Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Čo majú spoločné sušienky a Big Ben, Coloseum, Burj Al Arab alebo Sfinga? Táto na prvý pohľad neuveriteľná kombinácia sa stala kreatívnou výzvou pre zvyšných 7 finalistov súťaže Pečie celé Slovensko. A ako to dopadlo?
Big Ben podľa Alenky
Ingrediencie
Svetlé sušienky
- 340 g maslo
- 200 g práškový cukor
- 520 g hladká múka
Kokosové sušienky
- 240 g hladká múka
- 120 g práškový cukor
- 100 g kokos
- 3 lyžice kakao
- ½ prášok do pečiva
- 1 žĺtok
- 220 g maslo
- štipka soli
- 1 lyžica rum
- 100 g horká čokoláda
- Modelovacia hmota
Postup
- Na sušienky všetko spolu zmiešame a urobíme dve cestá, ktoré necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút
- Z cesta vykrojíme všetky časti a pečieme ich pri teplote 170 stupňov cca 16 minút
- Pri výrobe monumentu použite na lepenie jednotlivých častí roztopenú čokoládu a modelovaciu hmotu na dotvorenie detailov
Ingina Gediminasova veža
Ingrediencie
Cesto Sablé
- 415 g maslo
- 260 g práškový cukor
- 3 vajíčka
- soľ
- 645 g hladká múka
Cesto arašidové
- 330 g maslo
- 280 g práškový cukor
- 2 vajíčka
- 600 g hladká múka
- 360 g arašidy
- soľ
Ganache
- 800 g čokoláda tmavá
- 385 g šľahačka
- 450 g maslo
Postup
- Postup rovnaký pri oboch cestách
- Mäkké maslo prešľaháme s práškovým cukrom. Pridáme vajíčka, soľ. Potom múku a spojíme do cesta. Rozvaľkáme cesto a vykrojíme potrebné tvary. Pečieme na 175 stupňoch
- Šľahačku zohrejeme a čokoládu roztopíme. Zmiešame spolu, necháme vychladnúť a pridáme maslo.
Katkine Koloseum
Ingrediencie
Cesto - základná doska
- 250 g hladká múka
- 150 g práškový cukor
- 1 vanilkový pudingový prášok
- Kôra z jedného citróna
- 1 vajíčko
- 200 g zmäknuté maslo
Cesto - stavba
- 750 g hladká múka
- 225 g práškový cukor
- 90 g zmäknuté maslo
- 1 malá lyžička sóda bikarbóna
- 280 g med
- 1 balíček perníkové korenie
- 1 malá lyžička sušený zázvor
Karamel
- 200 g kryštálový cukor
- 200 g hnedý fondán
- 100 g biely fondán
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Keksíkové cesto č. 1 pripravíme z navážených surovín, všetko spolu zmiešame na hladkú zmes. Rozvaľkáme medzi silikónovými podložkami. Vykrojíme si kruh o priemere cca 28cm a dáme na plech
- Potom si pripravíme druhé cesto. Z navážených surovín si zamiesime hladké cesto. Rozvaľkáme a vykrojíme si hradby a dáme piecť spolu so základom asi na cca 15 minút
- Kým sa nám pečie prvá várka, nachystáme si ešte zbytok hradieb a predný veľký múr. Keď sa dopečie prvá várka, dáme piecť druhú, tiež na cca 15 minút
- To, čo potrebujeme mať oválne, dáme ihneď po upečení do ráfika, aby sme vytvorili oblúk a necháme vychladnúť. Vychladnutím to stvrdne
- Potom si vykrojíme okná a ponalepujeme ich na predný diel. Doladíme fasádu a nakoniec dozdobíme airbrushom
- Poskladáme to na podstavec a rozpustíme si cukor na karamel. Karamel poslúži ako lepidlo. Zafixujeme na svoje miesto a potom už len doladíme detaily
Kórejský sušienkový pavilón od Lucky
Ingrediencie
Sušienky červené
- 480 g múka
- 30 g kukuričný škrob
- 6 g soľ
- 50 g kakao
- 100 g lyofilizované dračie ovocie (prášok)
- 450 g maslo
- 400 g cukor krupica
- 2 ks vajcia
- Vanilka
Sušienky vanilkové
- 480 g múka
- 30 g kukuričný škrob
- 6 g soľ
- 450 g maslo
- 400 g cukor krupica
- 2 ks vajcia
- Vanilka
Sušienky kakaové
- 240 g múka
- 15 g kukuričný škrob
- 3 g soľ
- 65 g kakao
- 10 g kakao čierne
- 225 g maslo
- 200 g cukor krupica
- 1ks vajce
Jedlý mach
- 3 ks vajcia
- 75 g múka pl.
- 10 g kypriaci prášok do pečiva
- 25 g cukor krupica
- 60 g medu
Bielková poleva
- 3 ks vaječné bielka
- 60 g práškového cukor
- Jedlá farba červená, zelená, čierna
Dekorácia
- Jedlé kvety drobné
- 1,5 ks cukor na modelovanie isomalt
- farby modrá, zelená
Postup
- Sušienkové cesto červené: zmiešame múku, škrob, soľ, kakao a prášok z dračieho ovocia. V druhej mise vymiešame maslo, cukor, vajíčka a vanilku. Pridáme suché ingrediencie a spracujeme. Keď je cesto hotové, vyvaľkáme ho medzi dvoma papiermi a dáme chladiť. Rovnakým spôsobom vypracujeme aj vanilkové a kakaové cesto.
- Vykrojíme požadované tvary sušienok podľa šablón. Dáme piecť do rúry na cca 10 minút pri 180 ̊C. Upečené sušienky dáme chladiť.
- Z najväčších sušienok vytvoríme základňu, ktorú neskôr prekryjeme jedlým machom.Postupne skladáme jednotlivé úrovne a zlepujeme ich buď čokoládou alebo bielkovou hmotou
- Cukor na modelovanie isomalt (cca 150 g) zohrejeme a zafarbíme na zeleno. Pripravíme si sušienky s vykrojenými okienkami. Cukor nalejeme do okienok sušienok a vytvoríme tak efekt skleneného okna. Dáme chladiť.
- Jedlý mach - vymiešame vajíčka s cukrom a medom do penista, pridáme múku s kypriacin práškom a zľahka premiešame. Dáme do mikrovlnky na cca 2 min. Necháme vychladnúť.
- Skladáme steny a poschodia. Kým umiestnime strechu, môžeme vložiť do domčeka LED svetielka.
- Poskladanú pagodu necháme sušiť a zatiaľ ju z vonkajšej strany zdobíme zafarbenou bielkovou hmotou. Strecha v sivej farbe, steny zelené a červené.
- Machovú hmotu nadrobíme na malé kúsky a nalepíme na základňu, vytvoríme efekt ostrovčeka obklopeného jazierkom.
- Jazierko - nahrejeme isomalt, pridáme modrú farbu, zalejeme okolie pagody, ktoré odekorujeme drobnými jedlými kvetmi.
Burj Al Arab podľa Miňa
Ingrediencie
Linecké cesto
- 600 g hladká múka
- 150 g mandle
- 200 g práškový cukor
- 4 žĺtka
- 400 g maslo
- 2x vanilkový cukor
- Citrónová kôra (podľa chuti)
Vanilkové kamene
- 150 g hladká múka
- 125 g maslo
- 50 g práškový cukor
- 50 g mleté orechy
Na obalenie
- 100 g práškový cukor
- 2x vanilkový cukor
Mandľové sušienky
- 150 g maslo
- 150 g hladká múka
- 2x vanilkový cukor
Orechové sušienky
- 300 g hladká múka
- 100 g práškový cukor
- 200 g maslo
- 2 žĺtka
- 20 g kakao
- 50 g mleté orechy
Plnka
- 100 g orechy mleté vlašské
- 160 g práškový cukor
- 5 cl rum
- 100 g ríbezľový džem
- 2 žĺtka
- 100 g zelená poleva
Postup
- Ako prvé si spravíme linecké cesto, zmiešaním všetkých surovín na linecké. Vytvoríme kompaktné cesto, ktoré si potom rozvaľkáme na požadovanú veľkosť a hrúbku. Vykrajujeme najprv steny budovy, potom podstavec podľa šablóny. Prenesieme na plech a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 15 minút
- Ďalej si pripravíme orechové sušienky s postupom ako pri lineckých, a tak isto mandľové, a vykrajujeme potrebné tvary. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 – 20 minút
- Spravíme si orechovú plnku, zmiešaním všetkých surovín na orechovú plnku
- Orechové sušienky naplníme orechovou plnkou a spojíme
- Pripravíme si aj cesto na orechové „kamene“. Zmiešame suroviny a spravíme cesto, z ktorého si vyšúľame valček v hrúbke malíčka. Potom ho nakrájame na rôzne tvary a dáme tiež upiecť na 180 stupňov 15 - 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme trocha vychladnúť a obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým
- Na podnos si pripravíme podstavec, tvorený z 2 plátov lineckej sušienky v tvare trojuholníka, tie spojíme ríbezľovým džemom a vylejeme na podstavec zelenú polevu ako „trávnik“. Okolo poukladáme „kamene“. Vežu postupne zlepujeme do požadovaného tvaru a prilepujeme ich cukrovou polevou
Marekov sušienkový Boldt
Ingrediencie
Sušienky I.
- 160 g maslo
- 200 g stužený tuk na pečenie
- 180 g práškový cukor
- 1 PL Vanilková pasta
- 2 veľké vajcia
- 720 g hladká múka špeciál
- ½ ČL mletej kávy
Sušienky II.
- 160 g maslo
- 200 g stužený tuk na pečenie
- 180 g práškový cukor
- 1 PL vanilková pasta
- 2 veľké vajcia
- 720 g hladká múka špeciál
- ½ ČL kakao
Zdobenie
- Čokoláda na pralinky
- Hnedá a béžová gélová potravinárska farba
- Trblietavá prášková farba, zlatá a strieborná
- Silný alkohol s obsahom alkoholu min 50%
- Air brush
- Maslový krém na spájanie
- Kryštálový cukor na karamel
Postup
- Sušienky I. – maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkovou pastou, vymiešame, pridáme vajcia, kávu a následne múku. Cesto vymiešame a dáme v potravinárskej fólii schladiť
- Sušienky II. – maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkovou pastou, vymiešame, pridáme vajcia, kakao a následne múku. Cesto vymiešame a dáme v potravinárskej fólii schladiť
- Maslový krém - 200g masla vymiešame spolu s 60g práškového cukru a 2PL kakaa. Prípadne ani kakao nemusíme dávať. Kryštálový cukor na karamel, na spojenie strechy
- Celkový postup – vežičky robíme tak, že cesto obalíme na prázdne plechovky, vykrojíme okná zabalíme do papiera na pečenie a pečieme
- Kužeľové strechy robíme tak, že kužele obalíme cestom a vytvarujeme tvar. Po upečení ich natrieme čokoládou
- Strednú časť urobíme tak, že si z cesta vykrojíme potrebné tvary a pospájame
- V prípade, že potrebujeme do cesta vykrojiť okno alebo iné tvary, použijeme na to modelársku mini brúsku. Pospájame maslovým krémom alebo karamelom
Nadina sušienková Sfinga
Ingrediencie
Vanilkové sušienky
- 500 g zmäknutého masla
- 380 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 8 lyžíc javorového sirupu
- 4 lyžičky vanilkového extraktu
- 1200 g hladkej múky
- 2,5 lyžičky soli
- 3 lyžičky cejlónskej škorice
Medovníkové sušienky
- 800 g hladkej múky
- 200 g medu
- 300 g práškového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 1 prášok do perníku
- 3-4 čajové lyžičky medovníkového korenia
- 100 g roztopeného masla
- Trochu čiernej kávy
- 3 vajcia
Postup
- Vanilkové sušienky – vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme vajcia, javorový sirup a vanilkový extrakt. Múku zmiešame so soľou a škoricou a primiešame do vlhkej zmesi. Necháme v chladničke odpočinúť
- Rozvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme pri 175 stupňoch do zlatista
- Jednotlivé sušienky zlepujeme karamelom
- Medovníkové sušienky – všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme chvíľu odpočinúť v chladničke. Vyvaľkáme, vykrojíme požadovaný tvar a pečieme pri 180 stupňoch asi 15 minút
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
Súvisiaci tovar
Video
14,40 €
(vrátane DPH)
Video
8,30 €
(vrátane DPH)
Video
24,60 €
(vrátane DPH)
Video
8,30 €
(vrátane DPH)
Video
19,30 €
(vrátane DPH)
Novinky
Video
5,60 €
(vrátane DPH)
Prečítajte si tiež

1. kolo - osobná výzva - Bábovky
11. 10. 2021
| Prečítané 869x

1. kolo - kreatívna výzva - TORTY
11. 10. 2021
| Prečítané 589x

2. kolo - osobná výzva - Cheesecakes
18. 10. 2021
| Prečítané 897x

2. kolo - kreatívna výzva - Tartaletky
18. 10. 2021
| Prečítané 1155x

1. kolo - technická výzva - Laskonky
11. 10. 2021
| Prečítané 875x

2. kolo - technická výzva - Štrúdľa
18. 10. 2021
| Prečítané 701x

3. kolo - osobná výzva - Chleby
25. 10. 2021
| Prečítané 747x

3. kolo - kreatívna výzva - Folklórne torty
25. 10. 2021
| Prečítané 531x

3. kolo - technická výzva - Bratislavské rožky
25. 10. 2021
| Prečítané 905x

4. kolo - osobná výzva - Mrkvové dezerty
1. 11. 2021
| Prečítané 670x

4. kolo - kreatívna výzva - Makrónky
1. 11. 2021
| Prečítané 981x

4. kolo - technická výzva - Zamatová roláda
1. 11. 2021
| Prečítané 1240x

5. kolo - osobná výzva - Slané pečivo
8. 11. 2021
| Prečítané 947x

5. kolo - kreatívna výzva - Strašidelné torty
8. 11. 2021
| Prečítané 358x

5. kolo - technická výzva - Kornútky
8. 11. 2021
| Prečítané 643x

6. kolo - osobná výzva - Cakesicles
15. 11. 2021
| Prečítané 446x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa