1. kolo - kreatívna výzva - TORTY

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

V prvom kole relácie sa súťažiaci museli popasovať v kreatívnej výzve s tortami. Pozrite si kreatívne recepty všetkých súťažiacich.

Alenkina makovo-maková torta

Ingrediencie

Cesto

  • 12 žĺtkov
  • 280 g práškového cukru
  • 280 g mletého maku
  • 14 bielkov
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie foriem

Krém

  • 250 g masla
  • 300 g práškového cukru
  • 2 PL rumu
  • 4 žĺtky
  • 350 ml mlieka
  • 300 g mletého maku
  • 1 vanilkový cukor

Na ozdobenie

  • rôzne druhy ovocia

Postup

  1. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme
  2. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny
  3. Pridáme mletý mak a na záver zľahka zapracujeme sneh z bielkov
  4. Cesto rozdelíme do dvoch foriem a pečieme približne 25 až 30 minút vo vyhriatej rúre
  5. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a opatrne prekrojíme na dve časti
  6. Vo finále teda budeme mať 4 pláty cesta
  7. Plnka - mlieko uvaríme s mletým makom do zhustnutia a necháme vychladnúť (pokiaľ máte pocit, že je mlieka málo, trochu pridajte)
  8. Žĺtka spolu s 200 g cukrom a vanilkou vyšľaháme nad parou
  9. V mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo so zvyšným cukrom do peny
  10. Potom opatrne zašľaháme rum a vyšľahané žĺtky
  11. Do maslového základu pomaly zamiešame uvarenú vychladnutú makovú plnku a dobre, ale opatrne vyšľaháme
  12. Krémom naplníme korpusy a naplnenú tortu potrieme krémom, ktorý sme si nechali
  13. Na vrch torty naukladáme ovocie rôznych druhov a dáme do chladničky vytuhnúť

Torta posedenie pri káve podľa Bei

Ingrediencie

Cesto

  • 8 ks stredne veľkých vajec
  • 240 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • 40 g rastlinného oleja neutrálnej chuti
  • 240 g hladkej (tortovej) múky
  • + na vymastenie a vymazanie foriem olej a hladkú múku
  • Vanilková ganache:
  • 3 dcl plnotučného mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • ½ ČL soli
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 125 g smotany na šľahanie 33 %
  • 250 g mliečnej čokolády

Krém

  • 4 PL granulovanej kávy
  • 500 g mascarpone
  • 500 g živočíšnej smotany na šľahanie 33%
  • 120 g práškového cukru

Na ozdobenie

  • 150 g smotany na šľahanie 33%
  • 1,5 PL granulovanej kávy
  • 300 g mliečnej čokolády
  • Voliteľné: presekané orechy podľa chuti, horký kakaový prášok
  • Voliteľné: cca 100 g horkej čokolády na ozdoby

Postup

  1. Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, 1 PL vanilkového extraktu a soľ. Zmes šľaháme na vyšších otáčkach tak dlho, pokiaľ nie dokonale nadýchaná. Trvá to cca 20 minút
  2. Medzitým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 stupňov a pripravíme 2 tortové formy s priemerom 20 cm s vyberateľným dnom – vymastíme a vysypeme múkou
  3. Do vaječnej zmesi pred koncom šľahania prilievame pomaly po stene misy olej. Keď je zapracovaný (po cca 1 minúte) vyberieme misu z robota a do zmesi postupne na 3 – 4 krát opatrne zapracujeme preosiatu múku. Ideálne je použiť na to silikónovú stierku. Je potrebné pracovať veľmi opatrne, aby sme zachovali nadýchanú zmes. Pripravené cesto rovnomerne rozdelíme do foriem a dáme piecť – cca 35 minút (urobíme skúšku špajdľou – ak po zasunutí do stredu cesta zostane suchá, korpus je upečený). Vyberieme na mriežku, necháme 10 minút postáť. Potom opatrne uvoľníme boky formy a korpusy necháme celkom vychladnúť
  4. Zo smotany, určenej na krém, odoberieme 4 PL, túto necháme povariť so 4 PL kávy, pokiaľ sa táto celkom nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladiť
  5. Z mlieka, 1 PL vanilkového extraktu, ½ ČL soli a 50 g kryštálového cukru spravíme rozvar – nemusí sa variť dlho, len aby sa rozpustil cukor, necháme vychladnúť
  6. 125 g smotany na šľahanie necháme v malom hrnčeku zovrieť, potom ňou zalejeme 250 g mliečnej čokolády (peniažteky). Necháme chvíľu postáť a potom miešame do hladkej konzistencie. Necháme vychladiť pri izbovej teplote – takto získame ganache na natieranie korpusov
  7. Mascarpone, 500 g smotany (hmotnosť vrátane tej, v ktorej je povarená káva) najskôr v mise robota ručne premiešame do hladkej konzistencie, vyhneme sa tak tvorbe hrudiek v kréme. Potom prisypeme cukor a začneme metličkovým nadstavcom na pomalých otáčkach šľahať. Postupne pridávame rýchlosť, až pokiaľ nezískame tuhý hladký krém, odložíme do chladu
  8. Po vychladnutí každý korpus zarovnáme, rozkrojíme na dve časti a potrieme mašľovačkou zľahka mliečnym vanilkovým rozvarom
  9. Začneme skladať tortu – trochu ganache natrieme na podnos a zaistíme tak, aby sa torta pri zdobení nehýbala. Prvý a posledný plát budú mať jednu stranu, ktoré boli naspodu formy. Na prvý plát (položený pečiacou stranou nadol) potrieme tretinou množstva mliečnej ganache a na ňu nanesieme kávový krém. Takto pokračujeme s ďalšími dvoma plátmi. Posledný, štvrtý plát položíme pečiacou stranou nahor a potrieme krémom, ten použijeme aj na boky formy. Necháme v chlade zatuhnúť
  10. 150 g smotany na šľahanie dáme variť spolu s 1,5 PL kávy, po zovretí ňou zalejeme 300 g mliečnej čokolády. Necháme mierne rozpustiť a potom vymiešame do hladkej konzistencie. Odložíme na chvíľu do chladu. Z takto pripravenej zmesi tvarujeme rukou malé guľočky (truffle), ktoré ukladáme na hladkú podložku, vystlanú papierom na pečenie. Opäť zachladíme a nakoniec môžeme (ale nemusíme) tieto obaliť v ľubovoľných sekaných orieškoch, či kakaovom prášku. Pozn. rovnakým spôsobom si môžeme pripraviť aj verziu z horkej čokolády
  11. Vychladenú tortu môžeme ozdobiť prípadným zvyšným krémom podľa vlastného vkusu, na vrch poukladáme čokoládové truffle. Tiež môžeme dozdobiť prvkami z temperovanej horkej čokolády

Ingina vertikálna citrónová torta

Ingrediencie

Cesto

  • 80g kokosové mlieko
  • 110g maslo
  • 6 bielka
  • 260g cukor kryštálový
  • 9 žĺtka
  • Štipka soli
  • 165g múka hladká
  • 5g prášok do pečenia
  • 20g strúhaný kokos

Ganache krém

  • 4g želatína
  • 230g biela čokoláda
  • 340g šľahačka 33%
  • Kôra z 2 bio citrónov
  • 780g mascarpone

Citrónový krém

  • 1.5g želatína
  • 80g cukor kryštálový
  • 4 žĺtka
  • 75g citrónová šťava
  • Kôra z 1 bio citróna
  • 90g maslo
  • 5 vetvičiek estragónu

Citrónový gél

  • 60g cukor kryštálový
  • 2g agar
  • 50g voda
  • 50g citrónová šťava
  • Kôra z 1 bio citróna

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 175 stupňov. Na plech dáme papier na pečenie
  2. Kokosové mlieko s maslom zohrejeme. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru a soľou. Žĺtka vyšľaháme s druhou polovicou cukru
  3. Múku premiešame a preosejeme. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme suché ingrediencie, maslo s mliekom a nakoniec zbytok snehu
  4. Cesto vyložíme na 2 plechy, posypeme strúhaným kokosom a pečieme cca 15min.
  5. Ganache - želatínu zalejeme vodou 1:6. Šľahačku zohrejeme a vylejeme na čokoládu, pridáme želatínovú masu a citrónovú kôru, premiešame. Necháme trochu vychladnúť a pridáme citrónovú kôru. Dáme do chladničky. Po vychladnutí vyšľaháme s mascarpone
  6. Citrónový krém - želatínu zalejeme vodou 1:6. Cukor, žĺtka, šťavu a kôru z citróna zmiešame a zohrejeme. Pridáme želatínovú masu, necháme trochu vychladnúť a potom pridáme maslo a nakrájaný estragón. Necháme vychladnúť
  7. Citrónový gél - cukor zmiešame s agarom. Vodu a citrónovú stavu zohrejeme, pridáme cukor s agarom a citrónovou kôrou, prevaríme chvíľku. Necháme vychladnúť, po vychladnutí zmixujeme tyčovým mixérom
  8. Každý plat rozkrojíme na 3 rovnaké obdĺžniky. Najskôr piškótové cesto natrieme ganache a potom citrónovým krémom. Začíname stáčať prvý obdĺžnik, potom už stočene cesto spojíme s druhým obdĺžnikom a stočíme a tak pokračujeme, kým nepoužijeme všetky obdĺžniky
  9. Tortičku necháme schladiť. Keď torta vychladne, tak ju natrieme zbytkom krému. Na vrch dáme citrónový gél a ozdobíme

Pusinková Red Velvet torta podľa Julky

Ingrediencie

Cesto

  • (x2 pretože budeme piecť viac korpusov)
  • 175 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 160 g kryštálový cukru
  • 200 ml kyslého mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1,5 čl červeného potravinárskeho farbiva
  • 1 pl octu
  • 1 pl holandského kakaa
  • 1/2 čl vanilky
  • Čučoriedkový likér na poliatie cesta

Krém

  • 750g mascarpone
  • 150 ml šľahačky
  • 250g jemného tvarohu
  • Trošku z vanilkového lusku
  • Práškový cukor podľa chuti
  • 250g mrazeného ovocia
  • 50g kryštálového cukru
  • 2dcl griotky

Na ozdobenie - Pusinky

  • 4 kusy bielka
  • 250g kryštálového cukru
  • Jahody
  • Čučoriedky

Postup

  1. V miske najprv vymiešame vajíčka s cukrom. Keď nám vznikne bledá pena, pridáme kyslé mlieko (v ktorom zmiešame potravinárske farbivo) a olej
  2. Do cesta preosejeme múku a kakao. Pridáme vanilku a na malých otáčkach vyšľaháme
  3. Nakoniec si do malého pohárika pridáme lyžicu octu so sódou. Počkáme kým zreagujú a prilejeme do cesta
  4. Vymiešané cesto nalejeme do dvoch foriem, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch približne 25 - 30minút, alebo kým nie je špáradlo po pichnutí do stredu korpusu úplne suché
  5. Korpusy necháme vychladnúť
  6. V kuchynskom robote vymiešame krém. Mascarpone by malo mať teplotu cca 16 stupňov a podobne aj všetky ingrediencie
  7. Približne 2/3 krému naplníme tortu. Zvyšnú časť krému potrieme vonkajšie strany torty
  8. Do stredu torty budeme pridávať skramelizované ovocie, ktoré pripravíme nasledovne: necháme rozpustiť cukor, po rozpustení pridáme ovocie a zalejeme griotkou. Počkáme kým sa ovocie pekne nerozpustí a necháme vychladnúť
  9. PUSINKY - Bielka s cukrom miešame (nešľaháme) v miske vo vodnom kúpeli do rozpustenia cukru. Potom teplú hmotu prelejeme do šľahača. Chvíľu šľaháme na nižších otáčkach, potom na maximálných cca 10 minút, kým nemáme tuhý sneh
  10. V závere môžeme pridať pár kvapiek potravinárskej červenej farby a krátko prešľaháme
  11. Sneh preložíme do zdobiaceho vrecka s ozdobným nadstavcom a robíme srdiečka na plech vystlaný papierom na pečenie
  12. Pečivo sušíme pri teplote cca 110-120 stupňov cca na 15min a potom stiahneme rúru na 50 stupňov a sušíme ďalších 15-20min., potom ho necháme ešte chvíľu vo vypnutej pootvorenej rúre. Rúru počas pečenia neotvárame
  13. Po vychladnutí tortu zdobíme

Katkina torta „pník“ s jedlým machom

Ingrediencie

Cesto

  • 4 vajcia
  • 100g mleté mandle
  • 50g kakao
  • 125g hladká múka
  • ½ prášok do pečiva
  • ½ lyžičky sóda bikarbóna
  • 125g maslo
  • 180g cukor kryštál
  • 2 malé lyžičky mletej škorice
  • Kandizovaná kôra z pomaranča
  • Šťava z jedného pomaranča
  • 90g kyslé mlieko
  • 90g creamcheese natur
  • Dve hrste sekané vlašské orechy
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč

Plnka čoko pomaranč

  • 100ml mlieka
  • 100ml šľahačková smotana
  • 3 žĺtky
  • 200g čokoláda (150g mliečna + 50g horká)
  • 30g maslo
  • 50g creamcheese natur
  • Kôra z jedného pomaranča
  • 5 kapiek esenciálny olej pomaranč

Plnka krémová

  • 250g creamcheese natur
  • 5 kvapiek pomarančového oleja
  • Šťava z jedného pomaranča
  • 3 lyžice práškový cukor

Sirup

  • 80g vody
  • 40g cukor kryštál
  • Šťava z dvoch pomarančov
  • Šťava z jedného citróna

Obter

  • 500g mascarpone
  • 200ml šľahačková smotana 33%
  • 30g práškový cukor
  • Hnedá potravinárska gélová farba

Obter - pník

  • 200g maslo
  • 360g horká čokoláda
  • 3 kancelárske papiere

Mach z mikrovlnky

  • 1 vajce
  • 13g cukor kryštál
  • 30g med
  • 4g prášok do pečiva
  • 25g hladká múka
  • Potravinárska gelová farba

Ovocie

  • 300g čučoriedky

Na ozdobenie

  • Mikro hrášok - bylinka
  • Jedlé kvety

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Pripravíme si základ na korpus. Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do tuha
  3. Druhú polovicu cukru pridáme ku žĺtkam a maslu a vymiešame do peny. Do tejto masy pridáme kyslé mlieko, creamcheese, šťavu z pomaranča, pomarančový olej, premiešame a postupne pridáme mandle, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a znova premiešame
  4. Potom pridáme sekané orechy a kandizovaný pomaranč a vpracujeme do cesta bielkový sneh
  5. Pripravíme si dva posuvné ráfiky s priemerom 18cm a na ich spodok dáme papier na pečenie a vložíme ich do väčších foriem s dnom. Do každého ráfika vlejeme cesto presne na polovicu. Pečieme 35 minút na 180 stupňov
  6. Medzi tým si roztopíme 360g čokolády, ktorú necháme pri izbovej tepote vychladnúť. Budeme ju potrebovať na finálny origami obter
  7. Potom si pripravíme plnku čoko-pomarančovú. Mlieko a smotanu zohrejeme, žĺtka s cukrom rozmiešame v miske a zalejeme teplým mliekom so smotanou. Vrátime naspäť do hrnca a varíme do zhustnutia. Do krému vmiešame čokoládu a maslo a miešame až kým sa nerozpustí. Necháme chvíľu vychladiť a dáme stuhnúť do chladničky
  8. Pripravíme si sirup na potretie korpusu. Zohrejeme vodu s cukrom necháme prevrieť a pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu
  9. Potom pripravíme jedlý mach. Vajíčko vyšľaháme s cukrom a medom do peny, pridáme prášok do pečiva, múku a farbivo. Dáme do misky s vyšším dnom prikryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky
  10. Korpusy po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Prerežeme ich na polky, jeden plát dáme na podložku potrieme sirupom
  11. Vychladenú čoko pomarančovú plnku premixujeme a pridáme creamcheese, pomarančovú kôru a pomarančový olej. Všetko spolu premixujeme. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na korpus
  12. Na krém poukladáme umyté čučoriedky. Založíme ďalší korpus, potrieme ho sirupom a na neho dáme druhú plnku, ktorú si jednoducho vyšľaháme z creamcheese, cukru, šťavy a oleja
  13. Navrstvíme na korpus a dáme čučoriedky
  14. Založíme ďalší korpus, natrieme sirupom, opäť dáme praline pastu, čoko pomaranč krém a čučoriedky. Založíme posledným korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, aby nám neuschol. Takto poskladanú tortu dáme poriadne zachladiť
  15. Medzitým si pripravíme origami obter a to tak, že roztopenú čokoládu prilejeme k vyšľahanému maslu a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Túto čokoládu potom striekame na poskladaný kancelársky papier, rozotrieme špachtľou a dáme zachladiť
  16. Nakoniec si vyšlaháme obterový krém z mascarpone, cukru a šľahačky a pridáme do neho hnedú farbu. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širokou obterovou špičkou a vychladenú tortu obtrieme. Zahladíme a dáme schladiť
  17. Schladenú tortu už len obložíme kúskami origami čokolády, ktrorú si stiahneme z papiera a nalámeme. Obložíme okolo torty a dozdobíme kvietkami, mikro hráškom, machom

Chapito s lietajúcim Dumbom od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • (biele+červené)
  • 8+8ks vajcia
  • 400+400g cukor kr.
  • 200+200ml voda
  • 200+200ml olej
  • 400+400g hladká múka
  • 1+1 balíček kypriaci prášok
  • červené gelové farbivo

Sirup

  • 400ml voda
  • 400g cukor kr.
  • citrónová šťava
  • rumový extrakt
  • punčový extrakt

Malinový džem

  • 300g malinové pyré
  • 100g cukor kr.
  • 1 balíček želírovací ovocný cukor
  • citrónová šťava

Meringue krém

  • 3ks bielka (cca 100-110g)
  • 185g cukor krupica
  • 250g maslo

Dekorácia

  • 1kg biely poťahový fondán
  • 1kg červený poťahový fondán
  • 100g čierny poťahový fondán
  • 500g šedá modelovacia hmota (alebo biela + čierna farba)
  • 50g ružový fondán
  • 50g žltý fondán

Postup

  1. Zapneme rúru na 180C a nachystáme si 2 formy na pečenie 20cm priemer
  2. Piškótové cesto I - preosiatu múku zmiešame s pdp v separátnej miske. Žĺtka vymiešame mixérom a postupne pridávame polovicu cukru, kým nezbelejú a nenaberú na objeme
  3. Potom treba pridať vodu a olej na pomalých otáčkach, kým sa cesto nezjednotí. Nakoniec pridáme múku. V kuchynskom robote vymiešame bielka do tuhej hmoty. Do žĺtkovej zmesi pomaly pridávame suchý sneh a ručne premiešame, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Cesto dáme do jednej formy vystlatej papierom
  4. Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30min
  5. Piškótové cesto II - rovnaký postup, len použijeme červené farbivo
  6. Malinový džem - malinové pyré dáme variť, pridáme cukor, miešame kým sa nerozpustí, potom šťavu z citróna a želírovaci cukor. Potom dáme chladiť
  7. Sirup - dáme variť vodu s cukrom, chvíľu necháme povariť a odstavíme. Pridáme esencie a dáme chladiť
  8. Z modelovacej hmoty vymodelujeme lietajúceho sloníka a vystužíme konštrukciou
  9. Vyberieme korpusy z rúry a dáme chladiť
  10. Swiss merinque krém - nad vodným kúpelom miešame bielka s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5min. Potom pridáme postupne maslo a na malých otáčkach, kým sa hmota nespojí, pridáme otáčky a vymiešame do krémova
  11. Korpusy nakrojíme na 3 vrstvy. Každú vrstvu vykrojíme kruhovými vykrajovačmi a poprehadzujeme biely korpus s červeným a vytvoríme šachovnicový vzor. Postupne korpusy začneme ukladať na seba, ale pred tým ich namočíme do sirupu, aby nasali šťavu. Potom potrieme džemom. Striedame farebnosť korpusov a proces opakujeme. Na vrch torty umiestnime zbytky odrezkov do tvaru špicu (strecha cirkusu). Dáme chladiť
  12. Vychladenú tortu začneme potierať SMK. Najprv celú potrieme rovnomerne a zarovnáme. Vyvaľkáme biely a červenýn fondán, nakrájame na pruhy cca 2cm a striedame ich a rozvaľkáme dlhý pás. Potiahneme strany torty a vytvoríme efekt závesu. Strechu urobíme z bielych a červených trojuholníkov, ktoré spojíme ako keby boli zošívané. Umiestnime na vrch torty. Z bieleho fondánu vyrobíme malú vlajku na špajličku a umiestnime ju na vrch chapita
  13. Sloníka zapichneme do torty

 

Magdina bohatá rodinná torta

Ingrediencie

Cesto

  • 15 vajec
  • 15 polievkových lyžíc kr.cukru (300 g)
  • 15 PL hladká múka (300g)
  • 100 g kakao
  • 2 ks prášok do pečiva
  • soľ

Krém

  • 2 šľahačky 250 ml
  • 4 žĺtka
  • 600 g kr.cukor
  • 200 g kakao
  • 150 g čokoláda na pečenie
  • 100 g stužený rastlinný tuk
  • 500 g maslo
  • rum
  • škorica podľa chuti
  • 2 ks vanilka

Višne v želé

  • 2 poháre odkôstkovaných višní
  • 100g cukor kr.
  • 1-3 PL škrobu alebo 1 ks vanilkový puding

Na ozdobenie

  • 300 g čokoláda
  • 250 ml smotana na šľahanie 33%
  • šľahačka 1 ks 250 ml
  • mascarpone 1 ks
  • 2PL práškového cukru
  • višne čerstvé so stopkami (alebo kandizované) 20 ks
  • čoko hoblinky hnedé a biele

Postup

  1. Korpus - z ingrediencií upečieme 3 ks korpusu
  2. Krém - 2 šľahačky, vanilku, 600 g cukru, 200 g kakaa uvaríme na krém, pridáme stužený rastlinný tuk a čokoládu do horúceho základu. Vychladíme, vyšľaháme s maslom, pridáme rum a škoricu
  3. Želé - višne a škrob uvaríme a dochutíme škoricou a rumom

 

Brnenská torta podľa Miňa

Ingrediencie

Cesto 1

  • 5 vajec
  • 200g kryštálového cukru
  • 0,05l olej
  • 0,05l voda
  • Polka prášku do pečiva
  • 100g polohrubá múka
  • 100g hladká múka

Cesto 2

  • 8 vajec
  • 320g kryštálový cukor
  • 0,1l olej
  • 0,1l voda
  • 160g polohrubá múka
  • prášok do pečiva

Plnka

  • 5 vajec
  • 300g kryštálový cukor
  • 200g čokoláda 52%
  • 700g maslo

Malinový džem na potretie

  • 400g mrazené maliny
  • 50g práškový cukor

Plnka na potretie torty (swiss merinque)

  • 250g maslo
  • 180g kryštálový cukor
  • 110g vaječné bielka
  • 100g kakao

Na ozdobenie

  • 150g čerstvé maliny
  • Zlatá prášková farba
  • bielkové pusinky (2 bielka+kryš.cukor, 45g práškový cukor)
  • 200g isomalt + červená farba

Postup

  1. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého potom pridáme (zašľaháme) žĺtka
  2. Potom pridáme olej a vodu, a na koniec múku s práškom do pečiva. Prelejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, 20-25 min.
  3. Pripravíme si druhý korpus na roládu. Postup rovnaký ako pri korpuse na tortu, len ho rozdelíme na dve časti do obdĺžnikových plechov. Pečieme pri 180 stupňoch, 15 min.
  4. Pripravíme si plnku. Vajcia a cukor šľaháme nad parou, pridáme čokoládu a šľaháme do zhustnutia, potom odstavíme a vychladíme
  5. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne zašľahávame vaječnú zmes
  6. Sirup na kropenie torty si pripravíme zo šťavy malín+cukor+voda
  7. Vychladnutý tortový korpus si rozrežeme na polovicu
  8. Spodný korpus pokropíme sirupom, potrieme malinovým džemom a trochou krému
  9. Obdĺžnikový korpus pokropíme sirupom, potrieme džemom a nakoniec pridáme rozmrazené maliny
  10. Plát si rozrežeme na 5 častí (pásov). Pásy rolujeme postupne do veľkej rolády, ktorú následne položíme na tortový korpus.(pokryje celý korpus torty)
  11. Vrchnú časť tortového korpusu pokropíme sirupom, potrieme džemom a plnkou a preklopíme ho na roládu. Môžeme trocha zaťažiť
  12. Spravíme si swiss merinque: bielka s cukrom metličkou miešame nad parou, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor, odstavíme a šľaháme, pokým nebude sneh krásne lesklý a tuhý. Do vychladeného snehu zašľaháme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladka. Pridáme kakao
  13. Celú tortu potrieme krémom (swiss cream), uhladíme. Z isomaltu si urobíme červený kalich do ktorého dáme čerstvé maliny a pusinky. Tortu ešte pofŕkame zlatou farbou

 

Marekova mandarínkovo-kokosová torta

Ingrediencie

Cesto 1 a 2

  • 7 vajec
  • 7 pl kryštálový cukor
  • 7 pl bio pšeničná celozrnná hladká
  • 2 čl prášok do pečiva
  • 2 vanilkový cukor
  • 4 pl olej

Cesto 3

  • 5 vajec
  • 5 pl kryštálový cukor
  • 3 pl bio pšeničná celozrnná hladká
  • 1 čl prášok do pečiva
  • 1 pl kakao
  • 1 vanilkový cukor

Bazovo-vanilkový krém

  • 500ml mlieka
  • 1 Zlatý klas
  • 2 pl kryštálový cukor
  • 1 pl špaldová hladká múka
  • 6 pl bazový sirup alebo extrakt
  • 500g masla
  • 50g rastlinné maslo
  • 2-3 pl práškový cukor

Malinový džem na potretie

  • 400g mrazené maliny
  • 50g práškový cukor

Kokosová suspenzia

  • 150ml vody
  • 2 pl kryštálový cukor
  • 180 g strúhaný kokos
  • 200ml šľahačky

Ďalšie suroviny

  • 2 konzervy mandarínok
  • 500ml šľahačky s obsahom tuku nad 36%
  • 1 bal. stužovač do šľahačky
  • 2 pl práškový cukor
  • 4 až 8 ks kokosové guľky
  • 150g biela čokoláda na obaľovanie guliek
  • 6-8 ks kumkvat
  • Jedlé kvety, bazové kvety ( gypsomilka ), žltá gelová jedlá farba, zamatová biela čokoláda v speji

Postup

  1. Cesto - zapneme rúru na 180 stupňov
  2. Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielok vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh
  3. Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva
  4. Nakoniec jemne zamiešame olej
  5. Cesto rozdelíme do dvoch okrúhlych foriem na tortu s priemerom 24 cm
  6. Pečieme pri 180 stupňov, asi 15-20 min.
  7. Cesto 3 - nastavíme rúru na 200 stupňov
  8. Oddelíme bielka od žĺtok. Z bielok vyšľaháme, postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru, pevný sneh
  9. Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom
  10. Nakoniec jemne zamiešame olej
  11. Cesto vylejeme na plech o rozmeroch cca 42x32cm a rozotrieme
  12. Pečieme pri 180 stupňoch, asi 15-20 min.
  13. Do zvyšku mlieka dáme Zlatý klas a múku, dobre rozmiešame a cez sitko vlejeme do horúceho mlieka
  14. Pred dokončením pridáme 4 pl bazového sirupu, ale tak, aby nedošlo k dlhému vareniu
  15. Prelejeme do studenej misky a prikryjeme fóliou. Necháme chladnúť
  16. Osobitne vyšľaháme maslo, rastlinné maslo, práškový cukor a zvyšok bazového sirupu. Postupne pridávame vychladnutý bazovo-vanilkový základ. Dobre vyšľaháme
  17. Kokosová suspenzia - vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme kokos, sparíme a pridáme šľahačku podľa potreby
  18. Necháme dobre vychladiť
  19. Celkový postup - na prvé cesto natrieme krém, poukladáme mandarinky
  20. Na tretie cesto natrieme krém a rozkrájame ho na pásy široké asi 5cm, potom posypeme kokosovou suspenziou. Z pásov urobíme slimáka, ktorý položíme na prvé cesto. Na vrch poukladáme mandarínky
  21. Na druhé cesto natrieme krém. Toto cesto položíme na slimáka s naukladanými mandarínkami
  22. Celú tortu natrieme zvyšným krémom a dáme schladiť
  23. Vyšľaháme šľahačku spolu s práškovým cukrom a stužovačom. Natrieme na tortu a ozdobíme
  24. Kokosové guľky si pripravíme z odrezkov, zvyšných mandarínok, sirupu z mandarínok a kokosu. Takto pripravené a dobre schladené môžeme obaľovať v bielej čokoláde alebo kokose

Nadina vanilková torta s domácim pudingom

Ingrediencie

Cesto

  • 7 vajec
  • 225 g krupicového cukru
  • 3 kopcové lyžice polohrubej múky
  • 7 polievkových lyžíc oleja
  • 180 g hladkej múky
  • 45 g kakaa
  • soľ

Krém

  • 10 bielkov z vajíčok veľkosti L
  • 500 g krupicového cukru
  • 700 g masla
  • vanilkový extrakt

Višňový puding

  • 300 g cukru
  • 400 g mrazených višní
  • 200 ml višňového pyré
  • Vanilkový puding
  • Rum

Postup

  1. 10-15 minút šľaháme vajcia s cukrom do hustej peny
  2. postupne pridáme olej a ručne zľahka primiešame preosiatu zmes hladkej muky, kakaa a štipky soli.
  3. Pečieme na 155 stupňoch 45-50 minút.
  4. Krém - bielka varíme nad parou s cukrom na teplotu 70 stupňov, potom šľaháme do vychladnutia a postupne pridáme zmäknuté, na kocky nakrájane maslo a vanilkový extrakt
  5. Puding -z cukru urobíme karamel, do ktorého vsypeme višne a nalejeme pyré, chvíľku povaríme, kým sa karamel znovu nerozpusti a neredukuje tekutina. Potom vmiešame domáci puding. Necháme prevariť a následne vychladnúť
  6. Na ozdobu použijeme časť krému, ktorý si ofarbíme potravinárskymi farbami. Z krému tvoríme kvety cukrárskou špičkou

Glazúrovaná torta podľa Štefana

Ingrediencie

Cesto

  • Piškótový korpus č.1 (spodný)
  • 3 vajcia
  • 3 kopcové lyžice práškového cukru
  • 3 kopcové lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžica mletých orechov
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3 lyžice rastlinného oleja

Piškótový korpus č.2

  • 3 vajcia
  • 3 kopcové lyžice práškového cukru
  • 3 kopcové lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3 lyžice rastlinného oleja

Jahodové želé

  • Jahody 300g
  • 1bal. želé
  • 20ml studenej vody
  • 80g cukor
  • 1PL kukuričný škrob

Citrónovo vanilkový mousse

  • 1bal želé
  • 300ml mlieko
  • Citrónová kôra
  • Vanilková esencia 1ČL
  • 150g cukor
  • 2PL škrob
  • 4 žĺtka
  • 120g maslo
  • 250ml šľahačkovej smotany

Poleva

  • 150ml voda
  • 300g cukor
  • 1bal želé
  • 200ml kondenzované mlieko
  • 350g biela čokoláda
  • Červená farba

Postup

  1. Korpus č.1 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokiaľ bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku a mletých orechov. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešať ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy. Pečieme pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
  2. Korpus č.2 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
  3. Jahodové želé - do hrnca dáme jahody, cukor, vodu, škrob a želé a privedie do varu. Dáme vychladnúť a vylejeme do tortovej formy vystlanej fóliou a schladíme v mrazničke
  4. Vanilkový mousse - do hrnca dáme variť mlieko, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru. V miske vymiešame cukor, škrob a žĺtka. Do žĺtkovej zmesi postupne cez sitko pridáme mliečnu zmes a redukujeme. Po zhustnutí odstavíme z ohňa a zamiešame maslo. V miske si vymixujeme do tuha šlahačkovú smotanu, zapracujeme ju do zmesi a necháme vychladnúť
  5. Poleva - do hrnca dáme vodu, cukor, kondenzované mlieko a privedieme do varu. Dáme preč z ohňa a pridáme želé. Následne pridáme bielu čokoládu a vymixujeme do hladka. Nakoniec pridáme červenú farbu a premixujeme do hladka
  6. Skladanie torty - na spodok formy na torty si dáme fóliu. Vylejeme prvú časť mousseu, na čo dáme orechový piškót, prelejeme moussoum a dáme na 5 min. do mrazničky. Položíme želé, prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Pridáme biely korpus a prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Nakoniec prelejeme polevou a dáme schladiť. (Vždy, aby bola asi 1 cm vrstva mousseu medzi ďalšími zložkami)

Viliamova torta peň s lesným ovocím

Ingrediencie

Čokoládový korpus

  • 7 vajec
  • 360g kryštálový cukor
  • 345g polohrubá múka
  • 15g kakao
  • 1ks kypriaci prášok
  • 120g mlieko

Stracciatella cream

  • 500g mascarpone
  • 500g smotana 30%
  • 90g práškový cukor
  • 100-200g nakrájanej čokolády

Čučoriedkovo - malinový compoté

  • 33g kryštálový cukor
  • 108g dextróza
  • 10g pektin NH
  • 300g čučoriedky (mrazené)
  • 300g maliny (mrazené)

Čokoládová ganache

  • 220g čokoláda
  • 210g smotana 30%
  • 50g maslo

Sirup z vodky

  • 100g kryštálový cukor
  • 100g voda
  • 50g vodka

Ozdoba na tortu

  • 350g mliečna čokoláda
  • 4ks fólia na čokoládu (40x30 cm)
  • kakao

Postup

  1. Čokoládový korpus - oddelíme si žĺtka od bielkov, z bielkov a 90g cukru vyšľaháme sneh
  2. Zo žĺtok a 270g cukru vyšľaháme nadýchanú penu, do ktorej vmiešame mlieko
  3. Do žĺtkovej zmesi vmiešame suché preosiaté suroviny (múka, kakao a kypriaci prášok)
  4. Nakoniec ručne vmiešame vyšlahaný sneh a dáme piecť do vymastenej a vysypanej tortovej formy na 180 stupňov na cca 45-50 minút
  5. Upečené a vychladené korpusy nakrájame na 4 pláty
  6. Stracciatella cream - mascarpone a smotanu zmiešame v mixéri pomocou pretínačky, pridáme cukor a pomocou metličiek vyšľaháme na nadýchaný krém
  7. Do krému vmiešame čokoládu a dáme ho do chladničky
  8. Čučoriedkovo-malinový compoté - čokoládu a maslo si dáme do misky
  9. Smotanu si dáme variť do bodu varu
  10. Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a následne ponorným mixérom
  11. Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
  12. Sirup z vodky: vodu a cukor varíme do bodu varu a pri cca 50 stupňoch pridáme vodku
  13. Sirupom potrieme korpusy

Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.

Komentáre

Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.

Zaregistrovať sa