10. finálové kolo - kreatívna výzva - Trojposchodové umelecké torty

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Téma kretívnej výzvy posledného finálové kola súťaže Pečie celé Slovensko bola umenie. Traja finalisti mali za úlohu upiecť v časovom limite 5 hodín trojposchodovú tortu, ktorej korpusy mali mať minimálne 8 cm. Ako vnímajú umenie všetci traja finalisti si môžete pozrieť v receptoch:

Alenkina Tmavá elegancia inšpirovaná Lynn Shuette

Ingrediencie

3. poschodie (korpus na 16 cm vysokú formu)

  • 4 bielka
  • 120 g kr. cukor
  • 100 g polohrubej múky
  • 60 g mandľovej múky
  • 1/2 prášku do pečiva

Plnka

  • 500 g cream cheese
  • 150 g šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkového cukru
  • 500 g mangového pyré
  • 1 zrelé mango
  •  

2. poschodie (korpus na 3x 20 cm formy)

  • 600 g polohrubej múky
  • 6 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 600 g masla izbovej teploty
  • 450 g kryštálového cukru
  • kôra z 3 bio citrónov
  • 12 vajec
  • 12 polievkových lyžíc bazového sirupu

Swiss meringue

  • 14 bielok
  • 750 g kr. cukor
  • 800 g masla

Citrónový krém

  • 9 vajec
  • 3 žĺtka
  • kôra z 5 bio citrónov
  • 420 ml citrónovej šťavy
  • 450 g kr. cukor

Citrónový maslový krém

  • 600 g masla
  • 400 g práškového cukru
  • kôra z 6 bio citrónov
  • šťava zo 4 citrónov

1. poschodie (korpus na 2 x 24 cm formy)

  • 12 vajec
  • 360 g kr. cukor
  • 480 g polohrubej múky
  • 1 a 1/2 kypriaceho prášku do pečiva

Postup

  1. 3. poschodie - bielka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, obidve múky s PDP a vylejeme do vymastenej formy s priemerom 16 cm a upečieme pri teplote 180 °C asi 25 min
  2. Plnka - cream cheese vymiešame so šľahačkou, cukrom a vanilkovým cukrom, do toho zašľaháme 150 g mangového pyré
  3. 2. poschodie - zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme citrónovú kôru, po jednom zapracujeme vajíčka a nakoniec bazový sirup. Na záver ručne vmiešame múčnu zmes. Vylejeme do foriem a pečieme na 170 °C asi 25 min
  4. Citrónový krém - všetky suroviny dáme do hrnca a uvaríme hustý krém, ktorý prepasírujeme cez sitko a necháme vychladiť
  5. Citrónový maslový krém - maslo šľaháme do peny, pridáme práškový cukor, potom kôru a nakoniec veľmi pomaly zašľaháme šťavu z citrónov
  6. 1.poschodie - bielka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, múku s PDP a vylejeme do vymastených foriem s priemerom 24 cm. Pečieme pri teplote 180 °C približne 25 min. Na plnenie použijeme citrónový krém a maslový krém. Korpusy navlhčíme bazovým sirupom
  7. Swiss meringue - bielka s cukrom zahrejeme vo vodnom kúpeli na teplotu cca 70 °C, potom šľaháme do peny až do vychladnutia a postupne zapracujeme maslo. Krémom obtrieme všetky tri poschodia

Žltá kráska v štýle Fridy Kahlo podľa Lucky

Ingrediencie

Cesto Joconde

  • 400 g x 2 mandľovej múky
  • 340 g x 2 práškového cukru
  • 115 g x 2 hladkej múky
  • 10 x 2 vajec
  • 12 x 2 bielok
  • 60 g x 2 cukor krupica
  • 140 g x 2 maslo roztopené

Cesto Joconde choco

  • 400 g mandľovej múky
  • 340 g práškového cukru
  • 82 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 10 vajec
  • 12 bielok
  • 140 g maslo roztopené

Plnka mascarpone

  • 1000 g mascarpone
  • 1000 g smotany 35%
  • 400 g cukor múčka
  • vanilka čerstvá/pasta
  • mango

Mangovo-maracujové coulis

  • 1000 g mangového pyré
  • 160 g maracujového pyré
  • 160 g cukor krupica
  • 200 g glukózy
  • 24 g pektín NH
  • mäta

Poťahové hmoty

  • 500 g tmavej čokolády
  • 500 g masla
  • 500 g čokoládové maslo
  • zlatá farba, žltá farba, čierna farba

Origami

  • 900 g tmavá čokoláda
  • 450 g maslo
  • čierna farba na oko

Swiss merinque

  • 5 bielkov (200 – 220 g)
  • 370 g kryštálového cukru
  • 500 g masla

Postup

  1. Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si plechy s papierom
  2. Joconde - preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 5 vajec. Bielka vymiešame a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevznikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na rovnomerné časti a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť
  3. Joconde choco - preosejeme mandľovú múku, práškový cukor, múku a kakao. Zapracujeme do múky vajcia. Vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevzdnikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto dáme do okrúhlej formy cca 24 cm a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť
  4. Vyrobíme lupene kvetu z modelovacej hmoty. Necháme sušiť
  5. Mangovo-maracujový coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Dáme na plech a stranou chladiť. Neskôr rozkrájame na štvorce 10 x 10
  6. Vyrobíme kvet z lupeňov. Necháme sušiť
  7. Plnka mascarpone - miešame marcarpone so smotanou, kým nezhustnú, pridáme cukor a nakoniec vanilku. Dáme schladiť
  8. Swiss merinque - bielka s cukrom miešame nad parou metličkou/vareškou kým sa nám rozpustí cukor. Potom zmes prelejeme do misy a šľaháme. Keď je sneh krásne lesklý, tuhý a vychladený, pridáme počas šľahania zmäknuté maslo a vyšľaháme dohladka
  9. Korpusy rozkrájame na 12 x 12 cm, natrieme mascarpone, dáme mangový insert, mascarpone a korpus. Opakujeme viackrát
  10. Origami - roztopíme čokoládu i maslo separátne, spojíme. Hmotu nanesieme na poskladaný papier a prenesieme na tortu po celom obvode. Dáme chladiť. Po cca hodine odstránime papier a doupravujeme origami. Dáme chladiť
  11. Druhé poschodie žltý velur. Zachladiť
  12. Tretie poschodie čokomaslo poťah, zmrazenie, vytvorenie štruktúry s kefou (škrabance), potrieť práškovou zlatou farbou, zachladiť

Radostný výkrik inšpirovaný Gordanou Glass

Ingrediencie

Cesto

  • 5 vajec
  • 200 g kr. cukor
  • 150 g hladkej + polohrubá múka x 2
  • 50 g pistácií
  • 5 cl oleja
  • 5 cl vody + ½ prášku do pečiva

Cesto 2 (4x)

  • 4 vajcia
  • 160 g kr. cukor
  • 110 g múky
  • 50 g pistácií
  • 0,5 l voda
  • 5 cl vody
  • 5 cl oleja
  • ½ prášku do pečiva

Cesto 3 (3x)

  • 3 vajcia
  • 120 g kryštálový cukor
  • 80 g múky
  • 40 g pistácií
  • 4 cl vody
  • 4 cl oleja
  • ½ prášku do pečiva

Plnka

  • 1 l mlieka
  • 3 pudingové prášky
  • 2 vanilkové lusky
  • 300 g bielej čokolády
  • 500 g práškového cukru
  • 1,5 kg masla
  • 1 l malinového pyré
  • Agar

Swiss

  • 330 g bielka
  • 540 g kryštálového cukru
  • 750 g masla

Postup

  1. Žĺtka s polovicou cukru vyšľaháme do peny. Pridáme vodu a olej, zašľaháme, postupne zapracujeme múku s pistáciami a práškom do pečiva. Zľahka zapracujeme sneh, ktorý sme si pripravili s druhou polovicou cukru
  2. Týmto spôsobom si pripravíme všetky korpusy. Upečieme si 3 korpusy veľkosti 24 cm, 3 korpusy veľkosti 20 cm, 3 korpusy veľkosti 16 cm
  3. Plnka - maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Z mlieka, zlatého klasu, vanilkového lúsku a vanilkového cukru si uvaríme krém. Vychladnutý ho postupne pridávame do vyšľahaného masla, nakoniec pridáme roztopenú čokoládu
  4. Malinové pyré privedieme do varu, pridáme agar a prevaríme. Zmes vylejeme na plech a necháme ju stuhnúť
  5. Vychladnuté korpusy plníme vanilkovou plnkou. Korpus potrieme plnkou, na krém dáme malinové želé a znova dáme plnku. Takto opakujeme až pokiaľ nenaplníme všetky korpusy
  6. Tortu vyskladáme nasledovne - na spodu budú korpusy veľkosti 24 cm, dáme výstuže, potom dáme korpusy veľkosti 20 cm, opäť dáme výstuže a napokon korpusy veľkosti 16 cm. Tortu obtrieme swiss krémom a ozdobíme ozdobami z isomaltu a jedlým zlatom
  7. Swiss krém - bielka vymiešame nad parou s cukrom, zmes vyšľaháme do vychladnutia a pridáme maslo, ktoré znova zašľaháme

 

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa


Súvisiaci tovar

13,60 € (vrátane DPH)
6,90 € (vrátane DPH)
2,19 € (vrátane DPH)
17,90 € (vrátane DPH)
Video
11,50 € (vrátane DPH)
Video Doprava zdarma
59,90 € (vrátane DPH)
Video
25,60 € (vrátane DPH)

Prečítajte si tiež