Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Fantázii sa medze nekladú. A pokiaľ sa spojí kreativita, folklór a cukrársky um, nemôže to dopadnúť zle. Pozrite si recepty na jedinečné Folklórne torty, ktoré pripravili súťažiaci v treťom kole súťaže Pečie celé Slovensko v rámci kreatívnej výzvy.
Alenkina zemplínska torta
Ingrediencie
Mramorové korpusy
- 8 vajec
- 240 g kryštálový cukor
- 300 g polohrubá múka
- 20 g kakao
- 1 prášok do pečiva
Gaštanová plnka
- 500 g gaštanové pyré
- 500 g mascarpone
- 400 ml šľahačková smotana
- 1 vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice rum
- 50 g práškový cukor
Ovocná náplň
- 250 g mrazené ovocie lesná zmes
- 50 g kryštálový cukor / alebo podľa chutí/
Na ozdobenie
- Tvarovacia hmota - rôzne farby / žltá, červená, modrá, ružová, fialová, zelená
Postup
- Bielka vyšľaháme s cukrom do peny a túto potom spojíme so žĺtkami a prisypeme múku s práškom do pečiva (klasická piškóta). 2/3 hmoty nalejeme do formy na pečenie (ja som použila dve) a do zvyšnej 1/3 hmoty vmiešame preosiate kakao
- Túto kakaovú hmotu potom vylejeme na bielu a krúživými pohybmi premiešame, pričom nám vznikne mramorový vzor
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 25 minút
- Po upečení necháme korpus vychladnúť
- Plnka - šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do tuha, pridáme mascarpone a vyšľaháme tuhý krém do ktorého pridáme zmäknuté gaštanové pyré a rum a vymiešame
- Ovocná náplň - do menšieho hrnca dáme ovocie a cukor a necháme prevrieť. Vychladíme
Torta z červenej repy s kozím syrom od Bei
Ingrediencie
Cesto
- 2 – 3 stredne veľké buľvy červenej repy
- 240 g cmaru
- 1,5 PL (25 g) bieleho vínneho octu
- 3 PL (35 g) citrónovej šťavy
- 1,5 PL (20 g) vanilkovej pasty
- 450 g tortovej (hladkej) múky
- 30 g kakaového prášku
- 1 ks (12 g) prášku do pečiva
- 1,5 ČL (7 g) kyseliny citrónovej
- 1,5 (10 g) ČL morskej soli
- 500 g kryštálového cukru
- 150 g rastlinného oleja (s neutrálnou príchuťou)
- 115 g zmäknutého masla
- 4 veľké vajíčka
Sladký krém z kozieho syra
- 400 g Kozí syr v kelímku
- 250 g Creme cheese classic
- 95 g masla
- 30 g vanilkovej pasty
- 200 g smotany na šľahanie 40%
- Cca 200 – 300 g práškového cukru
Marcipánové hrozno
- 200 g mletých mandlí (mandľová múčka)
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g medu
- 30 ml vody
- 5 ml čistého mandľového extraktu
- na zafarbenie červené, modré a zelené a hnedé gélové potravinárske farbivo
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a umiestnime mriežku do stredu. Pripravíme si dve väčšie tortové formy – vymastíme, vysypeme boky múkou a dno vyložíme papierom na pečenie
- Repu očistíme, nakrájame na malé kúsky (alebo nastrúhame na väčšom strúhadle) a následne z nej v mixéri s oceľovou čepeľou vymixujeme hladké pyré. Pre uľahčenie mixovania môžeme pridať trochu vody. Z pyré použijeme ďalej do receptu 300 g
- Pridáme k nemu cmar, ocot, citrónovú šťavu a vanilkovú pastu a všetko prepojíme
- Tortovú múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, kyselinu citrónovú a soľ preosejeme spolu do samostatnej misy, odložíme
- Vo veľkej mise robota spolu vyšľaháme cukor, olej a maslo do krémovej konzistencie. Po jednom pridávame vajcia, vždy ďalšie pridáme až po zapracovaní do zmesi
- K hotovej tekutej zmesi pridávame striedavo suché suroviny a pyré, pričom začneme a končíme suchou zmesou
- Cesto rozdelíme do pripravených foriem a pečieme po dobu cca 40 minút
- Po upečení necháme chvíľu chladiť vo formách, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Vrch každého korpusu zarovnáme nožom
- Sladký krém – maslo šľaháme do krémova, potom pridáme oba syry a vanilku, následne šľahačku, pokiaľ sa suroviny zjednotia
- Postupne pridávame práškový cukor a miešame, kým sa všetko nespojí do nadýchaného krému. Je potrebné pri prisypávaní cukru zmes priebežne chutnať, jeho množstvo závisí od chuti a intenzity kozieho syra
- Marcipánové hrozno - mleté mandle vložíme do kuchynského robota
- Cukor, med a vodu rozmiešame v malom hrnci na prudkom ohni, pokiaľ nedosiahne bod varu a cukor sa úplne nerozpustí
- Sladkú zmes lejeme do kuchynského robota za stáleho miešania. Nakoniec pridáme mandľový extrakt a miešame, kým sa marcipán nespojí
- Keď je zmes ešte teplá, vytvarujeme ju do valčeka a dobre zabalenú necháme vychladiť
- Po vychladnutí rozdelíme a jednotlivé časti zafarbíme tak, aby sme dosiahli odtiene hrozna a viničových listov, ktoré ručne vymodelujeme. Opäť odložíme do chladu do doby, pokiaľ ich použijeme na finálne dozdobenie torty
Čičmiansky domček podľa Ingy
Ingrediencie
Cesto
- 9 vajíčka
- 300g cukor
- 160g hladká múka
- 60g maslo
- 5g prášok do pečiva
- Vanilkový extrakt
Karamelizované jablká
- 4ks veľké jablká zelené
- 80g cukor
- 50g maslo
- 10g škorica
- 100g voda
Krém
- 800g mascarpone
- 560g šľahačka
- 130g práškový cukor
Ganache
- 725g čokoláda tmava
- 320g šľahačka
- 400g maslo
Postup
- Bielka vyšľaháme s polovicou cukru. Žĺtka vyšľaháme s druhou polovicou cukru
- Maslo roztopíme, pridáme vanilkový extrakt
- Muku a prášok do pečiva vymiešame, preosejeme, pridáme do vyšľahaných žĺtkov
- Nakoniec pridáme maslo a bielka vyšľahané
- Pečieme 30-40 min. na 175 stupňov
- Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky 0.5 cm
- Cukor skaramelizujeme, pridáme maslo a škoricu
- Potom pridáme nakrájané jablká, vodu a dusíme až kým jablká budú mäkké. Precedíme
- Na krém všetky ingrediencie vyšľahať do tuhého krému
- Ganache - čokoládu roztopíme na vodnom kúpeli. Zohrejeme šľahačku a vylejeme ju na roztopenú čokoládu. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pridáme maslo a natrieme tortu
Julkina orechová torta podľa starkej
Ingrediencie
Cesto vanilkové
- 3 vajcia
- 150g kryštálového cukru
- 75g hladkej múky
- 75g polohrubej múky
- 5,5 lyžíc teplej vody
- Pol balíčka prášku na pečenie
Cesto orechové
- 3 vajcia
- 150g kryštálového cukru
- 50g hladkej múky
- 50g polohrubej múky
- 50g mletých orechov
- 5,5 lyžíc teplej vody
- Pol balíčka prášku na pečenie
Plnka
- 750 ml mlieka
- 90 g vanilkového pudingového prášku
- 2 žĺtka
- 500g masla
- 1 vanilkový cukor
- 250g práškového cukru
- Štamperlík rumu
Lekvár
- 750g čerstvých malín
- 750g kryštálového cukru
- 4 lyžice citrónovej šťavy
Na potretie okolo torty
- 500ml smotana na šľahanie
- 20g práškového cukru
- 1 stužovač
Ozdoby
- 200g hera
- 100g práškový cukor
- 300g hladká múka
- 2 žľtka
- Červene, čierne, modré a zelené farbivo
- 250g Biela čokoláda
Na poliatie
- 250ml rumu
- 250ml kávy
Postup
- Oddelíme žĺtka od bielkov a z bielok vyšľaháme hustý sneh. Bielka si odložíme nabok a budeme pracovať s ostatnými surovinami
- Žĺtka s cukrom šľaháme dovtedy, kým nevznikne svetlá pena a potom postupne pridávame teplú vodu
- Keď sa nám to spojí, ručne vmiešame múku, prášok do pečenia na striedačku so snehom
- Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a po bokoch potrieme maslom. Pripravené cesto pečieme pri 180 stupňoch 20-30 min.
- Po dopečení necháme korpus vychladnúť a prekrojíme
- Následne pokropíme rumom a kávou a natrieme džemom, ktorý sme si pripravili nasledovne
- Ovocie si odšťavíme a zasypeme cukrom a zalejeme citrónovou šťavou. Pripravenú zmes varíme až to zhustnutia
- Plnka - mlieko rozdelíme na 2 časti. Približne 750ml dáme do mliekovaru a pridáme doň vanilkový cukor. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame dohladka vanilkový pudingový prášok a žĺtka. Keď je mlieko v mliekovare horúce prilejeme za stáleho miešania druhú časť mlieka. A miešame až kým puding nezhustne
- Potom ho necháme poriadne vychladnúť. Keď je krém vychladený, pomixujeme ho a v druhej miske rozmiešame cukor s maslom až do peny a postupne prišľahávame puding. Keď je naša plnka takmer hotová prilejeme rum
- Na potretie okolo torty - v miske si vyšľaháme všetky ingrediencie a necháme na chvíľu vychladiť
- Ozdoby - všetky suroviny dôkladne premiešame a necháme približne na 15min stuhnúť. Potom cesto rozvaľkáme a povykrajujeme vzory. Dáme piecť do rozohriatej rúry približne na 10minút. Po vychladnutí kreslíme
- Nad parou roztopíme bielu čokoládu a polejeme ňou tortu
Makovo-čerešňová torta podľa Katky
Ingrediencie
Cesto
- 10 vajec
- 10 lyžíc mletého maku
- 2 lyžice hladká múka
- 10 lyžíc cukor krupica
- Kôra z jedného citróna
- 10g kypriaci prášok
- 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
Sirup
- Šťava z čerešní
Čerešňová plnka
- 300g creamcheese natur
- 250g tvaroh
- 150g krémový kozí syr
- 30g čerešňová pasta
- 100g práškový cukor
- 50g biela ganache
Biela ganache
- 200ml šľahačkovej smotany 33%
- 400g biela čokoláda
Mousse zo sektu
- 150g šľahačkovej smotany
- 100g mandľové mlieko
- 80g biele šumivé víno sladké
- 1 PL prášková želatína
- 90g biela čokoláda
- 40g práškový cukor
- 30g mleté mandle
Ovocie
- 200g čerešne
Obter
- 540g biela čokoláda
- 270g maslo
Ozdoby
- modelovacia hmota
- modelovacia hmota červená
- Hnedá modelovacia hmota
- Jedlá fixa červená
- Biela cukrárska poleva
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Biela ganache – ohrejeme smotanu a rozpustíme v nej čokoládu a dáme zachladiť
- Bielu čokoládu na obter si rozpustíme v miske a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Mousse zo sektu – ohrejeme smotanu a nasypeme do nej želatínu. Keď začne bublať, odstavíme a dáme do šľahača, pridáme čokoládu a vyšľaháme. Potom pridámemlieko, cukor, sekt a premiešame. Nakoniec pridáme mandle. Dáme vytuhnúť
- Cesto na korpus – vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme mak, múku, kôru z citróna a esenciálny olej, a rozdelíme do ráfikov. Pečieme ich naraz pri teplote 180 stupňov približne 35 minút
- Hmotu vylejeme na vymastenú silikónovú podložku a dáme piecť na 160 stupňov na 15 minút
- Upečený korpus necháme vychladnúť
- Upečené makové korpusy prerežeme na polku, potrieme sirupom, obalíme stužovacou fóliou a založíme ráfik
- Potom navrstvíme ganache, ktorú si trošku prešľaháme, dáme stuhnutý mousse, na to navrstvíme čerešňovú plnku, ktorú pripravili zmiešaním cukru, creamcheese, tvarohu, kozieho syra, bielej ganache a čerešňovej pasty
- Na krém poukladáme nasekané čerešne. Prikryjeme korpusom, a takto vyskladáme celú tortu. Tortu dáme zachladiť
- Ozdoby – srdiečko, na ktoré si nakreslíme jedlou fixou ornamenty, vtáčiky a strom
- Nakoniec vyšľaháme maslo, pridáme cukor a čokoládu. Tortu obtrieme krémom a necháme poriadne vychladiť. Nakoniec dozdobíme pripravenými ozdobami
Zvolenská torta – Ube Chiffon s marakujou od Lucky
Ingrediencie
Ube chiffon
- 300g preosiata hladká múka
- 600g cukor krupica
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soľ
- 14 ks vajcia (4 celé, 10 žĺtkov, 10 bielkov na sneh)
- 380g voda
- 250g rastlinný olej
- 4 lyžičky ube extrakt
- 1 lyžička vínny kameň/cream of tartar
Marakujový curd
- 400g mangové pyré
- 1 šálka kryštálový cukor
- Limetka
- Soľ
- 8 ks žĺtka
- 1/2 šálky maslo
Čokoládové vajce
- 600g tmavá čokoláda
Farba na čokoládu
- Biela, čierna, žltá, zelená, červená
SMBC krém
- 6ks bielka (cca 200-220g)
- 270g cukor krupica
- 500g maslo
Poťah
- 1kg čierny poťahový fondán
- 250g biely poťahový fondán
- 100ml číry alkohol 50% (vodka, biely rum)
- Farba na fondán – všetky
Postup
- Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si 2 formy na pečenie 21 cm, vystelieme ich papierom
- Vymiešame 10 bielkov do tuha a odložíme na bok
- Ube chiffon – kuchynským robotom dáme miešať múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme 4 ks vajec, žĺtky, vodu, olej a extrakt, dobre premiešame. Sneh už domiešame ručne. Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť na cca 170 stupňov približne 50 – 60 min.
- Mangový curd – dáme do misy pyré, cukor, limetkovú šťavu, soľ a miešame nad parou. Pridáme žĺtky, chvíľu miešame. Precedíme cez sitko a dáme opäť nad paru a varíme cca 10 min., kým curd nezhustne. Odstavíme z pary, necháme trošku vychladnúť a pridáme maslo. Dáme chladiť do chladu
- Čokoládové vajce – kým sa pečú korpusy, vyrobíme si čokoládové vajíčko. Vyčistenú polykarbonátovú formu začneme maľovať nahriatou farbou na čokoládu. Po dokončení maľby celú plochu nastriekame pomocou Airbrushu na bielo. Necháme stuhnúť a pripravíme si čokoládu. Temperujeme čokoládu na 45 stupňoch, potom ochladíme na 25 stupňov pomocou granitovej dosky a opäť nahrejeme na 30 stupňov. Keď je čokoláda v pracovnej teplote, nalejeme do formy. Vylejeme z formy a dáme kryšťalizovať, a potom odložíme do chladu. (výroba vajíčka trvá cca 40 min.)
- Vytiahneme korpusy z rúry a dáme ich rýchlo chladiť na mriežku
- SMBC – nad parou miešame cukor s bielkami do teploty 70 stupňov, preložíme do kuchynského robota a dáme šľahať. Do vyšľahaného pridáme maslo a vyšľaháme do krémova. Dáme chladiť
- Korpusy nakrojíme a naplníme striedavo s marakujovým curdom a SMBC. Dáme chladiť do šokového schladzovača
- Ak je poťahový krém vychladený, potrieme ním tortu a dáme aspoň na chvíľu do šokového schladzovača
- Zatiaľ si rozvaľkáme fondán na potiahnutie torty. Vytiahneme tortu a potiahneme ju, zahladíme žehličkou na fondán
- Tortu pomaľujeme kvetované vzory. Po domaľovaní ozdobíme maľovaným čokoládovým vajíčkom
Beňušská košeľa od Miňa
Ingrediencie
Korpus
- 8 vajec
- 320g kryštálový cukor
- 320g polohrubá múka
- 1 prášok do pečiva
- 5cl olej
- 5cl voda
- 30g kakao
Plnka – orechová
- 150g orechy mleté
- 5cl/100ml rum
- 100g pr. cukor
- 0,1l voda
- 160g polohrubá múka
- Prášok do pečiva
Plnka 2
- 1/3 základ
- 80g vlašské, mleté, opražené orechy
Sirup
- 200ml voda
- 30g kr. cukor
- 4cl rumu
- 200g ríbezľový džem
Plnka – základ
- 700g maslo
- 300g práškový cukor
- 0,5l mlieko
- 1 pudingový prášok
- 2 žĺtky
- 2 vanilkové cukry
Plnka 1
- 1/3 základ
- 50g rozpustená čokoláda (tmavá)
Plnka 3
- 1/3 základ
- 3ks čerstvé banány
Zdobenie
- 1,5kg biela poťahovka
- 150g červená poťahovka
- 2 bielka
- 500g práškový cukor
- Farby (červená, ružová, zelená, bordová)
Postup
- Bielka vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej
- Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva
- Zmes rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao
- Nalejeme ich na plech vymastený a vysypaný múkou
- Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 – 20 minút
- Sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rum
- Plnky – základná – z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingového prášku si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom
- Plnku si rozdelíme na tri časti
- Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme
- Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú
- Po vychladnutí korpusov, oba prerežeme vodorovne na dve časti
- Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou. Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou
- Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb
Kávovo-perníková torta od Mareka
Ingrediencie
Suroviny na piškótové platne
- 10 vajec
- 10 pl kryštálový cukor
- 9 pl bio pšeničná celozrnná hladká múka
- 1 čl mletá káva
- 1 pl kakao
- 2 vanilkový cukor
- 1 čl prášok do pečiva
- 1 čl perníkový prášok do pečiva
- 4 pl olej
Náplň jablková
- 3 jablká
- 2 pl kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 čl pudingu
- 5ml citrónovej šťavy
- štipka drvených klinčekov a dve štipky škorice
Náplň šípková
- kúpený šípkový lekvár
Vanikovo-maslový krém
- 500ml mlieko
- 1 pudingový prášok
- 2 žĺtky
- 1 čl hladká múka
- 1 vanilkový cukor
- 70g kryštálový cukor
- 1 čl vanilková pasta
- 350g maslo
- 50g rastlinné maslo
- 60g práškový cukor
Maslový krém
- 150g maslo
- 40g práškový cukor
Postup
- Kávové piškótové platne – z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielok, kryštálového cukru a jedného vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 5 PL múky, kávu, prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy s priemerom 24 cm. Pečieme pri 175 – 180 stupňoch
- Perníkové piškótové platne – z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielok, kryštálového cukru a jedného vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 4 PL múky, kakao a perníkový prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy s priemerom 24 cm. Pečieme pri 175 – 180 stupňoch
- Jablková náplň – jablká očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci si urobíme z kryštálového cukru svetlý karamel, prisypeme jablká. Po chvíli varenia, pridáme vodu rozmiešanú s dvomi kopcovitými čajovými lyžičkami pudingového prášku. Povaríme a pred odstavením nasypeme vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Túto zmes nalejeme do tortovej formy s priemerom 18 – 20 cm, ktorú potiahneme potravinovou fóliou a potom na vrch jabĺk tiež. Necháme dobre vychladnúť
- Šípková náplň – tu bude kúpený šípkový lekvár
- Vanikovo-maslový krém – približne 350ml mlieka dáme do hrnca spolu s 90g kryštálového cukru zovrieť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame pudingový prášok, žĺtky a múku. Túto zmes nalejeme cez sitko do vriaceho mlieka a uvaríme puding. Pred vypnutím nasypeme vanilkový cukor. Puding prelejeme do misky, potiahneme potravinovou fóliou a dáme schladiť
- Pomocou robota rozmiešame maslo, rastlinné maslo, práškový cukor a vanilkovú pastu do peny a pridáme vychladený puding. Spracujeme na ľahký vanilkovo-maslový krém
- Maslový krém – maslo s cukrom dobre vyšľaháme, aby sme dostali nadýchaný takmer biely maslový krém
- Postup vyskladanie torty – kávová piškótová platňa – šípková náplň – vanilkovo-maslový krém – perníková piškótová platňa – vanilkovo-maslový krém – jablková platňová náplň – vanilkovo-maslový krém – perníková piškótová platňa – šípková náplň – vanilkovo-maslový krém – kávová piškótová platňa
- Celú tortu ešte natrieme vanilkovo maslovým krémom, schladíme a na túto vrstvu dáme ešte jemnú vrstvu maslového krému. A dobre schladíme
- Na povrch celej torty dáme čiernu alebo ešte lepšie tmavo modrú poťahovú hmotu, ktorú si kúpime
- Hmotu ručne spracujeme a vyvaľkáme na silikónovej podložke do požadovanej hrúbky, položíme na vychladenú tortu, ak máme šmuhy od škrobu, na ktorom sme hmotu vaľkali, tak hmotu natrieme alkoholom s vyšším podielom alkoholu napr. marhuľovica
- Zdobenie – white paste food colour, blue gel colour, marhuľovica a strieborná perleť
- V marhuľovici rozmiešame striebornú perleť, white paste food colour a blue gel colour. Túto zmes nalejeme do nádobky od Airbrush a pomocou predlohy striekame ornamenty na tortu
Nadina maková torta s pečenými slivkami
Ingrediencie
Korpus
- 180 g zmäknutého masla
- 300 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukor
- 6 vajec
- 300 g mletého maku
- 300 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 štipka soli
- škorica
- Kôra a šťava z 1 citróna
- 250 ml mlieka
Krém
- 500 g mascarpone
- 500 g tučného tvarohu
- 500 g šľahačky
- 200 g práškového cukru
- Kôra a šťava z 1 citróna
Postup
- Korpus – zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a mletý mak
- Maslo vyšľaháme s cukrami a postupne pridávame vajíčka a citrónovú kôru a šťavu
- Začneme primiešavať sypkú zmes a mlieko
- Cesto rozlejeme do tortovej formy a pečieme na 170 stupňoch, cca 55 minút
- Krém – vyšľaháme mascarpone s tvarohom, šľahačkou a cukrom, nakoniec pridáme citrónovú kôru a šťavu. Plus pečené slivky s cukrom a škoricou alebo slivkový kompót, podľa toho, čo sa zoženie
- Tortu potiahneme bielou poťahovacou hmotou, na ktorú budeme maľovať folklórne vzory potravinárskou farbou
Viliamova trenčianska torta s višňami
Ingrediencie
Čokoládový korpus
- 7 vajec
- 360g kryštálový cukor
- 345g polohrubá múka
- 15g kakao
- 1ks kypriaci prášok
- 120g mlieko
Makový krém
- 600g mascarpone
- 600g smotana 30%
- 100g práškový cukor
- 200g mak pomletý
Višňový compoté
- 44g kryštálový cukor
- 144g dextróza
- 20g pektin NH
- 800g višne (mrazené)
Čokoládová ganache (70%)
- 300g čokoláda (callebaut)
- 300g smotana 30%
- 75g maslo
Postup
- Čokoládový korpus – oddelíme si žĺtka od bielkov, z bielkov a 90g cukru vyšľaháme sneh
- Zo žĺtok a 270g cukru vyšľaháme nadýchanú penu, do ktorej vmiešame mlieko
- Do žĺtkovej zmesi vmiešame suché preosiaté suroviny (múka, kakao a kypriaci prášok)
- Nakoniec ručne vmiešame vyšlahaný sneh a dáme piecť do vymastenej a vysypanej tortovej formy na 180 stupňov na cca 45-50 minút
- Upečené a vychladené korpusy nakrájame na pláty
- Makový krém – mascarpone a smotanu zmiešame v mixéri pomocou pretínačky, pridáme cukor a pomocou metličiek vyšľaháme krém na padnutý vrchol potom pridáme mak a nakoniec domiešame na nadýchaný krém
- Višňový compoté – všetky suroviny dáme variť do bodu varu, necháme prevariť jednu minútu a následne schladiť v chladničke
- Suroviny rozmixujeme a dáme do 18 cm ráfiku
- Čokoládová ganache (70%) – čokoládu a maslo si dáme do misky
- Smotanu dáme variť do bodu varu
- Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a k maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom
- Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
- Ozdoba – poťahovanou hmotou (1,5kg) vytvoríme mramor a potiahneme ním tortu
- Na spodku torty vytvoríme červený pásik z poťahovanej hmoty
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
Súvisiaci tovar
Video
17,30 €
(vrátane DPH)
Video
12,40 €
(vrátane DPH)
Video
11,90 €
(vrátane DPH)
Video
11,90 €
(vrátane DPH)
Video
23,90 €
(vrátane DPH)
Prečítajte si tiež

1. kolo - osobná výzva - Bábovky
11. 10. 2021
| Prečítané 1449x

1. kolo - kreatívna výzva - TORTY
11. 10. 2021
| Prečítané 1460x

2. kolo - osobná výzva - Cheesecakes
18. 10. 2021
| Prečítané 1354x

2. kolo - kreatívna výzva - Tartaletky
18. 10. 2021
| Prečítané 2420x

1. kolo - technická výzva - Laskonky
11. 10. 2021
| Prečítané 1457x

2. kolo - technická výzva - Štrúdľa
18. 10. 2021
| Prečítané 1089x

3. kolo - osobná výzva - Chleby
25. 10. 2021
| Prečítané 1172x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa