info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

3. kolo - technická výzva - Bratislavské rožky

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Aj na prvý pohľad jednoduché Bratislavké rožky nemusia byť po technickej stránke až také jednoduché - dokonca môžu byť technickou výzvou. Pozrite si recept na Bratislavské rožky od Jožky.

Bratislavské rožky podľa Jožky

Ingrediencie

Kysnuté cesto

  • Múka hladká špeciál – 220g
  • Múka hrubá – 100g
  • Maslo – 165g
  • Cukor kryštálový – 35g
  • Žĺtky – 1ks
  • Soľ – štipka
  • Mlieko čerstvé – 68g
  • Droždie sušené – 4,7g (17g čerstvé)

Maková plnka

  • Cukor kryštálový – 180g
  • Mak – 300g
  • Cukor vanilínový- 8g
  • Mlieko – 280g
  • Citrónová kôra – z 1 citróna
  • Škorica – štipka
  • Maslo – 20g

Postup

Kysnuté cesto

  1. Múku hladkú aj hrubú preosejeme, pridáme cukor, premiešame, urobíme jamku nalejeme vlažné mlieko.
  2. Nasypeme sušené (čerstvé) droždie, necháme mierne podkysnúť, oživiť kvások.
  3. Pridáme žĺtok, soľ, zmäknuté maslo a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme krátko vykysnúť ( 20 min.).
  4. Navážime 30g diely, vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou a opäť necháme10 minút podkysnúť.
  5. Rozvaľkáme do tvaru oválu, dáme makovú plnku a zabalíme.
  6. Vytvarujeme rožok, ktorý položíme na vymastený plech, alebo mastný papier.
  7. Potrieme rozšľahaným žĺtkom zriedeným vodou, necháme oschnúť a podkysnúť, minimálne 15 min.
  8. Opäť potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  9. Pri teplote 200°C pečieme približne 15 – 20 minút do zlatohnedej farby , po upečení potrieme rozpusteným maslom.

Maková plnka

  1. Cukor kryštálový, vanilínový a mlieko dáme variť.
  2. Nasypeme mletý mak, krátko restujeme, odstavíme, pridáme maslo, citrónovú kôru, škoricu.
  3. Plnku necháme vychladnúť.

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.