1. kolo - osobná výzva - Bábovky
1. kolo - osobná výzva - Bábovky
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. V prvom kole relácie sa súťažiaci museli popasovať s bábovkovou osobnou výzvou. Tescoma dodala formy, súťažiaci ideu. A dopadlo to skvostne! Máte medzi jedinečnými receptami na bábovky svojho favorita?
Tradičná citrónová bábovka od Alenky
Ingrediencie
Cesto
- 140 g práškový cukor
- 4 vajcia
- 1 vanilka
- Šťava z jedného citróna
- Kôra z pól citróna
- 120 g hladká múka
- 150g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 citrónový pudingový prášok
- 100 ml olej
- 100 ml mlieko
Lemon Curd
- 4 žĺtka
- 70 g trstinový cukor
- 70 ml citrónová šťava
- 50 g maslo
- Kôra z dvoch Bio citrónov
Krém
- 250 g šľahačkovej smotany
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukor
- 50 g maslo
- Lemon curd
Postup
- Žĺtka vyšľaháme s vanilkou, postupne pridáme práškový cukor
- Keď sú žĺtka dobré vyšľahané, pridáme šťavu z citróna
- Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s PDP, citrónovou kôrou a citrónový pudingový prášok
- Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy
- Pečieme na 170 stupňov 30-40 minút
- Pokiaľ sa nám bábovka pečie, pripravíme si lemon curd
- Všetko spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, pokiaľ nám zmes nezhustne
- Potom ho ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry a dáme schladiť
- Na krém vyšľahame smotanu s mascarpone a vanilkou a pridáme trochu vychladeného Lemon curdu
Voňavá jogurtová bábovka podľa Bei
Ingrediencie
Cesto
- 5 ks stredne veľkých vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- Štipka soli
- 250 g jogurtu gréckeho typu (10% tuku)
- 2 PL pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného oleja)
- 130 g pomletých nesolených pistácií – hrúbku mletia zvolíme podľa toho, ako chceme mať priznané kúsky vo výslednom výrobku
- Kôra a šťava z jedného citróna
- 270 g polohrubej múky
- 2 ČL sóda bicarbona
- 1 ČL mletého kardamónu
Poleva
- 100 g bielej čokolády
- 125 g jogurtu gréckeho typu
- Cca 80 g celých lúpaných pistácií
- 2 citróny
Na ozdobenie
- pistácie
Postup
- Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny cca 8 – 10 minút
- Medzi tým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 stupňov a pripravíme formu
- Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a múku, preosiatu spoločne so sódou bicarbonou a kardamónom. Zmes nalejeme do formy a dáme piecť – cca 50 minút podľa výšky formy, prepečenie skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá
- Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odstáť a potom ju vyklopíme z formy
- Počas chladnutia základu si pripravíme polevu – nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna
- Druhý citrón očistíme a vykrojíme segmenty (malým ostrým nožíkom vykrajujeme len čistú dužinu bez šupiek) a tie nakrájame na malé kocky. Pistácie presekáme na väčšie kúsky
- Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a dozdobíme citrónovými kúskami
Pomarančovo-tvarohová bábovka podľa Ingy
Ingrediencie
Cesto
- 120g maslo
- 200g trstinový cukor (+50g na karamelizované orechy)
- Štipka soli
- 2 čajové lyžičky kôry z bio pomaranča
- 4 vajíčka
- pomarančový likér podľa chuti
- 220g tvaroh
- 220g muka špaldová hladká
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 50g pekanové orechy
- 5 bio pomaranče
- 100g pomarančová šťava
- 30g kryštálového cukru
- 2.5g pektín
Na ozdobenie
- pomaranče
- jedlé kvety
Postup
- Najskôr skaramelizujeme orechy s cukrom. Skaramelizované necháme vychladnúť na papieri na pečenie a nasekáme na menšie kúsky
- Maslo vyšľaháme s cukrom, pomarančovou kôrou do svetlej peny. Postupne pridáme žĺtka s likérom, za každým dobre prešľaháme
- Potom pridáme tvaroh, prešľaháme
- V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Všetko zamiešame do cesta
- Nakoniec pridáme vyšľahané bielka a karamelizované orechy. Nalejeme do formy a pečieme cca 45min. na 190-200 stupňov
- Kým sa pečie bábovka, pripravíme si želé. Pomarančovú šťavu zohrejeme, pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Odstavíme to z ohňa a necháme vychladnúť
- Natrieme na bábovku a ozdobíme pomarančom a jedlými kvetmi
Orechová bábovka od Julky
Ingrediencie
Cesto
- 270 g masla
- 400 g cukru trstinového
- 6 vajec (veľkosť L)
- 100g pekanových orechov
- 50g vlašských orechov
- 300 g polohrubej múky
- 170 g plnotučného mlieka
- Olej + strúhanka na vymazanie formy
Na ozdobenie
- 1 čerstvý pomaranč
- 1dcl pomarančovej šťavy
- 20g kryštálového cukru
- Hnedý rum
- Biela čokoláda 100g
- Smotana na šľahanie 60ml
- Cca 50g pekanových orechov
- Čučoriedky a bylinky
Postup
- Vajcia izbovej teploty rozdelíme na bielka a žĺtka
- Zo snehu a cca 1/3 cukru vyšľaháme sneh. Najskôr pomocou balónovej metličky. Sneh začíname šľahať od najnižšej rýchlosti a postupne rýchlosť zvyšujeme, aby sneh nabral objem a miešame. Keď bielko začína naberať objem pridáme cukor a kým nie je cukor takmer vôbec cítiť, tak šľaháme ďalej, kým (sneh vytvorí špičku). Odložíme na bok
- Formu na bábovku poriadne vymastíme olejom a vysypeme strúhankou
- Maslo mixujeme pomocou trecej metly aspoň 8-10 minút v stolnom mixéri. Maslo sa musí krásne rozvoňať, zosvetliť a zväčšiť svoj objem. Až potom pridáme postupne cukor a šľaháme ďalších 10 minút
- Potom zašľaháme postupne po jednom žĺtka
- Následne tenkým pramienkom pridávame mlieko (tu si vymeníme už nástavec na balónový)
- Až bude mlieko spojené s cestom, pomocou stierky postupne vmiešame preosiatu múku a zmes orechov. Nakoniec vmiešame sneh
- Medzitým rozohrejeme rúru na cca 160 stupňov a pečieme približne 50 min.
- Či je bábovka hotová rozpoznáme podľa zapichnutej špajdle
- Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry a počkáme približne 2 minútky. Potom ju vyklopíme a zdobíme
- Zdobenie - na panvici si opražíme pekanové orechy
- Pomaranč rozrežeme na polovicu a krájame na mesiačiky. Rozložíme ich na panvicu a posypeme cukrom
- Počkáme, kým sa cukor skaramelizuje a potom prileje alkohol, ktorý sa pokúsime zapáliť (ak sa nám to nepodarí, počkáme kým sa alkohol nezredukuje)
- Čokoládu nakrájame na drobno a prilejeme horúcu smotanu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nezačne mať lesk
- Keď sa bábovka upečie, nanesieme vrstvu čokolády a na vrch poukladáme pomaranče, pekanové orechy, čučoriedky a bylinky a je hotovo
Katkina zelená bábovka
Ingrediencie
Cesto
- 6 vajec
- 200g masla izbovej teploty
- 240g kryštálový cukor
- 2 lyžice pistáciová pasta
- 100g cream cheese natur
- 50g mleté pistácie
- 70g nasekané pistácie
- Kôra z jedného bio citróna
- Šťava z jedného citróna
- 1dcl limoncello
- 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
- 100ml zakysanka
- 2 hrste baby špenátu
- 1 prášok do pečiva
- 250g hladká múka
Sirup
- 30g cukor
- 70g voda
- 15g citrónová šťava
Ozdoby
- 250g jahody čerstvé
- 20g jahody lyofilizované
- 20g mleté pistácie
- 20g čučoriedky čerstvé
- Mäta
- Jedlé kvietky ideálne bledej farby ( sedmikrásky, sirôtky)
Poleva
- 200g čokolády
K podávaniu
- 40% šľahačková smotana kunín
- Šťava z jedného citróna
- 1 veľká lyžica práškového cukru
- 2dcl čerstvé jahodové pyré
Postup
- Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
- Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /120g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /120g/ vyšľaháme do peny
- Pridáme pistáciovú pastu, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, limoncello, mleté aj nasekané pistácie, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
- Zakysanku a baby špenát dáme do hlbšej a užšej nádoby a ponorným mixérom zmixujeme na kašu. Túto zmes pridáme k žĺtkovej zmesi a premiešame
- Potom pridáme múku s práškom do pečiva a znovu premiešame
- Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do silikónovej formy, ktorú zaistíme tortovým ráfikom. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 1 hodinu
- Počas pečenia bábovky si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme citrónovú šťavu
- Potom si nachystáme šľahačku, ktorú vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a citrónovú šťavu, pyré a ešte krátko premixujeme. Hotovú šľahačku premiestnime do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky
- Po hodine pečenia bábovku vyberieme z rúry, urobíme špajdlový test a keď je hotová opatrne ju vyklopíme z formy
- Teplú bábovku, potrieme sirupom a polejeme roztopenou ruby čokoládou
- Dozdobíme ovocím, kvetmi, pistáciami a lyofilizovanými jahodami. Podávame s jahodovou šľahačkou
Čokoládová bábovka s cheesecake plnkou višňami a višňovou omáčkou
Ingrediencie
Cesto
- 220g hl. múka
- 65g kakao
- 2 lyžičky sóda b.
- 1 lyžička soľ
- 350g cukor krupica
- 3 ks vajcia
- 180g kyslá smotana
- 120g cmar
- 120g olej
- 2 lyžičky vanilkový extrakt
Plnka
- 250g mascarpone
- 1 ks vajce
- 50g cukor krupica
- 1 lyžička vanilková pasta
- 2 lyžice kukuričný škrob
- 100g mrazené višne
Poleva
- 200g mrazené višne
- 30g kr. cukor
- 50ml griotka
- 100ml voda
- 1 plátok želatíny
Koral
- 45g voda
- 20g olej
- 5g múka
- farbivo
Na ozdobenie
- višne
- iné bobuľové ovocie
Postup
- Formu vymastíme a pomúčnime a zapneme rúru na 170 stupňov
- Plnka - v mise rozmiešame mascarpone, postupne pridávame vajce, cukor, vanilkový extrakt a kukuričný škrob. Dobre premiešame a nachystáme do cukrárskeho vrecka
- Pripravíme si dve misky. V jednej mise zmiešame suché prísady: múku, kakao, s.b., soľ a cukor
- V druhej mise vajcia, smotanu, cmar, vanilkový extrakt a olej. Dobre premiešame a vlejeme do misy so suchými prísadami. Dobre vymiešame
- Polovicu cesta vlejeme do formy, potom dáme krémovú náplň a višne a zalejeme to zvyšnou polovicou cesta
- Dáme upiecť na cca 45min.
- Počas pečenia si urobíme koral: zmiešame olej, vodu a múku, pridáme farbivo. Pražíme na panvici, kým sa neodparí voda a nevytvorí koral
- Poleva - v rajnici skaramelizujeme višne, zalejeme šťavou a griotkou. Redukujeme pár minút a potom rozmixujeme ponorným mixérom, prepasírujeme. Plátkovú želatínu na 10 min. namočíme a potom pridáme k redukcii. Necháme chvíľu vychladnúť
- Upečenú bábovku necháme 10 min. vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme chladiť. Polejeme polevou a dozdobíme dekoráciou, ktorú sme si nachystali počas pečenia
Magdina bábovka s vaječným likérom
Ingrediencie
Cesto
- 4 ks vajce
- 200 g práškového cukru
- 2 vanilky
- 200 ml oleja
- 200 ml vaječného likéru
- 100 g hladká múka
- 100 g zemiakový škrob
- 1 ks prášok do pečiva
- čerstvé maliny 300 g
Ganache
- 150 g tmavej čokolády
- 120 ml šľahačky
Postup
- Vajcia, cukor, vanilku vyšľaháme a pridáme olej a likér (pomaly)
- Múku, škrob, prášok do pečiva zmiešame a pridáme k vajíčkovej hmote cez sitko
- Maliny posypeme múkou a vpustíme do cesta
- Dáme piecť 160 -170 stupňov na 45 minút
- Potom dáme vychladiť a polejeme čokoládovým ganache
- Dozdobíme malinami
Miňova likérová bábovka
Ingrediencie
Cesto
- 250g hladkej múky
- 30g kakaa
- 200g kryštálový cukru
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 2 vajcia
- 150g rozpusteného masla
- 4 lyžice kávy
- 150g kyslej smotany
- 150ml likér
- 50g biela čokoláda
- 50g lieskové orechy celé
- 100g lieskové orechy sekané
Poleva
- 100g kryštálový cukor
- 0,05l smotana na šľahanie
- 50-100g práškový cukor
- Likér podľa chuti
Postup
- Najskôr zmiešame všetky sypké ingrediencie (múku, ½ cukor, kakao, prášok po pečiva a soľ)
- Pridáme žĺtka, rozpustené maslo, 4 lyžice kávy, kyslú smotanu, likér a na koniec pridáme vymiešané bielka s ½ cukru
- Formu na bábovku vymažeme rozpusteným maslom, vysypeme múkou, naplníme cestom do polovice, pridáme opražené, nasekané lieskové orechy a bielu čokoládu, pridáme druhú polovicu cesta
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 50 minút
- Po upečení necháme bábovku chvíľu vychladnúť, vyklopíme ju a polejeme karamelom zmiešaným s likérom. Ozdobíme nasekanými, opraženými lieskovými orechmi, lieskovými orechmi v karamele a karamelovou ozdobou
Púpavová bábovka
Ingrediencie
Cesto
- 200g masla
- 150g práškového cukru
- 250g jemného tvarohu
- 1 čl vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- 150g hladkej múky
- 150g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1,5 dl šľahačky podľa potreby
- 2 pl kakaa
- Cca 100g opečených lieskových orechov
- 8 ks púpavové kvety
- 350g kryštálového cukru na karamel
Ozdoba
- opečené lieskové orechy
- púpava
- fhysalis
- práškový cukor
- zlatý jedlý prach
Postup
- Maslo, vajcia a tvaroh vyberieme z chladničky asi 1 hod. pred pečením
- Zapneme rúru na 180 stupňov
- Ak nemáme opečené lieskové orechy, dáme ich na panvicu opekať
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny, pridáme vajcia postupne jedno po druhom
- Sledujeme orechy
- Do už urobenej zmesi pridáme vanilkový extrakt a tvaroh. Dobre premiešame
- Pridáme preosiate múky spolu s práškom do pečiva a podľa hustoty pridávame asi 50ml šľahačky
- Pomelieme časť lieskových orechov a vysypeme vymastenú formu, zvyšok môžeme vysypať do cesta, pridáme púpavové lupienky kvetov a zamiešame
- Asi v 50ml zohriatej šľahačky rozmiešame 2 pol. lyžice kakaa
- Do cukrárskeho vrecka dáme asi 2/3 cesta a do zvyšku cesta zamiešame kakao, ktoré dáme tiež do druhého cukrárskeho vrecka
- Vytláčame do formy podľa svojho uváženia
- Dáme piecť asi na 45 min.
- Do vhodného hrnca si nasypeme kryštálový cukor a urobíme karamel, z ktorého robíme karamelové vlasy a do zvyšného namáčame lieskové orechy na ozdobenie
Bábovka Persian Love podľa Nadi
Ingrediencie
Cesto
- 300 g masla
- 200 g práškového cukru
- 6 ks vajec
- 150 g hladká múka
- 400 g mandľová múka
- 1 prášok do pečiva
- 1 čajová lyžička ružovej vody
- 1/2 čajovej lyžičky kardamonu
- 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu
- soľ
- kôra z 1 bio citrónu
- hrsť nasekaných pistácii
Sirup
- 100 g kr.cukru
- voda
Poleva
- 150 g práškového cukru
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme postupne žĺtka a vyšľaháme do peny
- Pridáme biely jogurt, citrónovú kôru, ružovú vodu, štipku soli, mletý kardamon, hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom, mandľovú muku a nasekané pistácie. Nakoniec primiešame zľahka sneh z bielok
- Pečieme na 165-170 stupňoch cca 50 minút. Ešte horúce poprepichujeme a potrieme sirupom (cukor uvaríme s troškou vody a ružovej vody)
- Po vychladnutí ozdobíme citrónovou polevou (práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou). Zdobíme nasekanými pistáciami a sušenými púčikmi ruží
Dúhová bábovka od Štefana
Ingrediencie
Cesto
- 5 vajec
- 280g práškového cukru
- 350g polohrubej múky
- 40 ml rastlinného oleja
- 150ml kyslej smotany
- 60g maslo
- ½ balíčka prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 30g sušených hrozienok
- Farbivá
2. Cream-2. Cream-cheese filling
- 130g cream-cheese
- 1PL maslo
- 30g cukor
- 1ks vajce
- 2PL múka
- 1ČL vanilkový extrakt
- 500 g maslo
Poleva
- 200g cream-cheese kocka
- 90g maslo
- 200g cukor
- 1ČL vanilkový extrakt
- ½ ČL soľ
- 1PL citrónová šťava
- Citrónová kôra
Postup
- Predhrejeme trúbu na 175 stupňov
- Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha
- Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme smotanu, maslo a olej
- Múku si vymiešame s práškom do pečiva a hrozienkami
- Múkovú zmes postupne primiešame do žĺtkovej zmesi a pridáme vanilkový extrakt
- V poslednom kroku ručne zamiešame do zmesi bielka
- Cesto na bábovku si rozdelíme na 3 časti a do každej zamiešame farbivo
- Cream-cheese plnku si pripravíme vymiešaním všetkých ingrediencii do hladka
- Do vychladenej, vymastenej a pomúčenej formy vylejeme prvú farebnú časť cesta, následne nalejeme plnku z cream-cheesu, ďalej nalejeme druhej farby cesto a nakoniec tretej farby cesto
- Pečieme pri 170 stupňoch približne 45min
- Do mixéra si dáme všetky ingrediencie na polevu a vymiešame do hladka
- Následne dáme polevu stuhnúť do mrazáku
- Dopečenú bábovku chvíľu vychladíme a prelejeme polevou
- Nakoniec ozdobíme pomocou sprinkles
Viliamove exotické minibábovky
Ingrediencie
Vanilkové cesto (6ks)
- 250g hladká múka
- 250g práškový cukor
- 1 kypriaci prášok
- 3 vajcia
- 250g smotana 30%
- 1 vanilkový struk
- ½ limetky
Mascarpone cream
- 250g mascarpone
- 250g smotana 30%
- 50g práškový cukor
- ½ vanilkový struk
Ananásový agár
- 63g ananásové pyré
- 63g voda
- 22g cukor
- 2g agár
Sirup z rumu a ananásu
- 220g kryštálový cukor
- 130g voda
- 260g ananásové pyré
- 120g rum
- ½ limetková šťava
Postup
- Vanilkové cesto - vanilku necháme chvíľu vylúhovať v smotane
- Vajcia a práškový cukor vymiešame a pridáme smotanu s vanilkou
- Múku s kypriacim práškom zmiešame a pomaly pridávame do vymiešanej zmesi
- Nakoniec pridáme pár kvapiek limetky a poslednýkrát premiešame
- Bábovky pečieme na 200 stupňov cca 30 minút
- Mascarpone cream - mascarpone a smotanu zmiešame v mixéri pomocou pretínačky, pridáme cukor a vanilku
- Nakoniec pomocou metličiek vyšľaháme na nadýchaný krém
- Krémom ozdobíme vrch bábovky
- Ananásový agár - vodu a pyré nahrejeme na 40 stupňov, cukor a agár zmiešame a pomaly pridávame do pyré, varíme do bodu varu
- Zmes vylejeme do malej formy (d:14cm) a dáme do chladničky stuhnúť
- Stuhnutú zmes nakrájame na mále kocky a použijeme ako ozdobu na bábovku
- Sirup z rumu a ananásu - cukor, vodu, pyré a limetkovú šťavu nahrejeme do bodu varu
- Pri 50 stupňoch prilejeme do zmesi rum
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
Súvisiaci tovar
14,50 €
(vrátane DPH)
20,90 €
(vrátane DPH)
22,90 €
(vrátane DPH)
24,60 €
(vrátane DPH)
28,20 €
(vrátane DPH)
29,90 €
(vrátane DPH)
Video
16,90 €
(vrátane DPH)
Video
18,90 €
(vrátane DPH)
Video
17,90 €
(vrátane DPH)
Video
17,90 €
(vrátane DPH)
Video
17,90 €
(vrátane DPH)
Video
43,90 €
(vrátane DPH)
Akcia
Video
35,90 €
(vrátane DPH)
-20 %
Akcia
Video
35,90 €
(vrátane DPH)
-20 %
Akcia
Video
35,90 €
(vrátane DPH)
-20 %
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa