info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

2. kolo - osobná výzva - Cheesecakes

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V druhom kole relácie sa súťažiaci museli popasovať v osobnej výzve s cheesecake-kami. Pozrite si kreatívne recepty všetkých súťažiacich.

Pečie celé Slovensko - Cheesecake 1

Alenkin Browncheese

Ingrediencie

Korpus - sušienky

  • 170 g maslo
  • 100 g práškový cukor
  • 260 g hladká múka
  • 80 g maslo na vytvorenie sušienkového základu

Tmavá časť

  • 200 g čokoláda na varenie
  • 100 g kryštálový cukor
  • 125 g maslo
  • 2 ks celé vajce
  • 1 PL holandské kakao
  • 3 PL hladká múka

Svetlá časť

  • 200 g biela čokoláda
  • 500 g mascarpone
  • 250 g kyslá smotana
  • 2 ks žĺtok

Malinové coulis

  • 2 hrnčeky mrazene maliny
  • 3/4 hrnčeka trstinový cukor

Na ozdobenie

  • maliny
  • černice

Postup

  1. Korpus – všetky suroviny zmiešame, urobíme cesto, ktoré je potrebné nechať odležať v chladničke aspoň 30 minút
  2. Potom cesto rozvaľkáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 20 minút – do zlatista
  3. Vychladnutý korpus rozdrvíme alebo pomelieme najemno a zmiešame so zmäknutým maslom
  4. Sušienkovú zmes natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vyrobíme aj asi 1 cm okraj
  5. Browncheese – čokoládu na varenie s kryštálovým cukrom a maslom roztopíme v miske vo vodnom kúpeli
  6. Do vychladnutej zmesi po jednom ručne vmiešame vajíčka. Na záver primiešame kakao a po častiach aj hladkú múku
  7. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone vyšľaháme pri nízkych otáčkach s kyslou smotanou a po jednom zašľaháme do zmesi žĺtky
  8. Potom po častiach primiešame vychladnutú bielu čokoládu
  9. Na pripravený korpus rovnomerne natrieme tmavú čokoládovú zmes a na ňu vylejeme svetlú hmotu
  10. Malinové coulis – maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a následne prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.
  11. Na vrch dáme 3 lyžice malinového coulis a ľahkým krúžením noža vytvoríme na povrchu mramorový vzor (tmavá časť musí ostať neporušená)
  12. Browncheese pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 50 minút. Koláč je dobre upečený, keď sú okraje tuhé, ale stred trochu trasľavý
  13. Po upečení opatrne oddelíme nožom okraje koláča od formy a necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho preložíme do chladničky a celú noc necháme tuhnúť
  14. Na ozdobenie použijeme 250 g mascarpone vymiešané s malinovým coulis a maliny a černice
  15. Browncheese podávame preliaty malinovým coulis
Pečie celé Slovensko - Cheesecake 2

Bein cheesecake s Ruby čokoládou

Ingrediencie

Cesto

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g mletých mandlí (mandľovej múky)
  • 140 g kryštálového cukru
  • 150 g zmäknutého masla
  • 20 g mandľových lupienkov

Malinové coulis

  • 20 g masla
  • 100 g medu
  • 300 g mrazených malín
  • 50 ml brandy, prípadne ovocného likéru
  • Trochu čerstvo namletého korenia štyroch farieb
  • Podľa chuti šťavu z citróna
  • Podľa potreby 1 vanilkový cukor

Plnka

  • 250 g smotany na šľahanie
  • 370 g Ruby RB1 čokoládových peniažkov
  • 250 g krémového syra
  • 160 g mascarpone
  • 120 g kondenzovaného mlieka
  • 4 – 5 PL malinového coulis

Na ozdobenie

  • 12 – 14 ks čerstvých fíg
  • 150 ml smotany na šľahanie 40%

Postup

  1. Rúru dáme vyhriať na 180 stupňov – teplý vzduch
  2. Všetky suroviny na prípravu korpusu okrem mandľových lupienkov zmiešame v mise robota. Zo zmesi odoberieme cca 150 gramov a odložíme. Zvyšok rukami vtlačíme do otváracej tortovej formy s priemerom 23 cm rovnomerne tak, aby časť presahovala kúsok na boky formy. Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút do zahnednutia, necháme vychladiť. Rúru necháme zapnutú.
  3. Med necháme na masle jemne skaramelizovať a nasypeme maliny. Necháme ich mierne povoliť, potom nalejeme pripravený alkohol, trochu citrónovej šťavy, nastrúhame korenie a pridáme vanilkový cukor. Zmes spolu prevaríme, pokiaľ nevznikne sirupovitá konzistencia. Podľa potreby dochutíme. Precedíme, aby sme sa zbavili zrniečok
  4. Medzitým si pripravíme náplň. Smotanu vyšľaháme. Nad parou, alebo v mikrovlnnej rúre rozpustíme Ruby čokoládu. Všetky ostatné suroviny na náplň postupne zmiešame do homogénnej hmoty, nakoniec pridáme roztopenú, ale vychladnutú čokoládu, malinové coulis a jemne vmiešame vyšľahanú smotanu. Zmes navrstvíme na upečený základ – je potrebné pracovať pomerne rýchlo, pretože vďaka čokoláde pomerne rýchlo na povrchu tuhne. Odložíme do chladu (ideálne na noc, môžeme si však pomôcť mrazničkou a po cca hodine môžeme dezert servírovať)
  5. K odloženej mase z mandľového korpusu primiešame mandľové lupienky a rukami rozprestrieme v tenšej vrstve na papier na pečenie. Vložíme do rúry a necháme upiecť do zlatista. Vychladíme
  6. Figy rozrežeme na polovice, alebo štvrtiny v závislosti od ich veľkosti
  7. Do smotany pridáme cca 1 – 2 PL (alebo podľa chuti) vychladnutého zredukovaného sirupu a vyšľaháme. Preložíme do vrecka s ozdobnou špičku a odložíme do chladu
  8. Stuhnutý cheesecake ozdobíme po okraji figami a ochutenou šľahačkou. Upečenú mandľovú krustu rukami rozdrvíme a posypeme ju po povrchu koláča
Pečie celé Slovensko - Cheesecake 3

Ingin brusnicový cheesecake

Ingrediencie

Cesto

  • 150g kryštálový cukor
  • Štipka soli
  • 220g hladka muka
  • 60g kakao
  • 150g maslo
  • Štipka mletého koriandru

Plnka

  • 630g cremecheese
  • 400g varené salko
  • 2 vajíčka
  • 2 žĺtka

Brusnicové kompote

  • 250g brusnicové pyré
  • 90g mrazom sušené brusnice
  • 80g cukor kryštálový
  • 4g pektín
  • Trochu citrónovej šťavy

Postup

  1. Suché ingrediencie zmiešame, pridáme maslo, vymiešame, dáme do formy a do chladničky. Pripravíme si plnku
  2. Cremecheese zmiešať so salkom, vajíčkami. Vyložiť na korpus, piecť 10 min. na 250 stupňov a 40 – 50 min. na 160 stupňov
  3. Pyré zohriať. Pridať cukor s pektínom a znova zohriať. Pridať citrónovú šťavu a vyliať na cheesecake

 

Pečie celé Slovensko - Cheesecake 4

Julkin karamelový cheesecake

Ingrediencie

Sušienky

  • 300 gramov hladkej múky
  • 200 gramov masla
  • 60 gramov práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 2 žĺtky

Cesto

  • 200g sušienok
  • 100g masla

Plnka

  • 400g mascarpone
  • 100g jemného tvarohu
  • 200g pochúťková smotana
  • 100g biela čokoláda
  • Vanilkový lusk
  • 2 lyžice hlad. múky
  • 1,5 lyžice kryštálového cukru
  • 2 vajcia

Karamelové orechy

  • 100 g kryštálový cukor
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 50 g maslo
  • 100 g vlašské orechy

Karamel

  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 120 ml smotany na šľahanie

Na ozdobenie

  • Rozdrvené maslové sušienky
  • Biela čokoláda
  • Čučoriedky

Postup

  1. Sušienky - v Miske si vymiešame maslo s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu v chladničke a následne povykrajujeme koliečka. Keksy uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť. Teplota pečenia je 180 stupňov a doba pečenia asi 10 minút
  2. Karamelové orechy - necháme skaramelizovať cukor. Keď sa rozpustí a chytí peknú hnedú farbu , opatrne prilejeme smotanu a maslo a nakoniec na kúsky nakrájané vlašské orechy
  3. Predhrejeme si rúru na 180°C
  4. Rozmixujeme maslové sušienky na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom a premiešame
  5. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Dáme na chvíľku do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút
  6. Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu
  7. Vo veľkej mise na najnižšom stupni rozmixujeme mascarpone, tvaroh a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku, cukor aj vanilkový lusk. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú bielu čokoládu
  8. Zmes necháme odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvoľnili bublinky
  9. Rúru stiahneme na 140°C
  10. Na predpečené sušienkové cesto rozložíme pripravené orechy a vylejeme na ne krémové cesto, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút
  11. Koláč je upečený, keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostriedok sa trasie podobne ako želatína. Vypneme rúru a koláč necháme 30 min. chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť pri izbovej teplotu
  12. Karamel - cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme maslo, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa
  13. Keď je cheesecake dopečený a vychladnutý, vrch poleje karamelom a posypeme na jemno pomletými sušienkami a z bielej čokolády porobíme tvary
Pečie celé Slovensko - Cheesecake 5

Katkin kokosovo-marakujový cheesecake

Ingrediencie

Korpus

  • 300g hladkej múky
  • 200g masla
  • 80g práškový cukor
  • 1 vajce
  • 1 malá lyžička škorice
  • 120g masla

Plnka

  • 500g nízkotučného jemného tvarohu
  • 250g mascarpone
  • 80g práškového cukru
  • 30g kokosového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 165ml kokosové mlieko
  • 50g kokos jemný
  • 1 kyslá smotana
  • 1dcl kokosový likér
  • 3 vajcia

Poleva

  • 300g marakujové chladené pyré
  • 2 plátky želatíny
  • 1 veľká lyžica škrobového zahusťovadla
  • 2 veľké lyžice práškového cukru

Na ozdobenie

  • Veľké plátky sušeného kokosu
  • 100g horkej čokolády
  • Mäta
  • Jedlé kvety
  • Čerstvá marakuja

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 170 stupňov
  2. Vypracujeme si cesto z múky, masla, cukru, vajíčka a škorice. Vyvaľkáme na tenký plát a uložíme na plech a dáme piecť na 170 stupňov na 10 minút
  3. Po upečení cesto necháme vychladnúť a potom ho nadrvíme a v robote ho rozmixujeme na prach
  4. Rozpustíme si maslo, spojíme s nadrvenou drťou, vypracujeme na pieskovú hmotu a utlapkáme na dno formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie
  5. Formu dáme na chvíľu do chladničky
  6. Pripravíme si velkú misku, v ktorej si zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor, kokosový cukor, vanilkový cukor, kokosové mlieko, kokos, smotanu, malibu a všetko dôkladne premixujeme. Nakoniec pridáme 3 celé vajíčka a poriadne premiešame
  7. Vylejeme do formy a dáme do rúry na 160 stupňov na strednú mriežku aj s pekáčom vody, ktorý dáme na spodnú mriežku. Pečieme 50 minút
  8. Pripravíme si ozdoby, ktoré pôjdu na cheesecake. Horkú čokoládu roztopíme a nalejeme na silikónovú formičku s textúrou dreva a dáme zachladiť
  9. Po dopečení sa cheescake-u ho dáme vychladiť
  10. Medzitým si pripravíme vrchnú časť. Do studenej vody namočíme dva plátky želatíny. Potom si v hrnci si začneme zahrievať marakujové pyré, do ktorého nasypeme škrobového zahusťovadla a poriadne rozmiešame metličkou aby neboli hrudky. Privedieme do varu a keď nám začne hustnúť odstavíme zo sporáku. Do horúceho a zhustnutého pyré vmiešame zmäknutú želatínu a premiešame
  11. Túto zmes vylejeme na cheescake a dáme zachladiť. Potom už len naukladáme nachystané ozdoby
Pečie celé Slovensko - Cheesecake 6

Černicovo-šafránový cheesecake

Ingrediencie

Sušienky

  • 120g múka
  • 8g kukuričný škrob
  • 1g soľ
  • 30g kakao
  • 10g kakao čierne
  • 115g maslo
  • 100g cukor krupica
  • 1 ks vajíčko
  • vanilka

Korpus

  • 300g kakaové sušienky
  • 150g maslo

Náplň

  • 500g mascarpone
  • 300ml smotana na šlahanie 33%
  • 100g cukor krupica
  • 0,5 lyžičky šafránu (dopredu namočený v smotane)
  • 15g rozpustená želatínová masa
  • 150g černice čerstvé

Poleva

  • 200g černicové pyré (alebo černice)
  • 200ml šťava z černíc
  • 1/2 šťava z citrónu
  • 4 plátky želatíny
  • (ak nie je šťava zo zaváraniny, použije sa voda, vtedy sa doplní 25g cukru)

Na ozdobenie

  • černice, iné bobule, maracuja
  • šafrán, čoko ozdoba (100g biela čoko)
  • drvené pistácie, zlatý prach
  • jedlé kvety, mäta

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 170 stupňov. Nachystáme si plech s papierom
  2. Sušienkové cesto - múku so škrobom a kakaom zmiešame a dáme stranou. Do kuchynského robota dáme miešať maslo s cukrom, pridáme potom vajíčko a vanilku. Necháme to pekne vymiešať a pridáme suchú zmes. Homogénne cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi a vykrojíme sušienky. Dáme piecť na 180 stupňov približne 10 min.
  3. Plnka - misa, v ktorej budeme robiť krém musí byť dopredu vychladená. Mixérom pomaly vymiešame mascarpone, pridáme smotanu (aj šafránovú) s cukrom a nakoniec želatínovú zmes
  4. Vyberieme sušienky a dáme ich rýchlo chladiť do shockeru. Zatiaľ nachystáme formu 22cm.
  5. Vychladnuté sušienky rozomelieme a pridáme maslo. Hmotu vystelieme do formy a uhladíme, spravíme menší okraj
  6. Dáme piecť do rúry na 10-12 min. Po upečení necháme chladiť
  7. Na vychladnutý korpus poukladáme černice rozpolené na polovičky a zalejeme zmesou mascarpone. Dáme chladiť cca 1h.
  8. Z čokolády vyrobíme dekoráciu a dáme ju chladiť. Nachystáme si ovocie na dekoráciu
  9. Poleva - zohrejeme černicové pyré (alebo černice, so šťavou, chvíľu redukovať, rozmixovať a prepasírovať), pridáme odmočenú želatínu. Chvíľu necháme vychladnúť a potom nalejeme na vychladený cheesecake. Dáme opäť chladiť
  10. Vychladený cheesecake odekorujeme

 

Pečie celé Slovensko - Cheesecake 7

Magdin citrónovo-medový cheesecake

Ingrediencie

Medový plát

  • 240 g hl. múky
  • 100 g pr. cukru
  • 2 PL medu
  • 1 celé vajce
  • 0,5 KL sódy bikarbóny
  • 100 g roztopené maslo

Plnka

  • 400 g kyslej smotany 18%
  • 250 g mascarpone
  • 500 g jemný tvaroh
  • 3 PL citrónová šťava (1 citrón)
  • 3 PL medu
  • 80 g pr. cukru
  • 20 g želatíny + 50 ml vody – namočiť (želatína prášková jemná)
  • 2 vanilky
  • 200 ml sladká smotana 40%

Citrónové želé

  • 3 citróny
  • 20 g vanilkový pudingový prášok
  • 4 PL medu
  • 2 dcl vody

Na ozdobenie

  • 2 citróny
  • 5 vetvičiek mäty
  • 250 ml šľahačky
  • Sáčok+ špička na šľahačku

Postup

  1. Medový plát – vypracujeme cesto, dáme na vymastený a vysypaný plech, pečieme na 160 stupňov (8-10 minút)
  2. Upečený plát rozmixujeme 200 g
  3. Pridáme 100 g roztopeného masla
  4. Do formy zasekneme papier na pečenie, potrieme maslom, nasypeme zmes a utlačíme
  5. Necháme vychladiť v chladničke
  6. Plnka – do hrnčeka namočíme želatínu do studenej vody, necháme napučať
  7. Do väčšej nádoby dáme kyslú smotanu, mascarpone, tvaroh, cukor, vanilky, med, citrón a zamiešame mixérom. Následne spojíme
  8. Pomaly roztopíme želatínu. Nesmie vrieť, musí byť len glejovitá, roztopená
  9. Do tvarohovej zmesi zašľaháme mixérom želatínu (rýchlo), vylejeme do toho šľahačku a jemne zamiešame mixérom na 1 stupni
  10. Rýchlo nalejeme na medové cesto a dáme schladiť
  11. Citrónové želé – citróny odšťavíme, precedíme a dolejeme vodou do 2,5 dcl
  12. Šťavu dáme do hrnčeka+med+puding
  13. Uvaríme na stredne hustý puding
  14. Trochu miešaním schladíme a nalejeme na stuhnutú tvarohovú plnku
Pečie celé Slovensko - Cheesecake 8

Miňov mangovo-malinový cheesecake

Ingrediencie

Cesto

  • 150g hladká múka
  • 50g kokos
  • 130g maslo
  • Štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 80g práškový cukor

Náplň

  • 350g kyslá smotana
  • 350g mascarpone
  • 250g biela čokoláda
  • 4 vajcia
  • 20g vanilkový pudingový prášok
  • 200g malinové pyré
  • 2ks vanilkový cukor

Poleva

  • 300g malinové pyré
  • 20g vanilkový pudingový prášok

Na ozdobenie

  • plátky manga (1ks mango)
  • 100g čerstvé maliny
  • 50g Biela čokoláda
  • Lyofilizované maliny
  • 100g mangové pyré
  • 250g cukrárenská poleva jogurt-jahoda (ružová)

Postup

  1. Cesto – všetky suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Dáme do formy vystlanej papierom na pečenie a rozmačkáme na celé dno formy
  2. Popicháme vidličkou a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15 minút
  3. Plnka – zmiešame kyslú smotanu s mascarpone, vajcia, vanilkový pudingový prášok a roztopíme si čokoládu vo vodnom kúpeli. Keď trochu vychladne, primiešame do zmesi
  4. Zmes si rozdelíme na dve polovice a do každej dáme jedno pyré (mango, malina)
  5. Vytiahneme z rúry korpus, necháme trocha vychladnúť a nalejeme malinovú zmes. Necháme v mrazničke stuhnúť asi 20 minút
  6. Potom naň nalejeme mangovú zmes a dáme piecť v predhriatej rúre na 160 stupňov asi 45-50 minút. Na spodok rúry si dáme plech s vodou. Po upečení necháme trocha vychladnúť a spravíme si polevu
  7. Rozvaríme si 300g mrazených malín, pridáme vanilkový pudingový prášok a uvaríme riedky puding
  8. Potom pridáme nalámanú bielu čokoládu a necháme rozpustiť. Nalejeme na hotový cheesecake a necháme dobre vychladiť
  9. Ozdobíme plátkami manga, čerstvými malinami a mätou
Pečie celé Slovensko - Cheesecake 9

Marekov cheesecake s mangovo-pomarančovým želé

Ingrediencie

Cesto

  • 300g hladká múka
  • 150g maslo
  • 90g práškový cukor
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 20g kakao
  • 1 pomaranč – strúhaná pomarančová kôra
  • Štipku škorice, anízu, feniklu a soli

Náplň

  • 500g mascarpone
  • 250g jemný tvaroh
  • 150ml šľahačka
  • 150ml kyslá smotana
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 rumový cukor
  • 60g kryštálový cukor
  • 15g vanilkový pudingový prášok
  • Šťava z jedného pomaranča

Mangovo-pomarančové želé

  • 1ks zrelé mango alebo 350ml mango pyré
  • 80ml pomarančová šťava
  • 40g kryštálový cukor
  • 1 číre želé-agar nie želatína
  • 200ml voda (podľa potreby)

Na ozdobenie

  • 150ml vody
  • 2 pl kryštálový cukor
  • 180 g strúhaný kokos
  • 200ml šľahačky

Postup

  1. Cesto - zapneme rúru na 170 stupňov
  2. Cesto vypracujeme zo všetkých surovín tak, aby sme ho dlho nemiesili. Dáme schladiť a následne nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi do formy s priemerom cca 24 cm. Hrúbka cesta by mala byť asi do max. 1 cm, s tým, že cesto nepritláčame. Malo by byť trocha nadýchané
  3. Dáme zapiecť asi na 10-15 min. pri 170-180 stupňoch
  4. Suroviny určené na náplň zmiešame a vylejeme na zapečený sušienkový korpus
  5. Pečieme pri 135 - 145 stupňoch asi 40 min.
  6. Vyberieme dobre dáme schladiť
  7. Želé - mango olúpeme a dužinu obrežeme okolo kôstky. Dužinu dobre rozmixujeme ponorným mixérom
  8. Keď je potrebné, pridávame vodu. Prelejeme cez sitko. Takto dostaneme mangové pyré
  9. Pridáme pomarančovú šťavu , kryštálový cukor a želé
  10. Povaríme a vylievame na povrch vychladeného cheesecaku
  11. Zdobenie - 3 bielka šľaháme spolu s 210g kryštálového cukru
  12. Urobíme pusinky, ktoré môžeme dofarbovať tak, že do zdobiaceho vrecka špajľou rozotrieme gélové farbivo a následne pridáme sneh. Pusinky striekame na papier na pečenie. Sušíme pri 110 stupňoch
  13. Na už vychladnutý cheesecake robíme zvolené ornamenty zvyšným snehom, ktoré môžeme opáliť flambovacou pištoľou
  14. Pred dokončením pridáme 4 pl bazového sirupu, ale tak, aby nedošlo k dlhému vareniu
  15. Prelejeme do studenej misky a prikryjeme fóliou. Necháme chladnúť
Pečie celé Slovensko - Cheesecake 10

Nadin malinový cheesecake

Ingrediencie

Na korpus

  • 125 g zmäknutého masla
  • 80 g trstinového cukru
  • 70 g škrobu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 vajce

Na náplň

  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 200 g krémového syra
  • 150 g práškového cukru
  • 1 a ½ lyžičky vanilkovej esencie
  • jemne nastrúhanú kôru z 1 citróna
  • 1 a ½ lyžičky citrónovej šťavy
  • 3 vajcia L a 1 žĺtok
  • 300 ml kyslej smotany
  • maliny

Na potretie

  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • maliny a práškový cukor na ozdobenie

Postup

  1. Korpus – maslo vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme ostatné suroviny. Hneď vyvaľkáme a pečieme 10 minút na 180 stupňov
  2. Suroviny na náplň (okrem malín) ručne opatrne vymiešame
  3. Na upečený základ poukladáme maliny, zalejeme krémom a pečieme 30 minút na 160 stupňov
  4. Necháme vychladnúť, zalejeme ochutenou kyslou smotanou a navrch poukladáme maliny a pocukrujeme
Pečie celé Slovensko - Cheesecake 11

Viliamov pistáciový cheesecake

Ingrediencie

Sušienkový korpus

  • 4g kypriaci prášok
  • 150g práškový cukor
  • 2g soľ
  • 105g práškový cukor
  • 140g maslo (studené)
  • 46g žĺtok
  • 80g maslo (roztopené)

Cheseecake

  • 500g mascarpone
  • 200g kyslá smotana
  • 3 vajcia
  • 4PL kryštálový cukor
  • 2PL polohrubá múka
  • ½ citrónovej šťavy
  • 100g rozdrvených pistácií
  • 100g pistáciová pasta

Jahodový džem

  • 11g kryštálový cukor
  • 36g dextróza
  • 3g pektin NH
  • 180g jahody (mrazené)
  • 20g jahodové pyré

Ozdoba

  • mäta
  • jahody
  • pistácie

Postup

  1. Sušienkový korpus – múku, kypriaci prášok, soľ a cukor zmiešame s maslom (studené) na drobenku a pridáme žĺtka
  2. Zmes rozdrvíme a dáme piecť na 165 stupňov na približne 20 minút
  3. Upečené keksíky rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom
  4. Cheseecake – vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom, pridáme mascarpone a smotanu a všetko poriadne premiešame
  5. Nakoniec pridáme šťavu z citróna, múku a znova všetko premiešame
  6. Pečieme na 165 – 170 stupňov približne 50 minút
  7. Jahodový džem – všetky suroviny dáme variť a za stáleho miešania ich prevaríme asi 1 minútu

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.