info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

4. kolo - osobná výzva - Mrkvové dezerty

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Upiecť famózny dezert s použitím koreňovej zeleniny, konkrétne mrkvy. Toto bola osobná výzva v 4. kole súťaže Pečie celé Slovensko. Ako sa s náročnou úlohou súťažiaci vysporiadali si môžete pozrieť v originálnych receptoch na Mrkvové dezerty.

Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 1

Mrkvový koláč s ananásovým krémom podľa Alenky

Ingrediencie

Cesto

  • 1,5 hrnčeka hnedého cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 4 hrnčeky strúhanej mrkvy
  • 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
  • 1 jablko / nastrúhané/

Plnka - Ananásový curd

  • 4 veľké vajcia
  • 4 veľké žĺtka
  • 300 ml ananásový kompót so šťavou (ananás nesmie byť čerstvý, pretože obsahuje bromelaín, kvôli ktorému krém nezhustne)
  • 4 lyžice vanilkový pudingový prášok
  • 4 lyžice masla
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 500 g mascarpone
  • 100 g práškový cukor

Postup

  1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista a potom už len postupne vmiešavame všetko ostatné
  2. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme pri 180 stupňoch do zlatista
  3. Plnka - Vajcia, žĺtky, ananásový kompót, cukor a vanilkový pudingový prášok dáme do misy a vyšľaháme. Nalejeme do stredného hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý krém
  4. Odstavíme z ohňa a vmiešame maslo
  5. Krém precedíme cez sitko, prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť
  6. Šľahačku vyšľaháme do tuha spolu s práškovým cukrom, pridáme mascarpone a po častiach vychladený ananásový krém
  7. Na zdobenie som použila opražené lieskové a vlašské orechy, a keďže v tejto výzve sa pečú aj makrónky, tak som na ozdobu urobila aj niekoľko makrónkových mrkvičiek. Taktiež som použila čerstvé ovocie / maliny, čučoriedky a černice/. Na ozdobu aj mätu
Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 2

Mrkvový koláč s pekanovými orechmi podľa Bei

Ingrediencie

Cesto

  • 460 g čerstvej mrkvy ( hmotnosť po očistení)
  • 80 g pekanových orechov
  • 170 g kryštálového cukru
  • 200 g hnedého cukru
  • 6 vajec
  • 200 g rastlinného oleja
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 450 g polohrubej múky
  • 1 PL mletej škorice
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL jemnej morskej soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška
  • Na dokončenie 2 PL horkého kakaového prášku

Krém

  • 140 g masla izbovej teploty
  • 280 g Cream cheese classic
  • ¼ ČL jemnej morskej soli
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • Šťava z ½ citróna
  • Cca 200 g práškového cukru
  • Voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch

Dekorácia – sladké mrkvičky

  • ½ šálky sušeného plnotučného mlieka
  • ½ šálky práškového cukru
  • 100 g kondenzovaného mlieka
  • oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: ak nie je oranžová farba, získame ju zmiešaním červenej a žltej)

Postup

  1. Rúru dáme zohrievať na 180°C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný)
  2. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme
  3. Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme
  4. Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt
  5. V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi
  6. Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60 minút (podľa veľkosti použitých foriem. Rúru necháme zapnutú
  7. Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba
  8. Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť
  9. Krém - maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt
  10. Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému
  11. Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu
  12. Mrkvičky - Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmes potom rozdelíme ( vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky
  13. Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami
Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 3

Ingin mrkvový koláč Earl Grey s mangom

Ingrediencie

Cesto

  • 77g slnečnicový olej
  • 77g biely jogurt
  • 2 vajíčka
  • 160g strúhanej mrkvy
  • 125g trstinový cukor (+80g na karamelizované orechy)
  • 6g prášok do pečiva
  • 154g múka hladká
  • Soľ
  • 80g pekanové orechy

Sirup

  • 50g vody
  • 65g cukor
  • Lyžica čaju Earl Grey

Krém Earl Grey

  • 2PL sirup s Earl Grey
  • 250g mascarpone
  • 170g šľahačka
  • 50g práškový cukor

Mango Kompoté

  • 140g mango pyré
  • 35g cukor kryštálový
  • 2g pektín
  • Trochu citrónovej šťavy
  • 60g čerstvé mango

Mango ganache

  • 40g mango pyré
  • 110g biela čokoláda
  • 50g maslo

Postup

  1. Najskôr skaramelizujeme orechy
  2. Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme. Zmiešať olej, jogurt, vajíčka, pyré, cukor, soľ a vyšľaháme. Pridáme suché ingrediencie, nakoniec pekanové orechy. Pečieme na 175 stupńov cca 30-40min
  3. Sirup - z vody a cukru uvaríme sirup. Do sirupu pridáme čaj, necháme chvíľku lúhovať, precedíme
  4. Krém - vyšľaháme na tuhy krém všetko spolu
  5. Kompoté - pyré zohrejeme, pridáme cukor s pektínom, privedieme k varu. Nakoniec pridáme citrónovú stavu a mango nakrájané na kúsky
  6. Ganache - čokoládu roztopíme na vodnom kúpeli. Pyré zohrejeme a vylejeme na čokoládu. Necháme vychladnúť, pridáme maslo
Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 4

Julkin mrkváč

Ingrediencie

Cesto

  • 100 g vlašských orechov
  • 330g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 260 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • 0,5 lyžičky soli
  • 1 lyžičky škorice
  • 4 veľké vajcia
  • 310 g cukru
  • 240 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžica vanilkového extraktu postup
  • Pár kvapiek pomarančovej šťavy

Plnka

  • 500g mascarpone
  • 100ml smotany na šľahanie
  • Práškový cukor podľa chuti
  • Lyžička pomarančovej kôry

Na ozdobenie

  • 1 Mrkva
  • 100g Orechy
  • 150g kryštálový cukor
  • 100ml Smotana na šľahanie
  • 50g Maslo
  • Medovka
  • 100g cukru
  • 200ml vody

Postup

  1. Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu na pečenie vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie
  2. Vajcia musia byť v izbovejj teplote. V jednej mise zmiešaj múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, škoricu a dáme stranou. Vajcia šľahajte asi 1 minútu v robote, potom asi na trikrát zašľahajte cukor a vyšľaháme do peny približne 7 minút. Vajcia s cukrom musí byť našľahaná tak, že farba bude svetlá
  3. Potom pomaly prilievajte olej a vanilku. Potom zašľaháme múku a nakoniec pridáme orechy a mrkvu a ručne premiešame
  4. Takto hotové cesto nalejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 - 30 minút
  5. Plnka - mascarpone zmiešame s cukrom a prilejeme smotanu sa šľahanie a na koniec pomarančovú kôru
  6. Ozdoba - mrkvu si očistíme a pokrájame na tenké slížiky. Potom tieto slížiky necháme variť a keď budú mäkké vytvoríme ružičky. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Keď sa nám to pekne spojí pridáme orechy. A zdobíme
Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 5

Mrkvový darček od Katky

Ingrediencie

Korpus

  • 6 vajec
  • 200g masla izbovej teploty
  • 230g kryštálový cukor
  • 50g mleté mandle
  • 30g mandle plátky
  • 30g kandizovaná pomarančová kôra
  • 50g nasekané vlašské orechy
  • 100g cream cheese natur
  • Kôra z jedného bio pomaranča
  • Šťava z jedného bio pomaranča
  • 200g strúhaná mrkva
  • 2 malé lyžičky škorice
  • Štipka kardamónu
  • 1dcl rum
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
  • 1 prášok do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 200g hladká múka

Sirup

  • 30g cukor
  • 70g voda
  • 15g pomarančová šťava

Krém

  • 500g mascarpone
  • 150g creamcheese natur
  • 50g práškový cukor
  • 5 kvapiek pomarančového oleja
  • 30g maslo
  • Slaný karamel

Slaný karamel

  • 130g cukor krupica
  • 40g maslo
  • 100ml šľahačková smotana
  • soľ

Ozdoby

  • 3 celé mrkvy
  • 1 pomaranč
  • Mleté vlašské orechy
  • Čerstvý tymián prípadne rozmarín
  • Jedlé kvietky

Postup

  1. Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
  2. Ako prvé si pripravíme slaný karamel
  3. Upálime cukor na karamel, pridáme do neho maslo, premiešame a pridáme šľahačku. Premiešame, až kým nevznikne hustá karamelová zmes. Na záver pridáme štipku soli
  4. Pripravíme si korpus. Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /115g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /115g/ vyšľaháme do peny. Pridáme pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, captain morgen, mleté aj nasekané mandle, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
  5. Potom pridáme orechy, kandizovanú pomarančovú kôru, škoricu, kardamón, strúhanú mrkvu a múku s práškom do pečiva a sódou a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do formy. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 50 minút
  6. Počas pečenia si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme pomarančovú šťavu
  7. Potom si nachystáme krém. Prešľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme creamcheese, mascarpone, pomarančový olej a postupne zašľaháme aj vychladnutý slaný kramel
  8. Nakoniec si nachystáme potrebné ozdoby – plátky mrkvy, pomaranč, tymián, orechy a kvety
  9. Po upečení korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme napolovicu
  10. Potrieme sirupom a navrstvíme krém. Založíme vrchný korpus a celý ho obtrieme zvyšným krémom. Na záver dozdobíme
Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 6

Mrkvový chlebík s pistáciami od Lucky

Ingrediencie

Mrkvové cesto

  • 450g strúhaná mrkva
  • 300g hladká múka
  • 8g prášok do pečiva
  • 8g sóda bikarbóna
  • 8g soľ
  • 1/2 lyžice škorica mletá
  • 1/2 lyžice kardamón mletý
  • 1/2 lyžičky klinček mletý
  • 180ml kyslá smotana
  • 180ml olej
  • 120ml jablková šťava 100%
  • 335g cukor krupica
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky vanilka
  • 100g lúpané pistácie nesolené
  • 50g čerstvý ananás

Poleva

  • 100g biela čokoláda
  • 50g smotana na šľahanie
  • 200g ananásové pyré
  • Limetková šťava
  • Cukor kr.
  • Agar

Ananásové chutney

  • 200g ananás čerstvý
  • limetková šťava
  • cukor kr. (podľa potreby)
  • mäta

Dekorácia

  • 6-8ks sušené ananásové kolieska
  • 100g cukor krupica
  • 50ml voda
  • 20g lieskové orechy
  • 50g lúpané pistácie nesolené

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si formu na pečenie, vystelieme ju papierom
  2. Mrkvové cesto – najprv nastrúhame mrkvu v kuchynskom procesore. Potom zmiešame suché suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinček a kardamon. Potom mixérom mokré – smotanu, olej, šťavu, cukor, vajcia a vanilku. Mokré prelejeme do misy so suchými, poriadne zmiešame a nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájaný ananás a nadrvené pistácie. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 45 – 50 min.
  3. Ananásové chutney: ananás krájame na drobno, dáme variť v troške vody. Podľa potreby pridáme cukor, limetkovú šťavu, necháme redukovať, na záver pridáme mätu. Dáme chladiť.
  4. Karamelové dekorácie – do hrnca si dáme variť vodu spolu s cukrom, urobíme karamel. Kým sa robí karamel, nachystáme si lieskovce. Na špáradlá napichneme lieskovce a pripravíme si polystyrén. Keď je karamel hotový, počkáme, kým mierne vychladne a namáčame do neho postupne lieskovce tak, aby z nich karamel pomaly stekal a vytvoril ostrý hrot, zapichneme špáradlo do polystyrénu a necháme chladiť. Karamel si opäť nahrejeme na teplotu tak, aby sa dali tvarovať špirály. Vezmeme si plastovú/kovovú rúrku, špachtľou na ňu nanesieme karamel a pomaly točíme, kým sa nevytvorí špirála. Spravíme niekoľko takých špirál a dáme chladiť
  5. Mrkvový chlebík vyberieme z rúry a dáme hneď chladiť
  6. Poleva – čokoládu zalejeme rozohriatou smotanou, pridáme pastu a miešame, kým sa nevytvorí krémová konzistencia. Dáme na bok
  7. Dekorácia - zafarbenú glukózu dáme na pečiaci papier, dáme do rúry a pečieme 150C, cca 45 min.
  8. Po vychladnutí prelejeme chlebík čokoládou tak, aby pekne stekala po stranách, posypeme nasekanými pistáciami. Chvíľku necháme polevu stuhnúť. Až potom dozdobíme dekoráciou: vysušenými ananásmi, karamelové špirály, karamelové ostnané oriešky. Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií.
  9. Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií. S vreckom a špičkou spravíme pár kopčekov mascarpone krému
Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 7

Miňova mrkvová torta s mascarpone

Ingrediencie

Cesto

  • 270 g hnedý cukor
  • 4 ks vajcia
  • 400 ml olej
  • 400 g múka hladká
  • 1,5 lyžička sóda bikarbóna
  • 1,5 lyžička prášok do pečiva
  • 2,5 lyžičky škorice
  • 2 lyžičky zázvoru
  • 0,5 lyžičky soľ
  • 50g kandizovaná pomarančová kôra
  • 1 lyžičky esencia vanilková
  • 400 g mrkva postrúhaná
  • 140 g orechy vlašské posekané
  • 500 g mascarpone
  • 250 g (podľa chuti) cukor práškový
  • 500 g tvaroh jemný
  • 1 citrón

Poleva

  • 200 g biela čokoláda
  • 100 ml smotana na šľahanie

Ozdoba

  • baby mrkvičky s vňaťou
  • oranžové a zelené farbivo

Postup

  1. Trúbu rozohrejeme na 180 stupňov, spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie
  2. Cukor, vajíčka šľaháme a postupne pridávame olej, šľaháme dokým sa nám všetko nespojí
  3. Pomaly prišľahávame múku spolu so sódou a práškom do pečiva. Prišľaháme škoricu, zázvor, soľ a vanilkovú esenciu. Pridáme postrúhanú mrkvu, orechy, zamiešame a prenesieme do pripravenej tortovej formy
  4. Dáme do predhriatej rúry a pečieme 40-50 minút alebo dokým nebude pozitívny špajdľový test
  5. Tortu vytiahneme, vyberieme z formy a necháme vychladnúť
  6. Potom korpus prerežeme na 3 časti
  7. Cukor s mascarpone a tvarohom vyšľaháme a pridáme šľahačkovú smotanu a zašľaháme
  8. Krémom naplníme tortu a necháme si 1/3 krému na potretie torty
  9. Boky torty do polovice posypeme nasekanými orechmi a necháme stuhnúť v chladničke
  10. Po stuhnutí polejeme vrch torty čokoládovou polevou a zdobíme čokoládovými ozdobami a physalis-om
Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 8

Marekova mrkvová torta s pomarančmi

Ingrediencie

Mrkvové cesto

  • 3 vajcia
  • 300g nastrúhanej mrkvy
  • 1 nastrúhané jablko
  • 160g polohrubá múka
  • 60g bio pšeničná celozrnná hladká múka
  • 120g kryštálový cukor
  • 20g strúhaný kokos
  • 10g nasekané orechy
  • 8 PL olej
  • 5 PL horúca voda
  • 1ČL práčok do pečiva

Krém

  • 300g mascarpone
  • 250g 40% deluxe šľahačka
  • 150ml šľahačka
  • 50g práškový cukor
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ stužovač do šľahačky

Mandľová plnka

  • 60g mandľová múka resp. nepreosiaty zvyšok pri makrónkach
  • 10g práškový cukor
  • 20 – 30ml rum

Doplnenie chutí

  • 1 pomaranč
  • 1 konzerva konzervovaný pomaranč

Zdobenie

  • Karamelové vlasy a oriešky – 200g kryštálový cukor, očistené lieskové orechy, papier na pečenie
  • Kokosové guličky – z cesta čo sme skrojili, 20-30g maslo, strúhaný kokos, gélové farbivo pomarančové
  • Jedlé kvety – malé sirôtky najlepšie fialové

Postup

  1. Postup na prípravu platne – hneď na začiatok si zapneme rúru na 180°C. Do nádoby od robota dáme vajíčka, postupne pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor. Dobre vymiešame. Pridáme olej a vodu. Môžeme pridať nastrúhanú mrkvu a jablko
  2. Do misky si preosejeme múky a prášok do pečiva. Suchú zmes pridávame do tekutej. Nakoniec pridáme nasekané orechy a kokos
  3. Premiešame a vylejeme do tortovej nádoby o priemere cca 24 cm, ktorá je vypodložená papierom na pečenie
  4. Cesto po upečení a vychladnutí rozkrojíme tak, že vrchnú zaoblenú časť odstránime, a zvyšné cesto rozkrojíme tak, aby spodná časť bola o niečo hrubšia ako tá vrchná. Platne polejeme šťavou z jedného pomaranča
  5. Krém – mascarpone si vyberieme skôr z chladničky, aby sa nám stihlo vytemperovať a neskôr sa nám krém nezrazil. Osobitne si vyšľaháme 250g 40% šľahačky s 25g práškového cukru a 1/2 balíčka stužovaču do šľahačky. Mascarpone vymiešame so zvyšnými 25g práškového cukru. Postupne primiešavame vyšľahanú šľahačku. Krém len jemne premiešavame
  6. Mandľovú plnku si pripravíme veľmi jednoducho a to len tak, že zmiešame všetky ingrediencie
Pečie celé Slovensko - Mrkvové dezerty 9

Nadin mrkvový koláč s mrkvovými čipsami

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g krupicového cukru (polovica môže byt hnedý cukor)
  • 160 g opečených a nasekaných vlašských orechov
  • 4 vajíčka
  • 210 g oleja
  • 315 g nastrúhanej mrkvy
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • 275 g hladkej múky
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • 1 kypriaci prášok
  • 1/8 ks muškátového oriešku
  • 1,5 lyžičky cejlónskej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • Citrónová kôra
  • Soľ

Krém

  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 100 g práškového cukru
  • Citrónová kôra

Mrkvové čipsy

  • 120 ml vody
  • 150 g cukru
  • 2 väčšie mrkvy
  • Práškový cukor

Postup

  1. Cesto – ručne vymiešame olej, cukor, vajíčka, javorový sirup a citrónovú kôru. Pridáme mix suchých surovín (múka, kypriaci prášok, soľ, korenie). Primiešame jogurt a orechy a nakoniec mrkvu. Pečieme cca hodinu pri 155 stupňoch
  2. Krém – všetko spolu vyšľaháme do hladkého hustého krému
  3. Mrkvové čipsy – cukor necháme rozpustiť vo vode a 15 minút v ňom varíme, na plátky nastrúhanú mrkvu. Vyberieme, necháme odkvapkať a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 120 stupňoch cca 20 minút. Potom pocukrujeme a opálime pištoľou tak, aby cukor skaramelizoval

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.