5. kolo - osobná výzva - Slané pečivo
5. kolo - osobná výzva - Slané pečivo
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Slané pečivo. Tejto chuťovke neodolá snáď nikto. Ako sa v nedeľnej osobnej výzve vysporiadali so slaným pečivom súťažiaci show Pečie celé Slovensko si môžete pozrieť v receptoch.
Alenkin vychodňarsky mišmaš
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg hladká múka
- 600 ml mlieko
- 200 ml olej
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 2 droždia
- Tymián
- Cesnakový prášok
Pijacky poplanok
- 300 g slanina
- 3 veľké cibule
- 600 g kyslá smotana – 30%
- 50 g bryndza
- Soľ
Plnené taštičky
- 100 g syr eidam
- 100 g údený syr
- 100 g tavený syr v črievku
- 3 uvarené vajíčka
- Sušený medvedí cesnak
- Soľ + čierne korenie
- Pór
- 80 g maslo
Mini žemličky
- Pažítka
- Sušené paradajky
- 100 g prosciutto
Postup
- Do vlažného mlieka dáme kryštálový cukor, droždie a necháme chvíľu podkysnúť, aby kvasnice napučali
- Medzitým si preosejeme múku, do ktorej pridáme soľ, cesnakový prášok a tymián. Keď máme kvások napučaný, pridáme ho k múke spolu s olejom, a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť približne 1 hodinu
- Pijacky poplanok - slaninu a cibuľu nakrájame a jemne opražíme na panvici. Kyslú smotanu a bryndzu vymiešame so soľou. Rozvaľkané cesto preložíme na plech, na celú jeho veľkosť, natrieme ho smotanou a navrch poukladáme slaninovo-cibuľovú zmes. Dáme upiecť pri teplote 180 stupňov dokedy nemáme zlatisté okreje. Dĺžka pečenia je individuálna, nakoľko každá rúra pečie inak.
- Plnené taštičky - syry a vajíčka nastrúhame a všetky ingrediencie spolu vymiešame. Z uvedenej hmoty si cca 1/3 odoberieme. Pór jemne opražíme na masle, pridáme k hmote a plníme ňou na kolieska vykrojené cesto. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sušeným medvedím cesnakom a dáme upiecť pri teplote 180 stupňov do zlatista.
- Mini žemličky - cesto rozvaľkáme, vykrojíme malé krúžky o priemere 3 cm, poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a posypeme sezamom a hrubou morskou soľou. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista.
- Odobratá hmota z taštičiek - sušené paradajky, pažítku a prosciutto nakrájame na malé kúsky a pridáme k syrovej zmesi. Naplníme ňou vychladnuté a prekrojené žemličky.
- S-íčka - cesto, ktoré sa nám zvýšilo, vyvaľkáme a vytvarujeme do písmena „S“. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. Po upečení potrieme pretlačeným cesnakom s olejom.
Gruzínsko-litovské slané prekvapenie podla Ingy
Ingrediencie
Cesto
- 500g hladká múka
- 250g mlieko
- 2 vajíčka
- 30g maslo
- 12g sušené droždie
- 12g cukor
- 10g soľ
Plnka 1-2 – CHAČAPURI na MEGREĽSKÝ spôsob a ADŽARSKÝ spôsob (Gruzínsko)
- 150g tvaroh
- 200g bryndza
- 200g mozzarella
- 3 žĺtka
- Koriander čerstvý
Plnka 3 – KIBINAI (Litva)
- 200g krkovička
- 1 šalotka
- Soľ, čierne korenie
- Maslo
- Olej
Postup
- Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky
- Megreľský spôsob - cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky si spravíme guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov cca 10 min. (plech musí byť tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom
- Adžarský spôsob - cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 stupňov cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min. necháme dôjsť v rúre
- Kibinai - šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 stupňov 25 min.
Julkin košík so slanými dobrotami
Ingrediencie
Cesto
- 500ml mlieka
- 40g droždia
- 3lyžice kryštálového cukru
- 800g polohrubej múky
- 3 lyžičky soli
- 1dcl oleja
Plnenie
- 125g prosciutto
- 210ml sušené paradajky
- 10 lístkov medvedieho cesnaku
- Soľ, korenie
- 100g masla
- 1 žĺtok
- parmezán a údený syr
Postup
- Zohrejeme si mlieko s cukrom a lyžicou polohrubej múky, a pridáme doňho droždie - takto si vytvoríme kvások
- V druhej miske zmiešame polohrubú muku a soľ, a pridáme olej. Keď nám kvások pekne nakysne zmiešame ho s pripravenou zmesou. Necháme kysnúť asi hodinku
- Zatiaľ si pripravíme naše náplne
- Sušené paradajky pomixujeme s medvedím cesnakom a štipkou soli
- Pripravíme si prosciutto a postrúhame parmezán s údeným syrom
- Vyšľaháme si maslo, žĺtko a lyžičku soli
- Keď máme cesto, rozdelíme si ho na 4 časti. Prvú časť rozvaľkáme na tenučko, posypeme syrom a natrieme zmesou sušených paradajok a pletieme
- Druhú časť tiež rozvaľkáme na tenučko, poukladáme naň prosciutto a posypeme syrom
- Krájame ho potom na úzke slížiky a stáčame do tvaru tyčiniek. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Tretiu časť znovu rozvaľkáme a potrieme maslovou zmesou a zrolujeme. Krájame na trojuholníky. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Z poslednej časti vytvoríme košík. Cesto rozvaľkáme a nakrájame ho na pásiky. Tieto pásiky potom ukladáme a prekrižujeme na miske, ktorú sme predtým potreli olejom. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
- Po upečení košíka doňho poukladáme všetky vzniknuté slané pochúťky a je to hotové
Katkine slané chuťovky
Ingrediencie
Cesto
- 360g špaldovej múky
- 120g teplé pivo
- 120g teplá voda
- 2 malé lyžičky soľ
- 1 malá lyžička cukor
- 5g sušené droždie
- 2PL olivový olej
- 1 malá lyžička sušený cesnak
- 1 vajce na potretie
Plnka do focaccie
- 200g ricotta natur
- 30g medová horčica
- Soľ
- 150g údený losos
- 10g kaviár čierny
- 1 citrón
- 1 limetka
- Sušený zázvor
- Čerstvý koriander
- Čerstvá pažítka
Chedarovo višňové grissini
- 100g strúhaného syru chedar
- 20g Sušené višne
- Čerstvý rozmarín
- Čerstvý pór
- 200g Kyslá smotana
- Biely jogur grécky
- 1 cesnak
- Sušené paradajky korenie
Bryndza, brusnice, bazalka
- 120g bryndza
- 1 vajce
- Soľ
- Čerstvá bazalka
- Sušené brusnice
- Zemiak varený
- Prosciutto
Ozdoby
- Jedlé kvety
Postup
- Do robota si nasypeme múku, droždie, cukor, soľ, sušený cesnak, prilejeme vodu a pivo a pridáme olivový olej. Všetko spolu prepracujeme na hutné cesto
- Cesto prikryjeme čiapkou a dáme do rúry na 40 stupňov na 30 minút podkysnúť
- Zapneme rúru na 220 stupňov a podkysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme na tenšie a nakrájame si pásiky, ktoré navinieme na vymastené trubičky, potrieme olivovým olejom a poukladáme na plech
- Potom do cesta zapracujeme cheddar a višne, a ušúľame tenké pásiky. Potrieme olejom so sušenými paradajkami
- Ako posledné si urobíme bryndzovú štrudľu. Cesto rozvaľkáme, potrieme zmesou z bryndze, vajca a zemiaku, posypeme brusnicami a prosciuttom. Vložíme do rúry a pečieme na 200 stupňov asi 15 minút
- Medzitým si ešte pripravíme plnku do focaccie. Ricottu si vymiešame s medovou horčicou a soľou, zázvorom, limetovou šťavou a prenesieme do cukrárskeho vrecka
- Nachystáme si lososa, kaviár, citrón, a bylinky. Upečený mix vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
- Focaccie si stiahneme z trubičiek a prekrojíme ich na polovice. Postavíme ich vertikálne a naplníme ich pripravenou plnkou, na to dáme lososa, kaviár, citrón, a bylinky
- Nakoniec urobíme dip ku grissinom, smotanu vymiešame s jogurtom, so soľou a cesnakom, pridáme kvapku citrónovej šťavy. Všetok mix naaranžujeme na podnos
Taliansky slaný mix od Lucky
Ingrediencie
Cesto
- 500g+500g hladká múka
- 2PL soľ
- 1ks droždie (42g)
- 800ml voda
- 250g bryndza
- 50g parmezán
- olivový olej
Dip
- 100g kyslá smotana
- Bylinky
- Soľ
- Korenie
Plnky
- 150g kapary king size
- 150g prosciuto crudo
- 50g minolette syr
- 100g cherry rajčiny mix (malé červené, oranžové, žlté)
- 2ks celý cesnak
- 3ks jarná cibuľka
- Rozmarín čerstvý
- Kôpor čerstvý
- Tymian čerstvý
- Chilli papričky
- Soľ
- Čierne korenie
- 20ks bambusové paličky 30cm (grilovacie)
Postup
- Droždie rozmiešame vo vlažnej vode, až kým sa nerozpustí. Pomaly do kvásku prisypeme múku zmiešanú so soľou. Cesto rozdelíme na polovicu a dáme do mís separátne vykysnúť na teplom mieste cca 45 – 60 min.
- Prichystáme si zeleninu na focacciu - nakrájame paradajky, cesnak, cibuľku, pripravíme blinky
- Prichystáme suroviny na fingerfood - nakrájame na menšie kúsky prosciutto, kapary rozpolíme, nastrúhame syr, roztlačíme cesnak a zmiešame s bylinkami
- Smotanový dip – všetky suroviny zmiešame a dáme chladiť
- Rozohrejeme rúru na maximum 230 – 250 stupňov a pripravíme 2 plechy a jeden mini-cupcake plech
- Cupcake plech – vystelieme každú jamku prosciutom
- Jedno vykysnuté cesto vyklopíme na podložku a vpracujeme do neho bryndzu. Prenesieme na plech vystlatý papierom a cesto rovnomerne roztlačíme na veľký posúch. Nakrájanú zeleninu nazdobíme tak, aby sme vytvorili efekt lúky podľa fantázie. Pokvapkáme to jemne olejom a dáme piecť do predhriatej rúry na 10 – 12 min.
- Do druhého vykysnutého cesta vmiesime nastrúhaný parmezán, rozvaľkáme ho na tenkú vrstvu. Časť nakrájame na tenké pásy, ktoré omotáme o bambusovú paličku. Potrieme vajíčkom a vyvaľkáme v bylinkách. Uložíme na plech, dáme piecť na 10 – 12 min.
- Zo zvyšku cesta urobíme malé placičky, ktorými obalíme kapary so stopkou a vložíme do cupcakovej jamky, kde už je nachystané prosciuto. Potrieme vajíčkom a posypeme nastrúhaným syrom. Dáme piecť na cca 15 min.
- Hotové necháme vychladnúť a naaranžujeme na podnos
Miňov slaný košík
Ingrediencie
Košík
- 600g polohrubá múka
- 250g rastlinný tuk
- 2 kávové lyž. soľ
- 150 – 200ml voda
- 100g biely a čierny sezam
Kysnuté cesto
- 400g hladká múka
- 400g polohrubá múka
- 500 ml mlieko
- 2 žĺtky
- 2 kl soľ
- 1 kl cukor
- 10g sušené droždie
- ½ prášok do pečiva
- 100ml bravčová masť
- 5cl olej
Plnka cesnaková
- 100g maslo
- 5 strúčikov cesnaku
- 100g olivy zelené bezkôstkové
- 20g oregano
- soľ (podľa chuti)
Plnka oškvarková
- 160g oškvarky mleté
- Soľ, mleté korenie (podľa chuti)
Plnka syrová
- 120g maslo
- 140g strúhaný eidam
- 1kl gyros korenie
- 1kl červená paprika mletá
- 1kl zmesi korenia
Na potretie
- 2 ks vajíčka
Postup
- Ako prvé si pripravíme cesto na košík, na servírovanie, zmiešaním všetkých surovín
- Hneď potom si pripravíme kysnuté cesto, kde si tiež všetky suroviny dáme do robota a miesime
- Cesto dáme kysnúť
- Cesto na košík si rozvaľkáme do požadovanej hrúbky a krájame na pásy. Nerezovú misu si obalíme alobalom a kladieme na ňu pásy z cesta a pletieme košík. Potrime žĺtkom. Urobíme si aj pletenú obrubu okolo košíka a tiež potrieme žĺtkom a to posypeme sezamom
- Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov asi 20 minút
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti
- Prvé cesto si rozvaľkáme a naplníme syrovou plnkou. Stočíme do rolády a krájame asi 1cm kolieska, potrieme žĺtkom
- Druhé cesto si rozvaľkáme a naplníme oškvarkovou plnkou, stočíme do rolády a krájame trojuholníky, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom
- Tretie cesto si rozvaľkáme a do polovice naplníme cesnakovou náplňou, pridáme natrhané olivy a posypeme oreganom. Preložíme a utlačíme kraje
- Narežeme na pásy a stočíme do špirály, potrieme žĺtkom a posypeme oreganom
- Všetko pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút
- Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme v pripravenom, upečenom košíku
Slaný mix od Mareka
Ingrediencie
Cesto
- 200ml teplá voda
- 200ml mlieko
- 50ml olej
- 2 bielky
- 15g droždie sušené
- 20g cukor
- 10g soľ
- 580 – 620g hladká múka
- 2 žĺtky sú na potieranie + lyžica mlieka
Plnené pizzové minibábovky
- 50g nakrájaná šunka
- 50g nakrájaný syr napr. mozzarella alebo iný
- 2PL pečené paradajky konzerva
- oregano
Maslové lúhované rožky so syrom posypané mandľami
- strúhaný syr gouda a na plnenie mozarella
- mandľové plátky
- úplne mäkké maslo
- 150g sóda bikarbóna
Tyčinky s čiernou soľou
- Čierna soľ
- Žĺtok na potretie
Postup
- Cesto – ako prvé si zapneme rúru na 45 stupňov. Do teplej vody nasypeme cukor a polovicu droždia. Necháme trocha aktivovať kvasinky. Za ten čas si do misy od robota dáme preosiatu múku, zvyšok droždia a soľ. Pridáme vlažné mlieko, olej a bielky a už aktivované droždie. Miešame, až kým sa nám cesto neprestane lepiť. Cesto potrieme trocha olejom a zakryjeme potravinárskou fóliou. Vložíme do rúry kysnúť. Po 20 min. vytiahneme rozdelíme na 3 časti a necháme trocha kysnúť
- Maslové lúhované rožky so syrom posypané mandľami – vyvaľkáme jedno cesto na tenko ,natrieme mäkkým maslom, posypeme syrom. Zamotáme roládu a dáme schladiť do chladničky. Za ten čas si dáme asi 1,5l vody zovrieť, do ktorej následne nasypeme sódu. Schladenú roládu vyberieme, nakrájame na trojuholníky a tie následne asi na 20 sekúnd povaríme v zásaditej vode. Vyberieme na plech, na ktorom ešte necháme kysnúť asi 15 min. Pečieme pri 190 stupňoch
- Plnené pizzové minibábovky – rozvaľkáme druhé cesto a následne plníme zmesou, zatočíme a vložíme do maslom vymastených silikónových foriem minibáboviek. Necháme ešte podkysnúť a pečieme pri 190 stupňoch
- Tyčinky s čiernou soľou – tretie cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme vajíčkom a posypeme čiernou soľou. Nakrájame na pásiky asi 1 cm široké. Tieto pásiky ukladáme na plech. Necháme podkysnúť a pečieme pri 190 stupňoch
Domáce slané pečivo podľa Nadi
Ingrediencie
Základné cesto
- 1,4 kg hladkej múky
- 600 ml vody
- 2 ks droždia
- 4 čajové lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 75 g masla
- 1 žĺtok
Škvarkové pagáče
- 250 g pomletých škvariek
- 1 uvarený postrúhaný zemiak
- Soľ, podľa potreby
- Vajíčko a strúhaný syr na dokončenie
Cesnakové slimáky
- 150 g masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1 žĺtok
- sezam na posypanie
Syrové tyčinky
- 125 g masla
- 1 lyžica kyslej smotany
- 150 g strúhaného syra
- olej a mak na dokončenie
Postup
- Základné cesto – Z vody, cukru a droždia si urobíme kvások. Necháme 10 minút odpočívať. Zatiaľ si zmiešame múku so soľou. Prilejeme kvások, žĺtok a rozpustené maslo. Miesime do momentu, kým cesto nelepí. Necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste
- Škvarkové pagáče – cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potrieme škvarkovo-zemiakovou zmesou do 2/3. Preložíme ako papier. Znovu potrieme do 2/3 a preložíme. Rozvaľkáme, ešte raz preložíme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme syrom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
- Cesnakové slimáky – cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Maslo vymiešame so žĺtkom, soľou a pretlačeným cesnakom. Natrieme na cesto, zatočíme do rolády, ktorú navrchu potrieme ešte trochou plnky, nakrájame cik-cak na trojuholníčky, posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
- Syrové tyčinky – cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme rovnaké obdĺžniky. Povolené maslo vymiešame s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom. Natrieme na prvý plát, prikryjeme druhým. Narežeme na pruhy cca 2,5 cm hrubé, ktoré zatočíme. Potrieme olejom a posypeme makom. Pečieme cca 20 minút na 200 stupňoch
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
Súvisiaci tovar
12,60 €
(vrátane DPH)
12,90 €
(vrátane DPH)
7,99 €
(vrátane DPH)
2,19 €
(vrátane DPH)
Video
8,80 €
(vrátane DPH)
6,20 €
(vrátane DPH)
Video
25,60 €
(vrátane DPH)
Video
19,90 €
(vrátane DPH)
Video
14,90 €
(vrátane DPH)
Video
3,99 €
(vrátane DPH)
Prečítajte si tiež

1. kolo - osobná výzva - Bábovky
11. 10. 2021
| Prečítané 1288x

1. kolo - kreatívna výzva - TORTY
11. 10. 2021
| Prečítané 1268x

2. kolo - osobná výzva - Cheesecakes
18. 10. 2021
| Prečítané 1244x

2. kolo - kreatívna výzva - Tartaletky
18. 10. 2021
| Prečítané 2135x

1. kolo - technická výzva - Laskonky
11. 10. 2021
| Prečítané 1398x

2. kolo - technická výzva - Štrúdľa
18. 10. 2021
| Prečítané 1029x

3. kolo - osobná výzva - Chleby
25. 10. 2021
| Prečítané 1082x

3. kolo - kreatívna výzva - Folklórne torty
25. 10. 2021
| Prečítané 992x

3. kolo - technická výzva - Bratislavské rožky
25. 10. 2021
| Prečítané 1429x

4. kolo - osobná výzva - Mrkvové dezerty
1. 11. 2021
| Prečítané 1157x

4. kolo - kreatívna výzva - Makrónky
1. 11. 2021
| Prečítané 1640x

4. kolo - technická výzva - Zamatová roláda
1. 11. 2021
| Prečítané 1655x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa