • 60 g mleté arašidy nesolené
  • 20 g celé arašidy nesolené
  • 1 PL prášková želatína
  • 200 g arašidová pasta
  • Upečené nadrvené čokoládové keksíky

Ozdoby

  • 3 ks Čerstvé jahody
  • 9 ks čerstvé čučoriedky
  • 3 strapce čerstvé ríbezle
  • 20 g lyofilizované dračie ovocie
  • Jedlé kvety

Poleva

  • 3 ks čerstvých jahôd
  • 9 ks čerstvých čučoriedok
  • 3 strapce čerstvých ríbezlí
  • 20 g lyofilizované dračie ovocie
  • Jedlé kvety

Postup

  1. Korpus - suroviny zmiešame na hladkú zmes, ktorú rozvaľkáme medzi silikónovými podložkami. Vykrojíme si kolieska (cca 12 ks) a zo zvyšku vytvoríme spodný plát pod nanuky. Pečieme cca 7 minút pri 180 stupňoch
  2. Arašidová náplň - do hrnca nalejeme šľahačku, do nej nasypeme želatínu, necháme ju zmäknúť, potom ju v šľahačke zohrejeme. Horúcu zmes dáme do šľahača, pridáme čokoládu a vyšľaháme do hladka. Pridáme mlieko, cukor, arašidovú pastu a nadrvené arašidy. Zmes nalejeme do upečených vychladnutých foriem, ktoré sme jemne vymastili. Vložíme paličky a do každého nanuka ešte vložíme nadrvené keksíky. Dáme primrznúť do šokera
  3. Ozdoby - použijeme modelovaciu hmotu, čokoládu, vykrajovačky a formičky. Pripravíme si ovocie a servírovací podnos
  4. Poleva - zohrejeme si čokoládu a dáme do nej trochu oleja. Zamrznuté nanuky po jednom omočíme v čokoláde a odložíme ich na papier na pečenie. Dozdobíme pripravenými ozdobami

Bezlepkové nanuky podľa Lucky

Ingrediencie

Mandľový korpus

  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžice oleja rastlinného
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 2 vajcia
  • 1/4 lyžičky mandľového extraktu
  • 6 lyžíc kyslej smotany (tučný smotanový jogurt)

Plnka mandľová

  • 2 lyžice mandľovej pasty
  • 2 lyžice masla

Čučoriedková plnka

  • 100 g čučoriedkového pyré
  • 2 lyžice cukru
  • Limetková šťava
  • 2 ks žĺtka
  • 2 lyžice masla

Poleva

  • 200 g dekoračnej polevy ružovej
  • 200 g dekoračnej polevy melt čiernej
  • Farby na čokoládu – biela, ružová, fialová

Dekorácia

  • Lyofilizované maliny
  • Zlatý plátok
  • Zlatý prach
  • ružová/fialová stužka
  • deko krabička s papierovou slamou

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si formu na pečenie 20cm, vystelieme papierom
  2. Pistáciový korpus - kuchynským procesorom rozsekáme pistácie na drobno. V menšej mise zmiešame rozdrvené pistácie, múku, pp, soľ a sódu bikarbónu, dáme stranou. Robotom dáme miešať maslo s olejom do krémova, pridáme cukor a mixujeme do homogénnej konzistencie, potom vajíčko a bielok. Potom extrakty, smotanu a mlieko. Keď je pekná homogénna zmes, odstavíme z robota a suchú zmes už domiešame ručne. Cesto dáme piecť na 180C približne 25 min.
  3. Príprava formy - kým sa pečie korpus, namaľujeme formu štetcami - bielu, ružovú a fialovú. Kým farby budú schnúť nahrejeme čokoládu ružovú aj čiernu, vlejeme do foriem (4 formy ružové, 4 formy čierne). Pekne štetcom rozotrieme po všetkých stranách, vsunieme paličku cez otvor a necháme stuhnúť. Ak bude nutné, zopakujeme proces druhý krát, aby forma bola rovnomerne na všetkých stranách pokrytá
  4. Vyberieme cesto z rúry a dáme hneď chladiť. Kým sa chladí, pripravíme malinovú plnku
  5. Malinová plnka - prevaríme maliny a prepasírujeme, aby sme sa zbavili semiačok. Do hrnca dáme žĺtka s cukrom, poriadne premiešame, pridáme prepasírované malinové coulis, premiešame a dáme variť na pomalom ohni (alebo nad vodným kúpeľom). Keď plnka zhustne odstavíme a po chvíli dáme maslo, poriadne premiešame. Ešte raz prepasírujeme, dáme do inej vychladenej misky a dáme rýchlo na chlad
  6. Vychladnutý korpus rozdrvíme čo najviac rukami, pridáme pistáciovú pastu a maslo, poriadne celú hmotu premačkáme. Ak je dostatočne spracovaná, začneme plniť formy tak, aby ostal menší priestor aj na malinovú plnku (cca 2/3 pistáciová a 1/3 malinová). Poriadne zarovnáme a upravíme paličky. Musí to byť cca 1mm pod okraj, dáme chladiť
  7. Nahrejeme zbytok čiernej a ružovej čokolády a zalejeme cakesicles, zatrasieme celou formou, aby sa čokoláda usadila, prípadne špachtľou/škrabkou zarovnáme povrch a okraje. Dáme rýchlo stuhnúť.
  8. Nachystáme si suroviny na dekoráciu. Nasekáme zvyšné pistácie, rozdrvíme lyofilizované maliny a zbytok ružovej čokolády dáme do vrecka s úzkou špičkou. Vytiahneme stuhnuté cakesicles a zdobíme vreckom, hneď posypeme pistáciami a malinami. Dozdobíme prachom a zlatým plátkom. Ak sa časovo stíha, dozdobíme paličku stužkou
  9. Hotové cakesickles dáme na podnos

Miňove svadobné cakesicles

Ingrediencie

Cesto

  • 80 g maslo
  • 100 g biela čokoláda
  • 2 vajcia
  • 65 g kryštálový cukor
  • 65 g hladká múka
  • ½ prášok do pečiva
  • 1 pl capuccino prášok
  • 150 g gaštanové pyré
  • 40 g biela čokoláda
  • 30 ml smotana 33%
  • 1 ks citrón
  • 100 g sušené marhule
  • 100 ml likér

Farebný fondán

  • 100 g Čierny
  • 100 g Biely
  • Zlatá prášková farba
  • Hotová zmes na krajku

Poleva

  • 300 g extra biela čokoláda

Postup

  1. Cesto - roztopíme si maslo, pridáme 100 g bielej čokolády. Vymiešame vajcia s cukrom do peny. Pridáme do nich múku s práškom do pečiva a práškom capuccino. Zapracujeme. Pridáme zmes masla a bielej čokolády. Celú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 190 °C asi 15-20 minút
  2. Po upečení necháme vychladnúť, rozdrobíme a pridáme nastrúhané gaštanové pyré a čokoládovú ganache z 30 ml smotany a 40 g bielej čokolády, marhule napučané v likéri a citrónovú šťavu a kôru
  3. Túto zmes plníme do pripravených foriem na nanuky
  4. Do zmesy vložíme paličky a necháme zmrznúť
  5. Zmrznuté nanuky namáčame v rozpustenej poleve a ozdobíme

Abstraktné cakesicles k výročiu od Mareka

Ingrediencie

Cesto

  • 2 vajcia
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 2 PL hladká múka
  • 2 PL olej
  • Červené gélové farbivo
  • Jahodová aróma

Jahodová náplň

  • 250 g mrazené jahody
  • 30 g kryštálový cukor
  • 1 ČL agar

Mascarpone krém

  • 250 g Marcarpone
  • 40 g práškový cukor
  • 100 ml šľahačka 35%

Na polievanie a zdobenie

  • Pralinková mliečna čokoláda
  • Pralinková horká čokoláda
  • Bio Kakaová hmota – kúsky
  • Trblietavé práškové farby – zlatá, strieborná, bordová
  • Silný alkohol s obsahom alkoholu viac ako 50%

Postup

  1. Postup na cesto – zapneme rúru a dáme vyhrievať na 200 stupňov. Vajíčka a kryštálový cukor dáme do misky od robota a šľaháme do peny. Pridáme hladkú múku, ktorú zľahka zapracujeme a následne olej. Vylejeme na plech, rozotrieme do hrúbky ako na veľmi tenkú roládu a pečieme
  2. Postup na jahodovú náplň – jahody dáme spolu s cukrom do hrnca a rozpustíme. Pridáme agar a necháme chvíľku prevrieť. Ponorným mixérom jahody čiastočne rozmixujeme. Necháme vychladnúť
  3. Postup na mascarpone krém – mascarpone vymiešame spolu s cukrom. Pridáme šľahačku, ktorú len čiastočne vyšľaháme. Pridáme asi 4 PL jahodovej náplne. Premiešame
  4. Celkový postup – do plastovej formy dáme mascarpone krém. Potom cesto, ktoré natrieme jahodovou náplňou, na to cesto a následne krém. Necháme dobre stuhnúť a následne namáčame do čokolády a zdobíme snehovými pusinkami
  5. Druhý variant – cesto rozdrobíme a pridáme mascarpone krém a 2 polievkové lyžice jahodovej náplne. Ak je potrebné, pridáme ešte viac a vypracujeme hmotu. Do silikónových foriem urobíme farbivami ornamenty, následne vylejeme formy čokoládou, takým spôsobom ako keď sa robia pralinky. Necháme vychladnúť a následne plníme hmotou, ktorú zalejeme čokoládou. Necháme stuhnúť.

Nadine valentínske pečené nanuky

Ingrediencie

Cesto

  • 200 g tmavej čokolády
  • 200 g masla
  • 1 lyžica instantnej kávy
  • 170 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 300 g cukru
  • 25 g čierneho kakaa
  • 3 vajcia
  • Soľ
  • 75 ml cmaru

Maslový krém

  • 100 g masla
  • 150 g cukru
  • 25 ml vaječného likéru

Poleva a ozdoby

  • 400 g bielej čokolády
  • Ružová poťahovacia hmota
  • Červená potravinárska farba
  • Čerstvé ríbezle

Postup

  1. Cesto – vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou a pridáme kávu. V miske si zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a cukor. Cmar zmiešame s vajíčkami. Všetko spolu zmiešame a vylejeme na plech. Pečieme pri 150 stupňov cca 20 minút
  2. Maslový krém – maslo s cukrom vyšľaháme do peny a pridáme vaječný likér
  3. Upečené a vychladnuté cesto nastrúhame alebo rozdrobíme a zmiešame s maslovým krémom
  4. Formičky na nanuky naplníme bielou čokoládou, ktorú necháme stuhnúť. Potom vlejeme pripravenú plnku a znovu zalejeme bielou čokoládou. Po stuhnutí vyberieme z formy a ozdobíme.

 

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

11,50 € (vrátane DPH)
Akcia
9,20 € (vrátane DPH)
-20 %
Video
13,90 € (vrátane DPH)
7,90 € (vrátane DPH)
Akcia Video
6,20 € (vrátane DPH)
-21 %
Odporúčame Video
23,90 € (vrátane DPH)

Prečítajte si tiež