10. finálové kolo - technická výzva - Dobošové rezy

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V technickej výzve čakali vo finále na súťažiacich Dobošove rezy. Tento svetoznámy vrstvený piškótový dezert, ktorého autorom je Maďar József Dobos piekli súťažiaci podľa pôvodného receptu od samotného Józsefa Dobosa. Zvládnete to aj vy?

Dobošové rezy

Ingrediencie

Korpus

  • 160 g žĺtka
  • 240 g bielok
  • 160 g cukru krupica
  • 48 g roztopeného masla
  • 160 g polohrubej múky

Karamelová ozdoba

  • 200g cukru krupica

Krém

  • 250 g vajcia
  • 250 g cukru krupica
  • 22 g vanilkový cukor
  • 295 g masla
  • 250 g horkej čokolády
  • 44 g kakaové maslo
  • 44 g 100% horká čokoláda, čokoládový likér

Postup

Dobošová torta je okrúhla torta, zložená zo šiestich tenkých korpusov a maslového krému s čokoládovou príchuťou. Pomer hrúbky korpusov a hrúbky krémovej vrstvy je 1:1. Charakteristická pre Dobošovú tortu je taktiež lesklá, zlato-hnedá a chrumkavá vrchná karamelová vrstva.

Vzhľad: Okrúhla torta tvorená vrstvami krému medzi 5 korpusmi. Vrstvy krému a korpusy majú približne rovnakú hrúbku. Vrchnú časť torty tvorí vrstva zlato-hnedého karamelu.

Vôňa: Charakteristické sú vône karamelu, čokolády a masla.

Chuť: Krém má vďaka vysokému obsahu čokolády a kakaa výraznú čokoládovú chuť bez iných podtónov.

Textúra: Textúru torty tvorí chrumkavá vrstva karamelu, krehký korpus a hodvábne hladký krém.

Korpus

  1. Žĺtka vymiešame s 1/3 cukru dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď má zmes konzistenciu peny, prilejeme vlažné maslo.
  2. Spenené žĺtka s roztopeným maslom iba jemne premiešame tak, aby sa nezmenšil objem peny.
  3. Bielka s 2/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh.
  4. Opatrne primiešame spenené žĺtka.
  5. Postupne po malých častiach pridáme múku.
  6. Na 3 plechy, pokrytých papierom na pečenie, následne namastených a pomúčených rovnomerne rozdelíme hmotu
  7. Pláty pečieme zo začiatku na nízkej teplote (približne 160 oC).
  8. Keď sa korpus zdvihne, teplotu zvýšime na 180oC a pečieme 8-10 minút.
  9. Po upečení nožom opatrne oddelíme korpus od plechu a rozdelíme na polovicu po dĺžke, pravidelné obdĺžniky.

Krém

  1. Vajcia spolu s cukrom zohrejeme počas stáleho miešania na približne 75°C, potom až do vychladnutia šľaháme, kým nevznikne pena.
  2. Maslo speníme spolu s vanilkovým cukrom.
  3. Čokoládu, kakaové maslo a kakaový likér roztopíme (max. na teplotu 40 °C), zmiešame a postupne pridáme k spenenému maslu.
  4. Počas miešania ku kakaovému krému pomaly prilievame vychladnutý základ z vajíčok.

Karamelová ozdoba

  1. Cukor roztopíme tak, aby bol úplne hladký a zlato-hnedý.
  2. Nalejeme ho na zvyšný 6. plát, rovnomerne rozotrieme a pred úplným stuhnutím nožom rozdelíme.
  3. Takto nachystaný plát položíme na tortu.
  4. Ešte raz potrieme obvod torty maslovým krémom.

Dokončenie

  1. 5 korpusov natrieme vrstvou krému v hrúbke korpusu a postupne vŕšime na seba.
  2. Krémom natrieme aj obvod torty a vrch a necháme stuhnúť.

 

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

8,29 € (vrátane DPH)
9,20 € (vrátane DPH)
7,20 € (vrátane DPH)
15,90 € (vrátane DPH)
Video
32,90 € (vrátane DPH)
Video
11,90 € (vrátane DPH)
Video
41,90 € (vrátane DPH)
Video
24,60 € (vrátane DPH)
Novinky Video
5,60 € (vrátane DPH)