info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

3. kolo - kreatívna výzva - Folklórne torty

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Fantázii sa medze nekladú. A pokiaľ sa spojí kreativita, folklór a cukrársky um, nemôže to dopadnúť zle. Pozrite si recepty na jedinečné Folklórne torty, ktoré pripravili súťažiaci v treťom kole súťaže Pečie celé Slovensko v rámci kreatívnej výzvy.

Pečie celé Slovensko - Folklórne torty

Alenkina zemplínska torta

Ingrediencie

Mramorové korpusy

  • 8 vajec
  • 240 g kryštálový cukor
  • 300 g polohrubá múka
  • 20 g kakao
  • 1 prášok do pečiva

Gaštanová plnka

  • 500 g gaštanové pyré
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml šľahačková smotana
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 polievkové lyžice rum
  • 50 g práškový cukor

Ovocná náplň

  • 250 g mrazené ovocie lesná zmes
  • 50 g kryštálový cukor / alebo podľa chutí/

Na ozdobenie

  • Tvarovacia hmota - rôzne farby / žltá, červená, modrá, ružová, fialová, zelená

Postup

  1. Bielka vyšľaháme s cukrom do peny a túto potom spojíme so žĺtkami a prisypeme múku s práškom do pečiva (klasická piškóta). 2/3 hmoty nalejeme do formy na pečenie (ja som použila dve) a do zvyšnej 1/3 hmoty vmiešame preosiate kakao
  2. Túto kakaovú hmotu potom vylejeme na bielu a krúživými pohybmi premiešame, pričom nám vznikne mramorový vzor
  3. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 25 minút
  4. Po upečení necháme korpus vychladnúť
  5. Plnka - šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do tuha, pridáme mascarpone a vyšľaháme tuhý krém do ktorého pridáme zmäknuté gaštanové pyré a rum a vymiešame
  6. Ovocná náplň - do menšieho hrnca dáme ovocie a cukor a necháme prevrieť. Vychladíme
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 1

Torta z červenej repy s kozím syrom od Bei

Ingrediencie

Cesto

  • 2 – 3 stredne veľké buľvy červenej repy
  • 240 g cmaru
  • 1,5 PL (25 g) bieleho vínneho octu
  • 3 PL (35 g) citrónovej šťavy
  • 1,5 PL (20 g) vanilkovej pasty
  • 450 g tortovej (hladkej) múky
  • 30 g kakaového prášku
  • 1 ks (12 g) prášku do pečiva
  • 1,5 ČL (7 g) kyseliny citrónovej
  • 1,5 (10 g) ČL morskej soli
  • 500 g kryštálového cukru
  • 150 g rastlinného oleja (s neutrálnou príchuťou)
  • 115 g zmäknutého masla
  • 4 veľké vajíčka

Sladký krém z kozieho syra

  • 400 g Kozí syr v kelímku
  • 250 g Creme cheese classic
  • 95 g masla
  • 30 g vanilkovej pasty
  • 200 g smotany na šľahanie 40%
  • Cca 200 – 300 g práškového cukru

Marcipánové hrozno

  • 200 g mletých mandlí (mandľová múčka)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g medu
  • 30 ml vody
  • 5 ml čistého mandľového extraktu
  • na zafarbenie červené, modré a zelené a hnedé gélové potravinárske farbivo

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a umiestnime mriežku do stredu. Pripravíme si dve väčšie tortové formy – vymastíme, vysypeme boky múkou a dno vyložíme papierom na pečenie
  2. Repu očistíme, nakrájame na malé kúsky (alebo nastrúhame na väčšom strúhadle) a následne z nej v mixéri s oceľovou čepeľou vymixujeme hladké pyré. Pre uľahčenie mixovania môžeme pridať trochu vody. Z pyré použijeme ďalej do receptu 300 g
  3. Pridáme k nemu cmar, ocot, citrónovú šťavu a vanilkovú pastu a všetko prepojíme
  4. Tortovú múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, kyselinu citrónovú a soľ preosejeme spolu do samostatnej misy, odložíme
  5. Vo veľkej mise robota spolu vyšľaháme cukor, olej a maslo do krémovej konzistencie. Po jednom pridávame vajcia, vždy ďalšie pridáme až po zapracovaní do zmesi
  6. K hotovej tekutej zmesi pridávame striedavo suché suroviny a pyré, pričom začneme a končíme suchou zmesou
  7. Cesto rozdelíme do pripravených foriem a pečieme po dobu cca 40 minút
  8. Po upečení necháme chvíľu chladiť vo formách, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Vrch každého korpusu zarovnáme nožom
  9. Sladký krém – maslo šľaháme do krémova, potom pridáme oba syry a vanilku, následne šľahačku, pokiaľ sa suroviny zjednotia
  10. Postupne pridávame práškový cukor a miešame, kým sa všetko nespojí do nadýchaného krému. Je potrebné pri prisypávaní cukru zmes priebežne chutnať, jeho množstvo závisí od chuti a intenzity kozieho syra
  11. Marcipánové hrozno - mleté mandle vložíme do kuchynského robota
  12. Cukor, med a vodu rozmiešame v malom hrnci na prudkom ohni, pokiaľ nedosiahne bod varu a cukor sa úplne nerozpustí
  13. Sladkú zmes lejeme do kuchynského robota za stáleho miešania. Nakoniec pridáme mandľový extrakt a miešame, kým sa marcipán nespojí
  14. Keď je zmes ešte teplá, vytvarujeme ju do valčeka a dobre zabalenú necháme vychladiť
  15. Po vychladnutí rozdelíme a jednotlivé časti zafarbíme tak, aby sme dosiahli odtiene hrozna a viničových listov, ktoré ručne vymodelujeme. Opäť odložíme do chladu do doby, pokiaľ ich použijeme na finálne dozdobenie torty
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 2

Čičmiansky domček podľa Ingy

Ingrediencie

Cesto

  • 9 vajíčka
  • 300g cukor
  • 160g hladká múka
  • 60g maslo
  • 5g prášok do pečiva
  • Vanilkový extrakt

Karamelizované jablká

  • 4ks veľké jablká zelené
  • 80g cukor
  • 50g maslo
  • 10g škorica
  • 100g voda

Krém

  • 800g mascarpone
  • 560g šľahačka
  • 130g práškový cukor

Ganache

  • 725g čokoláda tmava
  • 320g šľahačka
  • 400g maslo

Postup

  1. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru. Žĺtka vyšľaháme s druhou polovicou cukru
  2. Maslo roztopíme, pridáme vanilkový extrakt
  3. Muku a prášok do pečiva vymiešame, preosejeme, pridáme do vyšľahaných žĺtkov
  4. Nakoniec pridáme maslo a bielka vyšľahané
  5. Pečieme 30-40 min. na 175 stupňov
  6. Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky 0.5 cm
  7. Cukor skaramelizujeme, pridáme maslo a škoricu
  8. Potom pridáme nakrájané jablká, vodu a dusíme až kým jablká budú mäkké. Precedíme
  9. Na krém všetky ingrediencie vyšľahať do tuhého krému
  10. Ganache - čokoládu roztopíme na vodnom kúpeli. Zohrejeme šľahačku a vylejeme ju na roztopenú čokoládu. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pridáme maslo a natrieme tortu
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 3

Julkina orechová torta podľa starkej

Ingrediencie

Cesto vanilkové

  • 3 vajcia
  • 150g kryštálového cukru
  • 75g hladkej múky
  • 75g polohrubej múky
  • 5,5 lyžíc teplej vody
  • Pol balíčka prášku na pečenie

Cesto orechové

  • 3 vajcia
  • 150g kryštálového cukru
  • 50g hladkej múky
  • 50g polohrubej múky
  • 50g mletých orechov
  • 5,5 lyžíc teplej vody
  • Pol balíčka prášku na pečenie

Plnka

  • 750 ml mlieka
  • 90 g vanilkového pudingového prášku
  • 2 žĺtka
  • 500g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 250g práškového cukru
  • Štamperlík rumu

Lekvár

  • 750g čerstvých malín
  • 750g kryštálového cukru
  • 4 lyžice citrónovej šťavy

Na potretie okolo torty

  • 500ml smotana na šľahanie
  • 20g práškového cukru
  • 1 stužovač

Ozdoby

  • 200g hera
  • 100g práškový cukor
  • 300g hladká múka
  • 2 žľtka
  • Červene, čierne, modré a zelené farbivo
  • 250g Biela čokoláda

Na poliatie

  • 250ml rumu
  • 250ml kávy

Postup

  1. Oddelíme žĺtka od bielkov a z bielok vyšľaháme hustý sneh. Bielka si odložíme nabok a budeme pracovať s ostatnými surovinami
  2. Žĺtka s cukrom šľaháme dovtedy, kým nevznikne svetlá pena a potom postupne pridávame teplú vodu
  3. Keď sa nám to spojí, ručne vmiešame múku, prášok do pečenia na striedačku so snehom
  4. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a po bokoch potrieme maslom. Pripravené cesto pečieme pri 180 stupňoch 20-30 min.
  5. Po dopečení necháme korpus vychladnúť a prekrojíme
  6. Následne pokropíme rumom a kávou a natrieme džemom, ktorý sme si pripravili nasledovne
  7. Ovocie si odšťavíme a zasypeme cukrom a zalejeme citrónovou šťavou. Pripravenú zmes varíme až to zhustnutia
  8. Plnka - mlieko rozdelíme na 2 časti. Približne 750ml dáme do mliekovaru a pridáme doň vanilkový cukor. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame dohladka vanilkový pudingový prášok a žĺtka. Keď je mlieko v mliekovare horúce prilejeme za stáleho miešania druhú časť mlieka. A miešame až kým puding nezhustne
  9. Potom ho necháme poriadne vychladnúť. Keď je krém vychladený, pomixujeme ho a v druhej miske rozmiešame cukor s maslom až do peny a postupne prišľahávame puding. Keď je naša plnka takmer hotová prilejeme rum
  10. Na potretie okolo torty - v miske si vyšľaháme všetky ingrediencie a necháme na chvíľu vychladiť
  11. Ozdoby - všetky suroviny dôkladne premiešame a necháme približne na 15min stuhnúť. Potom cesto rozvaľkáme a povykrajujeme vzory. Dáme piecť do rozohriatej rúry približne na 10minút. Po vychladnutí kreslíme
  12. Nad parou roztopíme bielu čokoládu a polejeme ňou tortu
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 4

Makovo-čerešňová torta podľa Katky

Ingrediencie

Cesto

  • 10 vajec
  • 10 lyžíc mletého maku
  • 2 lyžice hladká múka
  • 10 lyžíc cukor krupica
  • Kôra z jedného citróna
  • 10g kypriaci prášok
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón

Sirup

  • Šťava z čerešní

Čerešňová plnka

  • 300g creamcheese natur
  • 250g tvaroh
  • 150g krémový kozí syr
  • 30g čerešňová pasta
  • 100g práškový cukor
  • 50g biela ganache

Biela ganache

  • 200ml šľahačkovej smotany 33%
  • 400g biela čokoláda

Mousse zo sektu

  • 150g šľahačkovej smotany
  • 100g mandľové mlieko
  • 80g biele šumivé víno sladké
  • 1 PL prášková želatína
  • 90g biela čokoláda
  • 40g práškový cukor
  • 30g mleté mandle

Ovocie

  • 200g čerešne

Obter

  • 540g biela čokoláda
  • 270g maslo

Ozdoby

  • modelovacia hmota
  • modelovacia hmota červená
  • Hnedá modelovacia hmota
  • Jedlá fixa červená
  • Biela cukrárska poleva

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Biela ganache – ohrejeme smotanu a rozpustíme v nej čokoládu a dáme zachladiť
  3. Bielu čokoládu na obter si rozpustíme v miske a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
  4. Mousse zo sektu – ohrejeme smotanu a nasypeme do nej želatínu. Keď začne bublať, odstavíme a dáme do šľahača, pridáme čokoládu a vyšľaháme. Potom pridámemlieko, cukor, sekt a premiešame. Nakoniec pridáme mandle. Dáme vytuhnúť
  5. Cesto na korpus – vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme mak, múku, kôru z citróna a esenciálny olej, a rozdelíme do ráfikov. Pečieme ich naraz pri teplote 180 stupňov približne 35 minút
  6. Hmotu vylejeme na vymastenú silikónovú podložku a dáme piecť na 160 stupňov na 15 minút
  7. Upečený korpus necháme vychladnúť
  8. Upečené makové korpusy prerežeme na polku, potrieme sirupom, obalíme stužovacou fóliou a založíme ráfik
  9. Potom navrstvíme ganache, ktorú si trošku prešľaháme, dáme stuhnutý mousse, na to navrstvíme čerešňovú plnku, ktorú pripravili zmiešaním cukru, creamcheese, tvarohu, kozieho syra, bielej ganache a čerešňovej pasty
  10. Na krém poukladáme nasekané čerešne. Prikryjeme korpusom, a takto vyskladáme celú tortu. Tortu dáme zachladiť
  11. Ozdoby – srdiečko, na ktoré si nakreslíme jedlou fixou ornamenty, vtáčiky a strom
  12. Nakoniec vyšľaháme maslo, pridáme cukor a čokoládu. Tortu obtrieme krémom a necháme poriadne vychladiť. Nakoniec dozdobíme pripravenými ozdobami
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 5

Makovo-čerešňová torta podľa Katky

Ingrediencie

Cesto

  • 10 vajec
  • 10 lyžíc mletého maku
  • 2 lyžice hladká múka
  • 10 lyžíc cukor krupica
  • Kôra z jedného citróna
  • 10g kypriaci prášok
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón

Sirup

  • Šťava z čerešní

Čerešňová plnka

  • 300g creamcheese natur
  • 250g tvaroh
  • 150g krémový kozí syr
  • 30g čerešňová pasta
  • 100g práškový cukor
  • 50g biela ganache

Biela ganache

  • 200ml šľahačkovej smotany 33%
  • 400g biela čokoláda

Mousse zo sektu

  • 150g šľahačkovej smotany
  • 100g mandľové mlieko
  • 80g biele šumivé víno sladké
  • 1 PL prášková želatína
  • 90g biela čokoláda
  • 40g práškový cukor
  • 30g mleté mandle

Ovocie

  • 200g čerešne

Obter

  • 540g biela čokoláda
  • 270g maslo

Ozdoby

  • modelovacia hmota
  • modelovacia hmota červená
  • Hnedá modelovacia hmota
  • Jedlá fixa červená
  • Biela cukrárska poleva

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Biela ganache – ohrejeme smotanu a rozpustíme v nej čokoládu a dáme zachladiť
  3. Bielu čokoládu na obter si rozpustíme v miske a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
  4. Mousse zo sektu – ohrejeme smotanu a nasypeme do nej želatínu. Keď začne bublať, odstavíme a dáme do šľahača, pridáme čokoládu a vyšľaháme. Potom pridámemlieko, cukor, sekt a premiešame. Nakoniec pridáme mandle. Dáme vytuhnúť
  5. Cesto na korpus – vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme mak, múku, kôru z citróna a esenciálny olej, a rozdelíme do ráfikov. Pečieme ich naraz pri teplote 180 stupňov približne 35 minút
  6. Hmotu vylejeme na vymastenú silikónovú podložku a dáme piecť na 160 stupňov na 15 minút
  7. Upečený korpus necháme vychladnúť
  8. Upečené makové korpusy prerežeme na polku, potrieme sirupom, obalíme stužovacou fóliou a založíme ráfik
  9. Potom navrstvíme ganache, ktorú si trošku prešľaháme, dáme stuhnutý mousse, na to navrstvíme čerešňovú plnku, ktorú pripravili zmiešaním cukru, creamcheese, tvarohu, kozieho syra, bielej ganache a čerešňovej pasty
  10. Na krém poukladáme nasekané čerešne. Prikryjeme korpusom, a takto vyskladáme celú tortu. Tortu dáme zachladiť
  11. Ozdoby – srdiečko, na ktoré si nakreslíme jedlou fixou ornamenty, vtáčiky a strom
  12. Nakoniec vyšľaháme maslo, pridáme cukor a čokoládu. Tortu obtrieme krémom a necháme poriadne vychladiť. Nakoniec dozdobíme pripravenými ozdobami
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 6

Zvolenská torta – Ube Chiffon s marakujou od Lucky

Ingrediencie

Ube chiffon

  • 300g preosiata hladká múka
  • 600g cukor krupica
  • 4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soľ
  • 14 ks vajcia (4 celé, 10 žĺtkov, 10 bielkov na sneh)
  • 380g voda
  • 250g rastlinný olej
  • 4 lyžičky ube extrakt
  • 1 lyžička vínny kameň/cream of tartar

Marakujový curd

  • 400g mangové pyré
  • 1 šálka kryštálový cukor
  • Limetka
  • Soľ
  • 8 ks žĺtka
  • 1/2 šálky maslo

Čokoládové vajce

  • 600g tmavá čokoláda

Farba na čokoládu

  • Biela, čierna, žltá, zelená, červená

SMBC krém

  • 6ks bielka (cca 200-220g)
  • 270g cukor krupica
  • 500g maslo

Poťah

  • 1kg čierny poťahový fondán
  • 250g biely poťahový fondán
  • 100ml číry alkohol 50% (vodka, biely rum)
  • Farba na fondán – všetky

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si 2 formy na pečenie 21 cm, vystelieme ich papierom
  2. Vymiešame 10 bielkov do tuha a odložíme na bok
  3. Ube chiffon – kuchynským robotom dáme miešať múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme 4 ks vajec, žĺtky, vodu, olej a extrakt, dobre premiešame. Sneh už domiešame ručne. Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť na cca 170 stupňov približne 50 – 60 min.
  4. Mangový curd – dáme do misy pyré, cukor, limetkovú šťavu, soľ a miešame nad parou. Pridáme žĺtky, chvíľu miešame. Precedíme cez sitko a dáme opäť nad paru a varíme cca 10 min., kým curd nezhustne. Odstavíme z pary, necháme trošku vychladnúť a pridáme maslo. Dáme chladiť do chladu
  5. Čokoládové vajce – kým sa pečú korpusy, vyrobíme si čokoládové vajíčko. Vyčistenú polykarbonátovú formu začneme maľovať nahriatou farbou na čokoládu. Po dokončení maľby celú plochu nastriekame pomocou Airbrushu na bielo. Necháme stuhnúť a pripravíme si čokoládu. Temperujeme čokoládu na 45 stupňoch, potom ochladíme na 25 stupňov pomocou granitovej dosky a opäť nahrejeme na 30 stupňov. Keď je čokoláda v pracovnej teplote, nalejeme do formy. Vylejeme z formy a dáme kryšťalizovať, a potom odložíme do chladu. (výroba vajíčka trvá cca 40 min.)
  6. Vytiahneme korpusy z rúry a dáme ich rýchlo chladiť na mriežku
  7. SMBC – nad parou miešame cukor s bielkami do teploty 70 stupňov, preložíme do kuchynského robota a dáme šľahať. Do vyšľahaného pridáme maslo a vyšľaháme do krémova. Dáme chladiť
  8. Korpusy nakrojíme a naplníme striedavo s marakujovým curdom a SMBC. Dáme chladiť do šokového schladzovača
  9. Ak je poťahový krém vychladený, potrieme ním tortu a dáme aspoň na chvíľu do šokového schladzovača
  10. Zatiaľ si rozvaľkáme fondán na potiahnutie torty. Vytiahneme tortu a potiahneme ju, zahladíme žehličkou na fondán
  11. Tortu pomaľujeme kvetované vzory. Po domaľovaní ozdobíme maľovaným čokoládovým vajíčkom
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 7

Beňušská košeľa od Miňa

Ingrediencie

Korpus

  • 8 vajec
  • 320g kryštálový cukor
  • 320g polohrubá múka
  • 1 prášok do pečiva
  • 5cl olej
  • 5cl voda
  • 30g kakao

Plnka – orechová

  • 150g orechy mleté
  • 5cl/100ml rum
  • 100g pr. cukor
  • 0,1l voda
  • 160g polohrubá múka
  • Prášok do pečiva

Plnka 2

  • 1/3 základ
  • 80g vlašské, mleté, opražené orechy

Sirup

  • 200ml voda
  • 30g kr. cukor
  • 4cl rumu
  • 200g ríbezľový džem

Plnka – základ

  • 700g maslo
  • 300g práškový cukor
  • 0,5l mlieko
  • 1 pudingový prášok
  • 2 žĺtky
  • 2 vanilkové cukry

Plnka 1

  • 1/3 základ
  • 50g rozpustená čokoláda (tmavá)

Plnka 3

  • 1/3 základ
  • 3ks čerstvé banány

Zdobenie

  • 1,5kg biela poťahovka
  • 150g červená poťahovka
  • 2 bielka
  • 500g práškový cukor
  • Farby (červená, ružová, zelená, bordová)

Postup

  1. Bielka vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej
  2. Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva
  3. Zmes rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao
  4. Nalejeme ich na plech vymastený a vysypaný múkou
  5. Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 – 20 minút
  6. Sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rum
  7. Plnky – základná – z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingového prášku si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom
  8. Plnku si rozdelíme na tri časti
  9. Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme
  10. Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú
  11. Po vychladnutí korpusov, oba prerežeme vodorovne na dve časti
  12. Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou. Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou
  13. Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 8

Kávovo-perníková torta od Mareka

Ingrediencie

Suroviny na piškótové platne

  • 10 vajec
  • 10 pl kryštálový cukor
  • 9 pl bio pšeničná celozrnná hladká múka
  • 1 čl mletá káva
  • 1 pl kakao
  • 2 vanilkový cukor
  • 1 čl prášok do pečiva
  • 1 čl perníkový prášok do pečiva
  • 4 pl olej

Náplň jablková

  • 3 jablká
  • 2 pl kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 čl pudingu
  • 5ml citrónovej šťavy
  • štipka drvených klinčekov a dve štipky škorice

Náplň šípková

  • kúpený šípkový lekvár

Vanikovo-maslový krém

  • 500ml mlieko
  • 1 pudingový prášok
  • 2 žĺtky
  • 1 čl hladká múka
  • 1 vanilkový cukor
  • 70g kryštálový cukor
  • 1 čl vanilková pasta
  • 350g maslo
  • 50g rastlinné maslo
  • 60g práškový cukor

Maslový krém

  • 150g maslo
  • 40g práškový cukor

Postup

  1. Kávové piškótové platne – z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielok, kryštálového cukru a jedného vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 5 PL múky, kávu, prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy s priemerom 24 cm. Pečieme pri 175 – 180 stupňoch
  2. Perníkové piškótové platne – z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielok, kryštálového cukru a jedného vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 4 PL múky, kakao a perníkový prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy s priemerom 24 cm. Pečieme pri 175 – 180 stupňoch
  3. Jablková náplň – jablká očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci si urobíme z kryštálového cukru svetlý karamel, prisypeme jablká. Po chvíli varenia, pridáme vodu rozmiešanú s dvomi kopcovitými čajovými lyžičkami pudingového prášku. Povaríme a pred odstavením nasypeme vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Túto zmes nalejeme do tortovej formy s priemerom 18 – 20 cm, ktorú potiahneme potravinovou fóliou a potom na vrch jabĺk tiež. Necháme dobre vychladnúť
  4. Šípková náplň – tu bude kúpený šípkový lekvár
  5. Vanikovo-maslový krém – približne 350ml mlieka dáme do hrnca spolu s 90g kryštálového cukru zovrieť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame pudingový prášok, žĺtky a múku. Túto zmes nalejeme cez sitko do vriaceho mlieka a uvaríme puding. Pred vypnutím nasypeme vanilkový cukor. Puding prelejeme do misky, potiahneme potravinovou fóliou a dáme schladiť
  6. Pomocou robota rozmiešame maslo, rastlinné maslo, práškový cukor a vanilkovú pastu do peny a pridáme vychladený puding. Spracujeme na ľahký vanilkovo-maslový krém
  7. Maslový krém – maslo s cukrom dobre vyšľaháme, aby sme dostali nadýchaný takmer biely maslový krém
  8. Postup vyskladanie torty – kávová piškótová platňa – šípková náplň – vanilkovo-maslový krém – perníková piškótová platňa – vanilkovo-maslový krém – jablková platňová náplň – vanilkovo-maslový krém – perníková piškótová platňa – šípková náplň – vanilkovo-maslový krém – kávová piškótová platňa
  9. Celú tortu ešte natrieme vanilkovo maslovým krémom, schladíme a na túto vrstvu dáme ešte jemnú vrstvu maslového krému. A dobre schladíme
  10. Na povrch celej torty dáme čiernu alebo ešte lepšie tmavo modrú poťahovú hmotu, ktorú si kúpime
  11. Hmotu ručne spracujeme a vyvaľkáme na silikónovej podložke do požadovanej hrúbky, položíme na vychladenú tortu, ak máme šmuhy od škrobu, na ktorom sme hmotu vaľkali, tak hmotu natrieme alkoholom s vyšším podielom alkoholu napr. marhuľovica
  12. Zdobenie – white paste food colour, blue gel colour, marhuľovica a strieborná perleť
  13. V marhuľovici rozmiešame striebornú perleť, white paste food colour a blue gel colour. Túto zmes nalejeme do nádobky od Airbrush a pomocou predlohy striekame ornamenty na tortu
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 9

Nadina maková torta s pečenými slivkami

Ingrediencie

Korpus

  • 180 g zmäknutého masla
  • 300 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukor
  • 6 vajec
  • 300 g mletého maku
  • 300 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 štipka soli
  • škorica
  • Kôra a šťava z 1 citróna
  • 250 ml mlieka

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 500 g tučného tvarohu
  • 500 g šľahačky
  • 200 g práškového cukru
  • Kôra a šťava z 1 citróna

Postup

  1. Korpus – zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a mletý mak
  2. Maslo vyšľaháme s cukrami a postupne pridávame vajíčka a citrónovú kôru a šťavu
  3. Začneme primiešavať sypkú zmes a mlieko
  4. Cesto rozlejeme do tortovej formy a pečieme na 170 stupňoch, cca 55 minút
  5. Krém – vyšľaháme mascarpone s tvarohom, šľahačkou a cukrom, nakoniec pridáme citrónovú kôru a šťavu. Plus pečené slivky s cukrom a škoricou alebo slivkový kompót, podľa toho, čo sa zoženie
  6. Tortu potiahneme bielou poťahovacou hmotou, na ktorú budeme maľovať folklórne vzory potravinárskou farbou
Pečie celé Slovensko - Folklórne torty 10

Viliamova trenčianska torta s višňami

Ingrediencie

Čokoládový korpus

  • 7 vajec
  • 360g kryštálový cukor
  • 345g polohrubá múka
  • 15g kakao
  • 1ks kypriaci prášok
  • 120g mlieko

Makový krém

  • 600g mascarpone
  • 600g smotana 30%
  • 100g práškový cukor
  • 200g mak pomletý

Višňový compoté

  • 44g kryštálový cukor
  • 144g dextróza
  • 20g pektin NH
  • 800g višne (mrazené)

Čokoládová ganache (70%)

  • 300g čokoláda (callebaut)
  • 300g smotana 30%
  • 75g maslo

Postup

  1. Čokoládový korpus – oddelíme si žĺtka od bielkov, z bielkov a 90g cukru vyšľaháme sneh
  2. Zo žĺtok a 270g cukru vyšľaháme nadýchanú penu, do ktorej vmiešame mlieko
  3. Do žĺtkovej zmesi vmiešame suché preosiaté suroviny (múka, kakao a kypriaci prášok)
  4. Nakoniec ručne vmiešame vyšlahaný sneh a dáme piecť do vymastenej a vysypanej tortovej formy na 180 stupňov na cca 45-50 minút
  5. Upečené a vychladené korpusy nakrájame na pláty
  6. Makový krém – mascarpone a smotanu zmiešame v mixéri pomocou pretínačky, pridáme cukor a pomocou metličiek vyšľaháme krém na padnutý vrchol potom pridáme mak a nakoniec domiešame na nadýchaný krém
  7. Višňový compoté – všetky suroviny dáme variť do bodu varu, necháme prevariť jednu minútu a následne schladiť v chladničke
  8. Suroviny rozmixujeme a dáme do 18 cm ráfiku
  9. Čokoládová ganache (70%) – čokoládu a maslo si dáme do misky
  10. Smotanu dáme variť do bodu varu
  11. Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a k maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom
  12. Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
  13. Ozdoba – poťahovanou hmotou (1,5kg) vytvoríme mramor a potiahneme ním tortu
  14. Na spodku torty vytvoríme červený pásik z poťahovanej hmoty

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.