10. finálové kolo - kreatívna výzva - Trojposchodové umelecké torty
10. finálové kolo - kreatívna výzva - Trojposchodové umelecké torty
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Téma kretívnej výzvy posledného finálové kola súťaže Pečie celé Slovensko bola umenie. Traja finalisti mali za úlohu upiecť v časovom limite 5 hodín trojposchodovú tortu, ktorej korpusy mali mať minimálne 8 cm. Ako vnímajú umenie všetci traja finalisti si môžete pozrieť v receptoch:
Alenkina Tmavá elegancia inšpirovaná Lynn Shuette
Ingrediencie
3. poschodie (korpus na 16 cm vysokú formu)
- 4 bielka
- 120 g kr. cukor
- 100 g polohrubej múky
- 60 g mandľovej múky
- 1/2 prášku do pečiva
Plnka
- 500 g cream cheese
- 150 g šľahačkovej smotany
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkového cukru
- 500 g mangového pyré
- 1 zrelé mango
2. poschodie (korpus na 3x 20 cm formy)
- 600 g polohrubej múky
- 6 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 600 g masla izbovej teploty
- 450 g kryštálového cukru
- kôra z 3 bio citrónov
- 12 vajec
- 12 polievkových lyžíc bazového sirupu
Swiss meringue
- 14 bielok
- 750 g kr. cukor
- 800 g masla
Citrónový krém
- 9 vajec
- 3 žĺtka
- kôra z 5 bio citrónov
- 420 ml citrónovej šťavy
- 450 g kr. cukor
Citrónový maslový krém
- 600 g masla
- 400 g práškového cukru
- kôra z 6 bio citrónov
- šťava zo 4 citrónov
1. poschodie (korpus na 2 x 24 cm formy)
- 12 vajec
- 360 g kr. cukor
- 480 g polohrubej múky
- 1 a 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
Postup
- 3. poschodie - bielka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, obidve múky s PDP a vylejeme do vymastenej formy s priemerom 16 cm a upečieme pri teplote 180 °C asi 25 min
- Plnka - cream cheese vymiešame so šľahačkou, cukrom a vanilkovým cukrom, do toho zašľaháme 150 g mangového pyré
- 2. poschodie - zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme citrónovú kôru, po jednom zapracujeme vajíčka a nakoniec bazový sirup. Na záver ručne vmiešame múčnu zmes. Vylejeme do foriem a pečieme na 170 °C asi 25 min
- Citrónový krém - všetky suroviny dáme do hrnca a uvaríme hustý krém, ktorý prepasírujeme cez sitko a necháme vychladiť
- Citrónový maslový krém - maslo šľaháme do peny, pridáme práškový cukor, potom kôru a nakoniec veľmi pomaly zašľaháme šťavu z citrónov
- 1.poschodie - bielka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, múku s PDP a vylejeme do vymastených foriem s priemerom 24 cm. Pečieme pri teplote 180 °C približne 25 min. Na plnenie použijeme citrónový krém a maslový krém. Korpusy navlhčíme bazovým sirupom
- Swiss meringue - bielka s cukrom zahrejeme vo vodnom kúpeli na teplotu cca 70 °C, potom šľaháme do peny až do vychladnutia a postupne zapracujeme maslo. Krémom obtrieme všetky tri poschodia
Žltá kráska v štýle Fridy Kahlo podľa Lucky
Ingrediencie
Cesto Joconde
- 400 g x 2 mandľovej múky
- 340 g x 2 práškového cukru
- 115 g x 2 hladkej múky
- 10 x 2 vajec
- 12 x 2 bielok
- 60 g x 2 cukor krupica
- 140 g x 2 maslo roztopené
Cesto Joconde choco
- 400 g mandľovej múky
- 340 g práškového cukru
- 82 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 10 vajec
- 12 bielok
- 140 g maslo roztopené
Plnka mascarpone
- 1000 g mascarpone
- 1000 g smotany 35%
- 400 g cukor múčka
- vanilka čerstvá/pasta
- mango
Mangovo-maracujové coulis
- 1000 g mangového pyré
- 160 g maracujového pyré
- 160 g cukor krupica
- 200 g glukózy
- 24 g pektín NH
- mäta
Poťahové hmoty
- 500 g tmavej čokolády
- 500 g masla
- 500 g čokoládové maslo
- zlatá farba, žltá farba, čierna farba
Origami
- 900 g tmavá čokoláda
- 450 g maslo
- čierna farba na oko
Swiss merinque
- 5 bielkov (200 – 220 g)
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Postup
- Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si plechy s papierom
- Joconde - preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 5 vajec. Bielka vymiešame a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevznikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na rovnomerné časti a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť
- Joconde choco - preosejeme mandľovú múku, práškový cukor, múku a kakao. Zapracujeme do múky vajcia. Vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevzdnikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto dáme do okrúhlej formy cca 24 cm a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť
- Vyrobíme lupene kvetu z modelovacej hmoty. Necháme sušiť
- Mangovo-maracujový coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Dáme na plech a stranou chladiť. Neskôr rozkrájame na štvorce 10 x 10
- Vyrobíme kvet z lupeňov. Necháme sušiť
- Plnka mascarpone - miešame marcarpone so smotanou, kým nezhustnú, pridáme cukor a nakoniec vanilku. Dáme schladiť
- Swiss merinque - bielka s cukrom miešame nad parou metličkou/vareškou kým sa nám rozpustí cukor. Potom zmes prelejeme do misy a šľaháme. Keď je sneh krásne lesklý, tuhý a vychladený, pridáme počas šľahania zmäknuté maslo a vyšľaháme dohladka
- Korpusy rozkrájame na 12 x 12 cm, natrieme mascarpone, dáme mangový insert, mascarpone a korpus. Opakujeme viackrát
- Origami - roztopíme čokoládu i maslo separátne, spojíme. Hmotu nanesieme na poskladaný papier a prenesieme na tortu po celom obvode. Dáme chladiť. Po cca hodine odstránime papier a doupravujeme origami. Dáme chladiť
- Druhé poschodie žltý velur. Zachladiť
- Tretie poschodie čokomaslo poťah, zmrazenie, vytvorenie štruktúry s kefou (škrabance), potrieť práškovou zlatou farbou, zachladiť
Radostný výkrik inšpirovaný Gordanou Glass
Ingrediencie
Cesto
- 5 vajec
- 200 g kr. cukor
- 150 g hladkej + polohrubá múka x 2
- 50 g pistácií
- 5 cl oleja
- 5 cl vody + ½ prášku do pečiva
Cesto 2 (4x)
- 4 vajcia
- 160 g kr. cukor
- 110 g múky
- 50 g pistácií
- 0,5 l voda
- 5 cl vody
- 5 cl oleja
- ½ prášku do pečiva
Cesto 3 (3x)
- 3 vajcia
- 120 g kryštálový cukor
- 80 g múky
- 40 g pistácií
- 4 cl vody
- 4 cl oleja
- ½ prášku do pečiva
Plnka
- 1 l mlieka
- 3 pudingové prášky
- 2 vanilkové lusky
- 300 g bielej čokolády
- 500 g práškového cukru
- 1,5 kg masla
- 1 l malinového pyré
- Agar
Swiss
- 330 g bielka
- 540 g kryštálového cukru
- 750 g masla
Postup
- Žĺtka s polovicou cukru vyšľaháme do peny. Pridáme vodu a olej, zašľaháme, postupne zapracujeme múku s pistáciami a práškom do pečiva. Zľahka zapracujeme sneh, ktorý sme si pripravili s druhou polovicou cukru
- Týmto spôsobom si pripravíme všetky korpusy. Upečieme si 3 korpusy veľkosti 24 cm, 3 korpusy veľkosti 20 cm, 3 korpusy veľkosti 16 cm
- Plnka - maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Z mlieka, zlatého klasu, vanilkového lúsku a vanilkového cukru si uvaríme krém. Vychladnutý ho postupne pridávame do vyšľahaného masla, nakoniec pridáme roztopenú čokoládu
- Malinové pyré privedieme do varu, pridáme agar a prevaríme. Zmes vylejeme na plech a necháme ju stuhnúť
- Vychladnuté korpusy plníme vanilkovou plnkou. Korpus potrieme plnkou, na krém dáme malinové želé a znova dáme plnku. Takto opakujeme až pokiaľ nenaplníme všetky korpusy
- Tortu vyskladáme nasledovne - na spodu budú korpusy veľkosti 24 cm, dáme výstuže, potom dáme korpusy veľkosti 20 cm, opäť dáme výstuže a napokon korpusy veľkosti 16 cm. Tortu obtrieme swiss krémom a ozdobíme ozdobami z isomaltu a jedlým zlatom
- Swiss krém - bielka vymiešame nad parou s cukrom, zmes vyšľaháme do vychladnutia a pridáme maslo, ktoré znova zašľaháme
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
Súvisiaci tovar
13,60 €
(vrátane DPH)
6,90 €
(vrátane DPH)
12,60 €
(vrátane DPH)
Video
16,90 €
(vrátane DPH)
Video
6,99 €
(vrátane DPH)
2,19 €
(vrátane DPH)
17,90 €
(vrátane DPH)
Akcia
Video
20,90 €
(vrátane DPH)
-16 %
Video
Doprava zdarma
59,90 €
(vrátane DPH)
Video
25,60 €
(vrátane DPH)
Video
5,70 €
(vrátane DPH)
Prečítajte si tiež

1. kolo - osobná výzva - Bábovky
11. 10. 2021
| Prečítané 1288x

1. kolo - kreatívna výzva - TORTY
11. 10. 2021
| Prečítané 1268x

2. kolo - osobná výzva - Cheesecakes
18. 10. 2021
| Prečítané 1244x

2. kolo - kreatívna výzva - Tartaletky
18. 10. 2021
| Prečítané 2135x

1. kolo - technická výzva - Laskonky
11. 10. 2021
| Prečítané 1398x

2. kolo - technická výzva - Štrúdľa
18. 10. 2021
| Prečítané 1029x

3. kolo - osobná výzva - Chleby
25. 10. 2021
| Prečítané 1083x

3. kolo - kreatívna výzva - Folklórne torty
25. 10. 2021
| Prečítané 992x

3. kolo - technická výzva - Bratislavské rožky
25. 10. 2021
| Prečítané 1429x

4. kolo - osobná výzva - Mrkvové dezerty
1. 11. 2021
| Prečítané 1157x

4. kolo - kreatívna výzva - Makrónky
1. 11. 2021
| Prečítané 1640x

4. kolo - technická výzva - Zamatová roláda
1. 11. 2021
| Prečítané 1655x

5. kolo - osobná výzva - Slané pečivo
8. 11. 2021
| Prečítané 1692x

5. kolo - kreatívna výzva - Strašidelné torty
8. 11. 2021
| Prečítané 682x

5. kolo - technická výzva - Kornútky
8. 11. 2021
| Prečítané 939x

6. kolo - osobná výzva - Cakesicles
15. 11. 2021
| Prečítané 763x

6. kolo - kreatívna výzva - Sušienkové monumenty
15. 11. 2021
| Prečítané 515x

6. kolo - technická výzva - Likérové špice
15. 11. 2021
| Prečítané 1081x

7. kolo - osobná výzva - Quiche
22. 11. 2021
| Prečítané 827x

7. kolo - technická výzva - Rubikové kocky
22. 11. 2021
| Prečítané 1058x

7. kolo - technická výzva - Paris Brest
22. 11. 2021
| Prečítané 1469x

8. kolo - osobná výzva - Letter cakes
29. 11. 2021
| Prečítané 1227x

8. kolo - kreatívna výzva - Torty s prekvapením
29. 11. 2021
| Prečítané 1116x

8. kolo - technická výzva - Domáce šišky
29. 11. 2021
| Prečítané 1165x

9. kolo - osobná výzva - Torty so želatínou
6. 12. 2021
| Prečítané 1107x

9. kolo - kreatívna výzva - Tvarované ovocie
6. 12. 2021
| Prečítané 734x

9. kolo - technická výzva - Minipavlovky
6. 12. 2021
| Prečítané 1397x

10. finálové kolo - osobná výzva - Kanapky
13. 12. 2021
| Prečítané 1193x

10. finálové kolo - technická výzva - Dobošové rezy
13. 12. 2021
| Prečítané 1289x
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa