
3 kroky k dokonalému hovädziemu steaku
Mnoho ľudí tvrdí, že ten najlepší steak je pripravený na grile… My zase tvrdíme, že rovnako lahodný kus zvládnete aj sami doma. Pripravte si na to vyzretý kus mäsa (pár tipov, ako ho vybrať, nájdete nižšie), soľ, korenie a správnu panvicu.
Za prvé: Mäso!
Na to, aby ste si vychutnali perfektný steak, často stačia len tri veci. Dobré mäso, korenie a soľ. Pokiaľ je mäso tuhšie, siahnite radšej po tenderizeri. A kedy steak dochutiť? Až úplne nakoniec! Čerstvo mletou morskou soľou a korením, prípadne krátkym kúpeľom v olivovom oleji s cesnakom, tymiánom alebo rozmarínom (stačí spolu krátko prehriať).
Zľava: RIB EYE STEAK, HANGER STEAK, RUMPSTEAK, STRIPLOIN STEAK, FLANK STEAK
Pripraviť dobrý hovädzí steak s trochou teoretického základu zvládne aj začiatočník. Teda pokiaľ má dobrú jazykovú výbavu, alebo náš praktický mini slovník:
FILET MIGNON alebo tiež FILET DE BOEUF je malý steak z konca sviečkovej.
FILLET (TENDERLOIN) je tá nádherná guľatá časť z hovädzej sviečkovej.
PORTERHOUSE označuje plátok mäsa s kosťou, pri ktorej sa stretáva jemná sviečková s mäsitou roštenkou.
T-BONE STEAK je totožný s PORTERHOUSE STEAKOM, ale je celkovo menší a porciovaný na tenšie plátky.
STRIPLOIN STEAK tiež známy ako NEW YORK STRIP, je steak zo zadnej časti vysokej roštenky.
SIRLOIN STEAK je steak z nízkej roštenky.
RIB EYE STEAK označuje hovädzí steak z rebrovej časti – jedná sa o plátok vysokej roštenky.
FLANK STEAK je široký kus plochého svalu zo spodnej časti pupku.
HANGER STEAK je steak z bránicového svalu zvaného veverička.
RUMPSTEAK je plátok steaku odkrojený z vykosteného zadného stehna.
Aby bolo mäso naozaj krehké, nemalo by byť z čerstvo porazeného zvieraťa. Vyberajte teda mäso vyzreté, ktoré je vždy tmavšie než mäso čerstvé. Každý dobrý mäsiar by vám mal s výberom vhodného kusu na steak poradiť.
TIP na čítanie: Karnozín - prírodný antioxidant vyskytujúci sa v hovädzom mäse. Prečo je vhodný a ako je pre naše telo prospešný, prečítajte si v článku „Karnosín – aké sú účinky jedného z najsilnejších antioxidantov?“.
Za druhé: Príprava
Pokiaľ máte radi steak poriadne krvavý, vystačíte si len s panvicou. V opačnom prípade predhrejte rúru na 180 °C. Aby bol steak médium, médium well alebo well done, bude potrebné steak krátko dopiecť v rúre.
Pokiaľ si mäso budete krájať sami, nebojte sa ho odkrojiť naozaj hrubšie – minimálne na 2,5 cm hrubé plátky. Príliš tenký steak by bol vo výsledku tvrdý a suchý. Mäso osušte utierkou, nadbytočná vlhkosť je pri príprave steakov nežiadúca, a nechajte odležať, aby mäso získalo izbovú teplotu.
Na sporáku sprudka rozpáľte panvicu, najlepšie takú, ktorú potom budete môcť použiť aj v rúre na pečenie. Akonáhle sa z nej začne pariť, znížte výkon sporáku na stredný stupeň a vložte mäso na suchú panvicu. Steak opekajte 2–3 minúty z každej strany a potom odstavte. Hotovo! Teraz je steak krvavý, teda rare. Ak vám to takto stačí, môžete podávať. Pokiaľ máte radšej steak prepečený ako médium, vložte panvicu so steakom do rúry a pečte zhruba 5–8 minút, well done 12–15 minút.
Za tretie: Servírovanie
Pamätajte si, že mäso musí po dopečení ešte chvíľu odpočívať. Pokiaľ ho rovno nakrájate, vytečie z neho šťava. Steak teda odstavte aspoň na 5 minút do tepla a panvicu prikryte pokrievkou. Pokiaľ bude vaše mäso odpočívať, pripravte si prílohy a nahrejte taniere. Pred servírovaním mäso dochuťte čerstvo namletým korením a soľou. Aby bol zážitok úplne dokonalý, nezabudnite na steakové nože! Špeciálne brúsené zúbky nebudú zatrhávať ani surovejšie časti mäsa.
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa