5. kolo - osobná výzva - Slané pečivo

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Slané pečivo. Tejto chuťovke neodolá snáď nikto. Ako sa v nedeľnej osobnej výzve vysporiadali so slaným pečivom súťažiaci show Pečie celé Slovensko si môžete pozrieť v receptoch.

Alenkin vychodňarsky mišmaš

Ingrediencie

Cesto

  • 1 kg hladká múka
  • 600 ml mlieko
  • 200 ml olej
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 2 droždia
  • Tymián
  • Cesnakový prášok

Pijacky poplanok

  • 300 g slanina
  • 3 veľké cibule
  • 600 g kyslá smotana – 30%
  • 50 g bryndza
  • Soľ

Plnené taštičky

  • 100 g syr eidam
  • 100 g údený syr
  • 100 g tavený syr v črievku
  • 3 uvarené vajíčka
  • Sušený medvedí cesnak
  • Soľ + čierne korenie
  • Pór
  • 80 g maslo

Mini žemličky

  • Pažítka
  • Sušené paradajky
  • 100 g prosciutto

Postup

  1. Do vlažného mlieka dáme kryštálový cukor, droždie a necháme chvíľu podkysnúť, aby kvasnice napučali
  2. Medzitým si preosejeme múku, do ktorej pridáme soľ, cesnakový prášok a tymián. Keď máme kvások napučaný, pridáme ho k múke spolu s olejom, a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť približne 1 hodinu
  3. Pijacky poplanok - slaninu a cibuľu nakrájame a jemne opražíme na panvici. Kyslú smotanu a bryndzu vymiešame so soľou. Rozvaľkané cesto preložíme na plech, na celú jeho veľkosť, natrieme ho smotanou a navrch poukladáme slaninovo-cibuľovú zmes. Dáme upiecť pri teplote 180 stupňov dokedy nemáme zlatisté okreje. Dĺžka pečenia je individuálna, nakoľko každá rúra pečie inak.
  4. Plnené taštičky - syry a vajíčka nastrúhame a všetky ingrediencie spolu vymiešame. Z uvedenej hmoty si cca 1/3 odoberieme. Pór jemne opražíme na masle, pridáme k hmote a plníme ňou na kolieska vykrojené cesto. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sušeným medvedím cesnakom a dáme upiecť pri teplote 180 stupňov do zlatista.
  5. Mini žemličky - cesto rozvaľkáme, vykrojíme malé krúžky o priemere 3 cm, poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a posypeme sezamom a hrubou morskou soľou. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista.
  6. Odobratá hmota z taštičiek - sušené paradajky, pažítku a prosciutto nakrájame na malé kúsky a pridáme k syrovej zmesi. Naplníme ňou vychladnuté a prekrojené žemličky.
  7. S-íčka - cesto, ktoré sa nám zvýšilo, vyvaľkáme a vytvarujeme do písmena „S“. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. Po upečení potrieme pretlačeným cesnakom s olejom.

Gruzínsko-litovské slané prekvapenie podla Ingy

Ingrediencie

Cesto

  • 500g hladká múka
  • 250g mlieko
  • 2 vajíčka
  • 30g maslo
  • 12g sušené droždie
  • 12g cukor
  • 10g soľ

Plnka 1-2 – CHAČAPURI na MEGREĽSKÝ spôsob a ADŽARSKÝ spôsob (Gruzínsko)

  • 150g tvaroh
  • 200g bryndza
  • 200g mozzarella
  • 3 žĺtka
  • Koriander čerstvý

Plnka 3 – KIBINAI (Litva)

  • 200g krkovička
  • 1 šalotka
  • Soľ, čierne korenie
  • Maslo
  • Olej

Postup

  1. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky
  2. Megreľský spôsob - cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky si spravíme guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov cca 10 min. (plech musí byť tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom
  3. Adžarský spôsob - cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 stupňov cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min. necháme dôjsť v rúre
  4. Kibinai - šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 stupňov 25 min.

Julkin košík so slanými dobrotami

Ingrediencie

Cesto

  • 500ml mlieka
  • 40g droždia
  • 3lyžice kryštálového cukru
  • 800g polohrubej múky
  • 3 lyžičky soli
  • 1dcl oleja

Plnenie

  • 125g prosciutto
  • 210ml sušené paradajky
  • 10 lístkov medvedieho cesnaku
  • Soľ, korenie
  • 100g masla
  • 1 žĺtok
  • parmezán a údený syr

Postup

  1. Zohrejeme si mlieko s cukrom a lyžicou polohrubej múky, a pridáme doňho droždie - takto si vytvoríme kvások
  2. V druhej miske zmiešame polohrubú muku a soľ, a pridáme olej. Keď nám kvások pekne nakysne zmiešame ho s pripravenou zmesou. Necháme kysnúť asi hodinku
  3. Zatiaľ si pripravíme naše náplne
  4. Sušené paradajky pomixujeme s medvedím cesnakom a štipkou soli
  5. Pripravíme si prosciutto a postrúhame parmezán s údeným syrom
  6. Vyšľaháme si maslo, žĺtko a lyžičku soli
  7. Keď máme cesto, rozdelíme si ho na 4 časti. Prvú časť rozvaľkáme na tenučko, posypeme syrom a natrieme zmesou sušených paradajok a pletieme
  8. Druhú časť tiež rozvaľkáme na tenučko, poukladáme naň prosciutto a posypeme syrom
  9. Krájame ho potom na úzke slížiky a stáčame do tvaru tyčiniek. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
  10. Tretiu časť znovu rozvaľkáme a potrieme maslovou zmesou a zrolujeme. Krájame na trojuholníky. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
  11. Z poslednej časti vytvoríme košík. Cesto rozvaľkáme a nakrájame ho na pásiky. Tieto pásiky potom ukladáme a prekrižujeme na miske, ktorú sme predtým potreli olejom. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
  12. Po upečení košíka doňho poukladáme všetky vzniknuté slané pochúťky a je to hotové

Katkine slané chuťovky

Ingrediencie

Cesto

  • 360g špaldovej múky
  • 120g teplé pivo
  • 120g teplá voda
  • 2 malé lyžičky soľ
  • 1 malá lyžička cukor
  • 5g sušené droždie
  • 2PL olivový olej
  • 1 malá lyžička sušený cesnak
  • 1 vajce na potretie

Plnka do focaccie

  • 200g ricotta natur
  • 30g medová horčica
  • Soľ
  • 150g údený losos
  • 10g kaviár čierny
  • 1 citrón
  • 1 limetka
  • Sušený zázvor
  • Čerstvý koriander
  • Čerstvá pažítka

Chedarovo višňové grissini

  • 100g strúhaného syru chedar
  • 20g Sušené višne
  • Čerstvý rozmarín
  • Čerstvý pór
  • 200g Kyslá smotana
  • Biely jogur grécky
  • 1 cesnak
  • Sušené paradajky korenie

Bryndza, brusnice, bazalka

  • 120g bryndza
  • 1 vajce
  • Soľ
  • Čerstvá bazalka
  • Sušené brusnice
  • Zemiak varený
  • Prosciutto

Ozdoby

  • Jedlé kvety

Postup

  1. Do robota si nasypeme múku, droždie, cukor, soľ, sušený cesnak, prilejeme vodu a pivo a pridáme olivový olej. Všetko spolu prepracujeme na hutné cesto
  2. Cesto prikryjeme čiapkou a dáme do rúry na 40 stupňov na 30 minút podkysnúť
  3. Zapneme rúru na 220 stupňov a podkysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme na tenšie a nakrájame si pásiky, ktoré navinieme na vymastené trubičky, potrieme olivovým olejom a poukladáme na plech
  4. Potom do cesta zapracujeme cheddar a višne, a ušúľame tenké pásiky. Potrieme olejom so sušenými paradajkami
  5. Ako posledné si urobíme bryndzovú štrudľu. Cesto rozvaľkáme, potrieme zmesou z bryndze, vajca a zemiaku, posypeme brusnicami a prosciuttom. Vložíme do rúry a pečieme na 200 stupňov asi 15 minút
  6. Medzitým si ešte pripravíme plnku do focaccie. Ricottu si vymiešame s medovou horčicou a soľou, zázvorom, limetovou šťavou a prenesieme do cukrárskeho vrecka
  7. Nachystáme si lososa, kaviár, citrón, a bylinky. Upečený mix vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
  8. Focaccie si stiahneme z trubičiek a prekrojíme ich na polovice. Postavíme ich vertikálne a naplníme ich pripravenou plnkou, na to dáme lososa, kaviár, citrón, a bylinky
  9. Nakoniec urobíme dip ku grissinom, smotanu vymiešame s jogurtom, so soľou a cesnakom, pridáme kvapku citrónovej šťavy. Všetok mix naaranžujeme na podnos

Taliansky slaný mix od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 500g+500g hladká múka
  • 2PL soľ
  • 1ks droždie (42g)
  • 800ml voda
  • 250g bryndza
  • 50g parmezán
  • olivový olej

Dip

  • 100g kyslá smotana
  • Bylinky
  • Soľ
  • Korenie

Plnky

  • 150g kapary king size
  • 150g prosciuto crudo
  • 50g minolette syr
  • 100g cherry rajčiny mix (malé červené, oranžové, žlté)
  • 2ks celý cesnak
  • 3ks jarná cibuľka
  • Rozmarín čerstvý
  • Kôpor čerstvý
  • Tymian čerstvý
  • Chilli papričky
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 20ks bambusové paličky 30cm (grilovacie)

Postup

  1. Droždie rozmiešame vo vlažnej vode, až kým sa nerozpustí. Pomaly do kvásku prisypeme múku zmiešanú so soľou. Cesto rozdelíme na polovicu a dáme do mís separátne vykysnúť na teplom mieste cca 45 – 60 min.
  2. Prichystáme si zeleninu na focacciu - nakrájame paradajky, cesnak, cibuľku, pripravíme blinky
  3. Prichystáme suroviny na fingerfood - nakrájame na menšie kúsky prosciutto, kapary rozpolíme, nastrúhame syr, roztlačíme cesnak a zmiešame s bylinkami
  4. Smotanový dip – všetky suroviny zmiešame a dáme chladiť
  5. Rozohrejeme rúru na maximum 230 – 250 stupňov a pripravíme 2 plechy a jeden mini-cupcake plech
  6. Cupcake plech – vystelieme každú jamku prosciutom
  7. Jedno vykysnuté cesto vyklopíme na podložku a vpracujeme do neho bryndzu. Prenesieme na plech vystlatý papierom a cesto rovnomerne roztlačíme na veľký posúch. Nakrájanú zeleninu nazdobíme tak, aby sme vytvorili efekt lúky podľa fantázie. Pokvapkáme to jemne olejom a dáme piecť do predhriatej rúry na 10 – 12 min.
  8. Do druhého vykysnutého cesta vmiesime nastrúhaný parmezán, rozvaľkáme ho na tenkú vrstvu. Časť nakrájame na tenké pásy, ktoré omotáme o bambusovú paličku. Potrieme vajíčkom a vyvaľkáme v bylinkách. Uložíme na plech, dáme piecť na 10 – 12 min.
  9. Zo zvyšku cesta urobíme malé placičky, ktorými obalíme kapary so stopkou a vložíme do cupcakovej jamky, kde už je nachystané prosciuto. Potrieme vajíčkom a posypeme nastrúhaným syrom. Dáme piecť na cca 15 min.
  10. Hotové necháme vychladnúť a naaranžujeme na podnos

Miňov slaný košík

Ingrediencie

Košík

  • 600g polohrubá múka
  • 250g rastlinný tuk
  • 2 kávové lyž. soľ
  • 150 – 200ml voda
  • 100g biely a čierny sezam

Kysnuté cesto

  • 400g hladká múka
  • 400g polohrubá múka
  • 500 ml mlieko
  • 2 žĺtky
  • 2 kl soľ
  • 1 kl cukor
  • 10g sušené droždie
  • ½ prášok do pečiva
  • 100ml bravčová masť
  • 5cl olej

Plnka cesnaková

  • 100g maslo
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100g olivy zelené bezkôstkové
  • 20g oregano
  • soľ (podľa chuti)

Plnka oškvarková

  • 160g oškvarky mleté
  • Soľ, mleté korenie (podľa chuti)

Plnka syrová

  • 120g maslo
  • 140g strúhaný eidam
  • 1kl gyros korenie
  • 1kl červená paprika mletá
  • 1kl zmesi korenia

Na potretie

  • 2 ks vajíčka

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme cesto na košík, na servírovanie, zmiešaním všetkých surovín
  2. Hneď potom si pripravíme kysnuté cesto, kde si tiež všetky suroviny dáme do robota a miesime
  3. Cesto dáme kysnúť
  4. Cesto na košík si rozvaľkáme do požadovanej hrúbky a krájame na pásy. Nerezovú misu si obalíme alobalom a kladieme na ňu pásy z cesta a pletieme košík. Potrime žĺtkom. Urobíme si aj pletenú obrubu okolo košíka a tiež potrieme žĺtkom a to posypeme sezamom
  5. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov asi 20 minút
  6. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti
  7. Prvé cesto si rozvaľkáme a naplníme syrovou plnkou. Stočíme do rolády a krájame asi 1cm kolieska, potrieme žĺtkom
  8. Druhé cesto si rozvaľkáme a naplníme oškvarkovou plnkou, stočíme do rolády a krájame trojuholníky, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom
  9. Tretie cesto si rozvaľkáme a do polovice naplníme cesnakovou náplňou, pridáme natrhané olivy a posypeme oreganom. Preložíme a utlačíme kraje
  10. Narežeme na pásy a stočíme do špirály, potrieme žĺtkom a posypeme oreganom
  11. Všetko pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút
  12. Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme v pripravenom, upečenom košíku

Slaný mix od Mareka

Ingrediencie

Cesto

  • 200ml teplá voda
  • 200ml mlieko
  • 50ml olej
  • 2 bielky
  • 15g droždie sušené
  • 20g cukor
  • 10g soľ
  • 580 – 620g hladká múka
  • 2 žĺtky sú na potieranie + lyžica mlieka

Plnené pizzové minibábovky

  • 50g nakrájaná šunka
  • 50g nakrájaný syr napr. mozzarella alebo iný
  • 2PL pečené paradajky konzerva
  • oregano

Maslové lúhované rožky so syrom posypané mandľami

  • strúhaný syr gouda a na plnenie mozarella
  • mandľové plátky
  • úplne mäkké maslo
  • 150g sóda bikarbóna

Tyčinky s čiernou soľou

  • Čierna soľ
  • Žĺtok na potretie

Postup

  1. Cesto – ako prvé si zapneme rúru na 45 stupňov. Do teplej vody nasypeme cukor a polovicu droždia. Necháme trocha aktivovať kvasinky. Za ten čas si do misy od robota dáme preosiatu múku, zvyšok droždia a soľ. Pridáme vlažné mlieko, olej a bielky a už aktivované droždie. Miešame, až kým sa nám cesto neprestane lepiť. Cesto potrieme trocha olejom a zakryjeme potravinárskou fóliou. Vložíme do rúry kysnúť. Po 20 min. vytiahneme rozdelíme na 3 časti a necháme trocha kysnúť
  2. Maslové lúhované rožky so syrom posypané mandľami – vyvaľkáme jedno cesto na tenko ,natrieme mäkkým maslom, posypeme syrom. Zamotáme roládu a dáme schladiť do chladničky. Za ten čas si dáme asi 1,5l vody zovrieť, do ktorej následne nasypeme sódu. Schladenú roládu vyberieme, nakrájame na trojuholníky a tie následne asi na 20 sekúnd povaríme v zásaditej vode. Vyberieme na plech, na ktorom ešte necháme kysnúť asi 15 min. Pečieme pri 190 stupňoch
  3. Plnené pizzové minibábovky – rozvaľkáme druhé cesto a následne plníme zmesou, zatočíme a vložíme do maslom vymastených silikónových foriem minibáboviek. Necháme ešte podkysnúť a pečieme pri 190 stupňoch
  4. Tyčinky s čiernou soľou – tretie cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme vajíčkom a posypeme čiernou soľou. Nakrájame na pásiky asi 1 cm široké. Tieto pásiky ukladáme na plech. Necháme podkysnúť a pečieme pri 190 stupňoch

Domáce slané pečivo podľa Nadi

Ingrediencie

Základné cesto

  • 1,4 kg hladkej múky
  • 600 ml vody
  • 2 ks droždia
  • 4 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 75 g masla
  • 1 žĺtok

Škvarkové pagáče

  • 250 g pomletých škvariek
  • 1 uvarený postrúhaný zemiak
  • Soľ, podľa potreby
  • Vajíčko a strúhaný syr na dokončenie

Cesnakové slimáky

  • 150 g masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • sezam na posypanie

Syrové tyčinky

  • 125 g masla
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 150 g strúhaného syra
  • olej a mak na dokončenie

Postup

  1. Základné cesto – Z vody, cukru a droždia si urobíme kvások. Necháme 10 minút odpočívať. Zatiaľ si zmiešame múku so soľou. Prilejeme kvások, žĺtok a rozpustené maslo. Miesime do momentu, kým cesto nelepí. Necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste
  2. Škvarkové pagáče – cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potrieme škvarkovo-zemiakovou zmesou do 2/3. Preložíme ako papier. Znovu potrieme do 2/3 a preložíme. Rozvaľkáme, ešte raz preložíme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme syrom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
  3. Cesnakové slimáky – cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Maslo vymiešame so žĺtkom, soľou a pretlačeným cesnakom. Natrieme na cesto, zatočíme do rolády, ktorú navrchu potrieme ešte trochou plnky, nakrájame cik-cak na trojuholníčky, posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
  4. Syrové tyčinky – cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme rovnaké obdĺžniky. Povolené maslo vymiešame s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom. Natrieme na prvý plát, prikryjeme druhým. Narežeme na pruhy cca 2,5 cm hrubé, ktoré zatočíme. Potrieme olejom a posypeme makom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa