1. kolo - kreatívna výzva - TORTY
1. kolo - kreatívna výzva - TORTY
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
V prvom kole relácie sa súťažiaci museli popasovať v kreatívnej výzve s tortami. Pozrite si kreatívne recepty všetkých súťažiacich.
Alenkina makovo-maková torta
Ingrediencie
Cesto
- 12 žĺtkov
- 280 g práškového cukru
- 280 g mletého maku
- 14 bielkov
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie foriem
Krém
- 250 g masla
- 300 g práškového cukru
- 2 PL rumu
- 4 žĺtky
- 350 ml mlieka
- 300 g mletého maku
- 1 vanilkový cukor
Na ozdobenie
- rôzne druhy ovocia
Postup
- Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny
- Pridáme mletý mak a na záver zľahka zapracujeme sneh z bielkov
- Cesto rozdelíme do dvoch foriem a pečieme približne 25 až 30 minút vo vyhriatej rúre
- Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a opatrne prekrojíme na dve časti
- Vo finále teda budeme mať 4 pláty cesta
- Plnka - mlieko uvaríme s mletým makom do zhustnutia a necháme vychladnúť (pokiaľ máte pocit, že je mlieka málo, trochu pridajte)
- Žĺtka spolu s 200 g cukrom a vanilkou vyšľaháme nad parou
- V mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo so zvyšným cukrom do peny
- Potom opatrne zašľaháme rum a vyšľahané žĺtky
- Do maslového základu pomaly zamiešame uvarenú vychladnutú makovú plnku a dobre, ale opatrne vyšľaháme
- Krémom naplníme korpusy a naplnenú tortu potrieme krémom, ktorý sme si nechali
- Na vrch torty naukladáme ovocie rôznych druhov a dáme do chladničky vytuhnúť
Torta posedenie pri káve podľa Bei
Ingrediencie
Cesto
- 8 ks stredne veľkých vajec
- 240 g kryštálového cukru
- 1 PL vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 40 g rastlinného oleja neutrálnej chuti
- 240 g hladkej (tortovej) múky
- + na vymastenie a vymazanie foriem olej a hladkú múku
- Vanilková ganache:
- 3 dcl plnotučného mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- ½ ČL soli
- 1 PL vanilkového extraktu
- 125 g smotany na šľahanie 33 %
- 250 g mliečnej čokolády
Krém
- 4 PL granulovanej kávy
- 500 g mascarpone
- 500 g živočíšnej smotany na šľahanie 33%
- 120 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 150 g smotany na šľahanie 33%
- 1,5 PL granulovanej kávy
- 300 g mliečnej čokolády
- Voliteľné: presekané orechy podľa chuti, horký kakaový prášok
- Voliteľné: cca 100 g horkej čokolády na ozdoby
Postup
- Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, 1 PL vanilkového extraktu a soľ. Zmes šľaháme na vyšších otáčkach tak dlho, pokiaľ nie dokonale nadýchaná. Trvá to cca 20 minút
- Medzitým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 stupňov a pripravíme 2 tortové formy s priemerom 20 cm s vyberateľným dnom – vymastíme a vysypeme múkou
- Do vaječnej zmesi pred koncom šľahania prilievame pomaly po stene misy olej. Keď je zapracovaný (po cca 1 minúte) vyberieme misu z robota a do zmesi postupne na 3 – 4 krát opatrne zapracujeme preosiatu múku. Ideálne je použiť na to silikónovú stierku. Je potrebné pracovať veľmi opatrne, aby sme zachovali nadýchanú zmes. Pripravené cesto rovnomerne rozdelíme do foriem a dáme piecť – cca 35 minút (urobíme skúšku špajdľou – ak po zasunutí do stredu cesta zostane suchá, korpus je upečený). Vyberieme na mriežku, necháme 10 minút postáť. Potom opatrne uvoľníme boky formy a korpusy necháme celkom vychladnúť
- Zo smotany, určenej na krém, odoberieme 4 PL, túto necháme povariť so 4 PL kávy, pokiaľ sa táto celkom nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladiť
- Z mlieka, 1 PL vanilkového extraktu, ½ ČL soli a 50 g kryštálového cukru spravíme rozvar – nemusí sa variť dlho, len aby sa rozpustil cukor, necháme vychladnúť
- 125 g smotany na šľahanie necháme v malom hrnčeku zovrieť, potom ňou zalejeme 250 g mliečnej čokolády (peniažteky). Necháme chvíľu postáť a potom miešame do hladkej konzistencie. Necháme vychladiť pri izbovej teplote – takto získame ganache na natieranie korpusov
- Mascarpone, 500 g smotany (hmotnosť vrátane tej, v ktorej je povarená káva) najskôr v mise robota ručne premiešame do hladkej konzistencie, vyhneme sa tak tvorbe hrudiek v kréme. Potom prisypeme cukor a začneme metličkovým nadstavcom na pomalých otáčkach šľahať. Postupne pridávame rýchlosť, až pokiaľ nezískame tuhý hladký krém, odložíme do chladu
- Po vychladnutí každý korpus zarovnáme, rozkrojíme na dve časti a potrieme mašľovačkou zľahka mliečnym vanilkovým rozvarom
- Začneme skladať tortu – trochu ganache natrieme na podnos a zaistíme tak, aby sa torta pri zdobení nehýbala. Prvý a posledný plát budú mať jednu stranu, ktoré boli naspodu formy. Na prvý plát (položený pečiacou stranou nadol) potrieme tretinou množstva mliečnej ganache a na ňu nanesieme kávový krém. Takto pokračujeme s ďalšími dvoma plátmi. Posledný, štvrtý plát položíme pečiacou stranou nahor a potrieme krémom, ten použijeme aj na boky formy. Necháme v chlade zatuhnúť
- 150 g smotany na šľahanie dáme variť spolu s 1,5 PL kávy, po zovretí ňou zalejeme 300 g mliečnej čokolády. Necháme mierne rozpustiť a potom vymiešame do hladkej konzistencie. Odložíme na chvíľu do chladu. Z takto pripravenej zmesi tvarujeme rukou malé guľočky (truffle), ktoré ukladáme na hladkú podložku, vystlanú papierom na pečenie. Opäť zachladíme a nakoniec môžeme (ale nemusíme) tieto obaliť v ľubovoľných sekaných orieškoch, či kakaovom prášku. Pozn. rovnakým spôsobom si môžeme pripraviť aj verziu z horkej čokolády
- Vychladenú tortu môžeme ozdobiť prípadným zvyšným krémom podľa vlastného vkusu, na vrch poukladáme čokoládové truffle. Tiež môžeme dozdobiť prvkami z temperovanej horkej čokolády
Ingina vertikálna citrónová torta
Ingrediencie
Cesto
- 80g kokosové mlieko
- 110g maslo
- 6 bielka
- 260g cukor kryštálový
- 9 žĺtka
- Štipka soli
- 165g múka hladká
- 5g prášok do pečenia
- 20g strúhaný kokos
Ganache krém
- 4g želatína
- 230g biela čokoláda
- 340g šľahačka 33%
- Kôra z 2 bio citrónov
- 780g mascarpone
Citrónový krém
- 1.5g želatína
- 80g cukor kryštálový
- 4 žĺtka
- 75g citrónová šťava
- Kôra z 1 bio citróna
- 90g maslo
- 5 vetvičiek estragónu
Citrónový gél
- 60g cukor kryštálový
- 2g agar
- 50g voda
- 50g citrónová šťava
- Kôra z 1 bio citróna
Postup
- Rúru zohrejeme na 175 stupňov. Na plech dáme papier na pečenie
- Kokosové mlieko s maslom zohrejeme. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru a soľou. Žĺtka vyšľaháme s druhou polovicou cukru
- Múku premiešame a preosejeme. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme suché ingrediencie, maslo s mliekom a nakoniec zbytok snehu
- Cesto vyložíme na 2 plechy, posypeme strúhaným kokosom a pečieme cca 15min.
- Ganache - želatínu zalejeme vodou 1:6. Šľahačku zohrejeme a vylejeme na čokoládu, pridáme želatínovú masu a citrónovú kôru, premiešame. Necháme trochu vychladnúť a pridáme citrónovú kôru. Dáme do chladničky. Po vychladnutí vyšľaháme s mascarpone
- Citrónový krém - želatínu zalejeme vodou 1:6. Cukor, žĺtka, šťavu a kôru z citróna zmiešame a zohrejeme. Pridáme želatínovú masu, necháme trochu vychladnúť a potom pridáme maslo a nakrájaný estragón. Necháme vychladnúť
- Citrónový gél - cukor zmiešame s agarom. Vodu a citrónovú stavu zohrejeme, pridáme cukor s agarom a citrónovou kôrou, prevaríme chvíľku. Necháme vychladnúť, po vychladnutí zmixujeme tyčovým mixérom
- Každý plat rozkrojíme na 3 rovnaké obdĺžniky. Najskôr piškótové cesto natrieme ganache a potom citrónovým krémom. Začíname stáčať prvý obdĺžnik, potom už stočene cesto spojíme s druhým obdĺžnikom a stočíme a tak pokračujeme, kým nepoužijeme všetky obdĺžniky
- Tortičku necháme schladiť. Keď torta vychladne, tak ju natrieme zbytkom krému. Na vrch dáme citrónový gél a ozdobíme
Pusinková Red Velvet torta podľa Julky
Ingrediencie
Cesto
- (x2 pretože budeme piecť viac korpusov)
- 175 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 160 g kryštálový cukru
- 200 ml kyslého mlieka
- 100 ml oleja
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1,5 čl červeného potravinárskeho farbiva
- 1 pl octu
- 1 pl holandského kakaa
- 1/2 čl vanilky
- Čučoriedkový likér na poliatie cesta
Krém
- 750g mascarpone
- 150 ml šľahačky
- 250g jemného tvarohu
- Trošku z vanilkového lusku
- Práškový cukor podľa chuti
- 250g mrazeného ovocia
- 50g kryštálového cukru
- 2dcl griotky
Na ozdobenie - Pusinky
- 4 kusy bielka
- 250g kryštálového cukru
- Jahody
- Čučoriedky
Postup
- V miske najprv vymiešame vajíčka s cukrom. Keď nám vznikne bledá pena, pridáme kyslé mlieko (v ktorom zmiešame potravinárske farbivo) a olej
- Do cesta preosejeme múku a kakao. Pridáme vanilku a na malých otáčkach vyšľaháme
- Nakoniec si do malého pohárika pridáme lyžicu octu so sódou. Počkáme kým zreagujú a prilejeme do cesta
- Vymiešané cesto nalejeme do dvoch foriem, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch približne 25 - 30minút, alebo kým nie je špáradlo po pichnutí do stredu korpusu úplne suché
- Korpusy necháme vychladnúť
- V kuchynskom robote vymiešame krém. Mascarpone by malo mať teplotu cca 16 stupňov a podobne aj všetky ingrediencie
- Približne 2/3 krému naplníme tortu. Zvyšnú časť krému potrieme vonkajšie strany torty
- Do stredu torty budeme pridávať skramelizované ovocie, ktoré pripravíme nasledovne: necháme rozpustiť cukor, po rozpustení pridáme ovocie a zalejeme griotkou. Počkáme kým sa ovocie pekne nerozpustí a necháme vychladnúť
- PUSINKY - Bielka s cukrom miešame (nešľaháme) v miske vo vodnom kúpeli do rozpustenia cukru. Potom teplú hmotu prelejeme do šľahača. Chvíľu šľaháme na nižších otáčkach, potom na maximálných cca 10 minút, kým nemáme tuhý sneh
- V závere môžeme pridať pár kvapiek potravinárskej červenej farby a krátko prešľaháme
- Sneh preložíme do zdobiaceho vrecka s ozdobným nadstavcom a robíme srdiečka na plech vystlaný papierom na pečenie
- Pečivo sušíme pri teplote cca 110-120 stupňov cca na 15min a potom stiahneme rúru na 50 stupňov a sušíme ďalších 15-20min., potom ho necháme ešte chvíľu vo vypnutej pootvorenej rúre. Rúru počas pečenia neotvárame
- Po vychladnutí tortu zdobíme
Katkina torta „pník“ s jedlým machom
Ingrediencie
Cesto
- 4 vajcia
- 100g mleté mandle
- 50g kakao
- 125g hladká múka
- ½ prášok do pečiva
- ½ lyžičky sóda bikarbóna
- 125g maslo
- 180g cukor kryštál
- 2 malé lyžičky mletej škorice
- Kandizovaná kôra z pomaranča
- Šťava z jedného pomaranča
- 90g kyslé mlieko
- 90g creamcheese natur
- Dve hrste sekané vlašské orechy
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
Plnka čoko pomaranč
- 100ml mlieka
- 100ml šľahačková smotana
- 3 žĺtky
- 200g čokoláda (150g mliečna + 50g horká)
- 30g maslo
- 50g creamcheese natur
- Kôra z jedného pomaranča
- 5 kapiek esenciálny olej pomaranč
Plnka krémová
- 250g creamcheese natur
- 5 kvapiek pomarančového oleja
- Šťava z jedného pomaranča
- 3 lyžice práškový cukor
Sirup
- 80g vody
- 40g cukor kryštál
- Šťava z dvoch pomarančov
- Šťava z jedného citróna
Obter
- 500g mascarpone
- 200ml šľahačková smotana 33%
- 30g práškový cukor
- Hnedá potravinárska gélová farba
Obter - pník
- 200g maslo
- 360g horká čokoláda
- 3 kancelárske papiere
Mach z mikrovlnky
- 1 vajce
- 13g cukor kryštál
- 30g med
- 4g prášok do pečiva
- 25g hladká múka
- Potravinárska gelová farba
Ovocie
- 300g čučoriedky
Na ozdobenie
- Mikro hrášok - bylinka
- Jedlé kvety
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Pripravíme si základ na korpus. Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do tuha
- Druhú polovicu cukru pridáme ku žĺtkam a maslu a vymiešame do peny. Do tejto masy pridáme kyslé mlieko, creamcheese, šťavu z pomaranča, pomarančový olej, premiešame a postupne pridáme mandle, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a znova premiešame
- Potom pridáme sekané orechy a kandizovaný pomaranč a vpracujeme do cesta bielkový sneh
- Pripravíme si dva posuvné ráfiky s priemerom 18cm a na ich spodok dáme papier na pečenie a vložíme ich do väčších foriem s dnom. Do každého ráfika vlejeme cesto presne na polovicu. Pečieme 35 minút na 180 stupňov
- Medzi tým si roztopíme 360g čokolády, ktorú necháme pri izbovej tepote vychladnúť. Budeme ju potrebovať na finálny origami obter
- Potom si pripravíme plnku čoko-pomarančovú. Mlieko a smotanu zohrejeme, žĺtka s cukrom rozmiešame v miske a zalejeme teplým mliekom so smotanou. Vrátime naspäť do hrnca a varíme do zhustnutia. Do krému vmiešame čokoládu a maslo a miešame až kým sa nerozpustí. Necháme chvíľu vychladiť a dáme stuhnúť do chladničky
- Pripravíme si sirup na potretie korpusu. Zohrejeme vodu s cukrom necháme prevrieť a pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu
- Potom pripravíme jedlý mach. Vajíčko vyšľaháme s cukrom a medom do peny, pridáme prášok do pečiva, múku a farbivo. Dáme do misky s vyšším dnom prikryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky
- Korpusy po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Prerežeme ich na polky, jeden plát dáme na podložku potrieme sirupom
- Vychladenú čoko pomarančovú plnku premixujeme a pridáme creamcheese, pomarančovú kôru a pomarančový olej. Všetko spolu premixujeme. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na korpus
- Na krém poukladáme umyté čučoriedky. Založíme ďalší korpus, potrieme ho sirupom a na neho dáme druhú plnku, ktorú si jednoducho vyšľaháme z creamcheese, cukru, šťavy a oleja
- Navrstvíme na korpus a dáme čučoriedky
- Založíme ďalší korpus, natrieme sirupom, opäť dáme praline pastu, čoko pomaranč krém a čučoriedky. Založíme posledným korpusom, ktorý potrieme zvyškom krému, aby nám neuschol. Takto poskladanú tortu dáme poriadne zachladiť
- Medzitým si pripravíme origami obter a to tak, že roztopenú čokoládu prilejeme k vyšľahanému maslu a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Túto čokoládu potom striekame na poskladaný kancelársky papier, rozotrieme špachtľou a dáme zachladiť
- Nakoniec si vyšlaháme obterový krém z mascarpone, cukru a šľahačky a pridáme do neho hnedú farbu. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širokou obterovou špičkou a vychladenú tortu obtrieme. Zahladíme a dáme schladiť
- Schladenú tortu už len obložíme kúskami origami čokolády, ktrorú si stiahneme z papiera a nalámeme. Obložíme okolo torty a dozdobíme kvietkami, mikro hráškom, machom
Chapito s lietajúcim Dumbom od Lucky
Ingrediencie
Cesto
- (biele+červené)
- 8+8ks vajcia
- 400+400g cukor kr.
- 200+200ml voda
- 200+200ml olej
- 400+400g hladká múka
- 1+1 balíček kypriaci prášok
- červené gelové farbivo
Sirup
- 400ml voda
- 400g cukor kr.
- citrónová šťava
- rumový extrakt
- punčový extrakt
Malinový džem
- 300g malinové pyré
- 100g cukor kr.
- 1 balíček želírovací ovocný cukor
- citrónová šťava
Meringue krém
- 3ks bielka (cca 100-110g)
- 185g cukor krupica
- 250g maslo
Dekorácia
- 1kg biely poťahový fondán
- 1kg červený poťahový fondán
- 100g čierny poťahový fondán
- 500g šedá modelovacia hmota (alebo biela + čierna farba)
- 50g ružový fondán
- 50g žltý fondán
Postup
- Zapneme rúru na 180C a nachystáme si 2 formy na pečenie 20cm priemer
- Piškótové cesto I - preosiatu múku zmiešame s pdp v separátnej miske. Žĺtka vymiešame mixérom a postupne pridávame polovicu cukru, kým nezbelejú a nenaberú na objeme
- Potom treba pridať vodu a olej na pomalých otáčkach, kým sa cesto nezjednotí. Nakoniec pridáme múku. V kuchynskom robote vymiešame bielka do tuhej hmoty. Do žĺtkovej zmesi pomaly pridávame suchý sneh a ručne premiešame, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Cesto dáme do jednej formy vystlatej papierom
- Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30min
- Piškótové cesto II - rovnaký postup, len použijeme červené farbivo
- Malinový džem - malinové pyré dáme variť, pridáme cukor, miešame kým sa nerozpustí, potom šťavu z citróna a želírovaci cukor. Potom dáme chladiť
- Sirup - dáme variť vodu s cukrom, chvíľu necháme povariť a odstavíme. Pridáme esencie a dáme chladiť
- Z modelovacej hmoty vymodelujeme lietajúceho sloníka a vystužíme konštrukciou
- Vyberieme korpusy z rúry a dáme chladiť
- Swiss merinque krém - nad vodným kúpelom miešame bielka s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5min. Potom pridáme postupne maslo a na malých otáčkach, kým sa hmota nespojí, pridáme otáčky a vymiešame do krémova
- Korpusy nakrojíme na 3 vrstvy. Každú vrstvu vykrojíme kruhovými vykrajovačmi a poprehadzujeme biely korpus s červeným a vytvoríme šachovnicový vzor. Postupne korpusy začneme ukladať na seba, ale pred tým ich namočíme do sirupu, aby nasali šťavu. Potom potrieme džemom. Striedame farebnosť korpusov a proces opakujeme. Na vrch torty umiestnime zbytky odrezkov do tvaru špicu (strecha cirkusu). Dáme chladiť
- Vychladenú tortu začneme potierať SMK. Najprv celú potrieme rovnomerne a zarovnáme. Vyvaľkáme biely a červenýn fondán, nakrájame na pruhy cca 2cm a striedame ich a rozvaľkáme dlhý pás. Potiahneme strany torty a vytvoríme efekt závesu. Strechu urobíme z bielych a červených trojuholníkov, ktoré spojíme ako keby boli zošívané. Umiestnime na vrch torty. Z bieleho fondánu vyrobíme malú vlajku na špajličku a umiestnime ju na vrch chapita
- Sloníka zapichneme do torty
Magdina bohatá rodinná torta
Ingrediencie
Cesto
- 15 vajec
- 15 polievkových lyžíc kr.cukru (300 g)
- 15 PL hladká múka (300g)
- 100 g kakao
- 2 ks prášok do pečiva
- soľ
Krém
- 2 šľahačky 250 ml
- 4 žĺtka
- 600 g kr.cukor
- 200 g kakao
- 150 g čokoláda na pečenie
- 100 g stužený rastlinný tuk
- 500 g maslo
- rum
- škorica podľa chuti
- 2 ks vanilka
Višne v želé
- 2 poháre odkôstkovaných višní
- 100g cukor kr.
- 1-3 PL škrobu alebo 1 ks vanilkový puding
Na ozdobenie
- 300 g čokoláda
- 250 ml smotana na šľahanie 33%
- šľahačka 1 ks 250 ml
- mascarpone 1 ks
- 2PL práškového cukru
- višne čerstvé so stopkami (alebo kandizované) 20 ks
- čoko hoblinky hnedé a biele
Postup
- Korpus - z ingrediencií upečieme 3 ks korpusu
- Krém - 2 šľahačky, vanilku, 600 g cukru, 200 g kakaa uvaríme na krém, pridáme stužený rastlinný tuk a čokoládu do horúceho základu. Vychladíme, vyšľaháme s maslom, pridáme rum a škoricu
- Želé - višne a škrob uvaríme a dochutíme škoricou a rumom
Brnenská torta podľa Miňa
Ingrediencie
Cesto 1
- 5 vajec
- 200g kryštálového cukru
- 0,05l olej
- 0,05l voda
- Polka prášku do pečiva
- 100g polohrubá múka
- 100g hladká múka
Cesto 2
- 8 vajec
- 320g kryštálový cukor
- 0,1l olej
- 0,1l voda
- 160g polohrubá múka
- prášok do pečiva
Plnka
- 5 vajec
- 300g kryštálový cukor
- 200g čokoláda 52%
- 700g maslo
Malinový džem na potretie
- 400g mrazené maliny
- 50g práškový cukor
Plnka na potretie torty (swiss merinque)
- 250g maslo
- 180g kryštálový cukor
- 110g vaječné bielka
- 100g kakao
Na ozdobenie
- 150g čerstvé maliny
- Zlatá prášková farba
- bielkové pusinky (2 bielka+kryš.cukor, 45g práškový cukor)
- 200g isomalt + červená farba
Postup
- Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého potom pridáme (zašľaháme) žĺtka
- Potom pridáme olej a vodu, a na koniec múku s práškom do pečiva. Prelejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, 20-25 min.
- Pripravíme si druhý korpus na roládu. Postup rovnaký ako pri korpuse na tortu, len ho rozdelíme na dve časti do obdĺžnikových plechov. Pečieme pri 180 stupňoch, 15 min.
- Pripravíme si plnku. Vajcia a cukor šľaháme nad parou, pridáme čokoládu a šľaháme do zhustnutia, potom odstavíme a vychladíme
- Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne zašľahávame vaječnú zmes
- Sirup na kropenie torty si pripravíme zo šťavy malín+cukor+voda
- Vychladnutý tortový korpus si rozrežeme na polovicu
- Spodný korpus pokropíme sirupom, potrieme malinovým džemom a trochou krému
- Obdĺžnikový korpus pokropíme sirupom, potrieme džemom a nakoniec pridáme rozmrazené maliny
- Plát si rozrežeme na 5 častí (pásov). Pásy rolujeme postupne do veľkej rolády, ktorú následne položíme na tortový korpus.(pokryje celý korpus torty)
- Vrchnú časť tortového korpusu pokropíme sirupom, potrieme džemom a plnkou a preklopíme ho na roládu. Môžeme trocha zaťažiť
- Spravíme si swiss merinque: bielka s cukrom metličkou miešame nad parou, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor, odstavíme a šľaháme, pokým nebude sneh krásne lesklý a tuhý. Do vychladeného snehu zašľaháme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladka. Pridáme kakao
- Celú tortu potrieme krémom (swiss cream), uhladíme. Z isomaltu si urobíme červený kalich do ktorého dáme čerstvé maliny a pusinky. Tortu ešte pofŕkame zlatou farbou
Marekova mandarínkovo-kokosová torta
Ingrediencie
Cesto 1 a 2
- 7 vajec
- 7 pl kryštálový cukor
- 7 pl bio pšeničná celozrnná hladká
- 2 čl prášok do pečiva
- 2 vanilkový cukor
- 4 pl olej
Cesto 3
- 5 vajec
- 5 pl kryštálový cukor
- 3 pl bio pšeničná celozrnná hladká
- 1 čl prášok do pečiva
- 1 pl kakao
- 1 vanilkový cukor
Bazovo-vanilkový krém
- 500ml mlieka
- 1 Zlatý klas
- 2 pl kryštálový cukor
- 1 pl špaldová hladká múka
- 6 pl bazový sirup alebo extrakt
- 500g masla
- 50g rastlinné maslo
- 2-3 pl práškový cukor
Malinový džem na potretie
- 400g mrazené maliny
- 50g práškový cukor
Kokosová suspenzia
- 150ml vody
- 2 pl kryštálový cukor
- 180 g strúhaný kokos
- 200ml šľahačky
Ďalšie suroviny
- 2 konzervy mandarínok
- 500ml šľahačky s obsahom tuku nad 36%
- 1 bal. stužovač do šľahačky
- 2 pl práškový cukor
- 4 až 8 ks kokosové guľky
- 150g biela čokoláda na obaľovanie guliek
- 6-8 ks kumkvat
- Jedlé kvety, bazové kvety ( gypsomilka ), žltá gelová jedlá farba, zamatová biela čokoláda v speji
Postup
- Cesto - zapneme rúru na 180 stupňov
- Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielok vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh
- Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva
- Nakoniec jemne zamiešame olej
- Cesto rozdelíme do dvoch okrúhlych foriem na tortu s priemerom 24 cm
- Pečieme pri 180 stupňov, asi 15-20 min.
- Cesto 3 - nastavíme rúru na 200 stupňov
- Oddelíme bielka od žĺtok. Z bielok vyšľaháme, postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru, pevný sneh
- Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom
- Nakoniec jemne zamiešame olej
- Cesto vylejeme na plech o rozmeroch cca 42x32cm a rozotrieme
- Pečieme pri 180 stupňoch, asi 15-20 min.
- Do zvyšku mlieka dáme Zlatý klas a múku, dobre rozmiešame a cez sitko vlejeme do horúceho mlieka
- Pred dokončením pridáme 4 pl bazového sirupu, ale tak, aby nedošlo k dlhému vareniu
- Prelejeme do studenej misky a prikryjeme fóliou. Necháme chladnúť
- Osobitne vyšľaháme maslo, rastlinné maslo, práškový cukor a zvyšok bazového sirupu. Postupne pridávame vychladnutý bazovo-vanilkový základ. Dobre vyšľaháme
- Kokosová suspenzia - vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme kokos, sparíme a pridáme šľahačku podľa potreby
- Necháme dobre vychladiť
- Celkový postup - na prvé cesto natrieme krém, poukladáme mandarinky
- Na tretie cesto natrieme krém a rozkrájame ho na pásy široké asi 5cm, potom posypeme kokosovou suspenziou. Z pásov urobíme slimáka, ktorý položíme na prvé cesto. Na vrch poukladáme mandarínky
- Na druhé cesto natrieme krém. Toto cesto položíme na slimáka s naukladanými mandarínkami
- Celú tortu natrieme zvyšným krémom a dáme schladiť
- Vyšľaháme šľahačku spolu s práškovým cukrom a stužovačom. Natrieme na tortu a ozdobíme
- Kokosové guľky si pripravíme z odrezkov, zvyšných mandarínok, sirupu z mandarínok a kokosu. Takto pripravené a dobre schladené môžeme obaľovať v bielej čokoláde alebo kokose
Nadina vanilková torta s domácim pudingom
Ingrediencie
Cesto
- 7 vajec
- 225 g krupicového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 7 polievkových lyžíc oleja
- 180 g hladkej múky
- 45 g kakaa
- soľ
Krém
- 10 bielkov z vajíčok veľkosti L
- 500 g krupicového cukru
- 700 g masla
- vanilkový extrakt
Višňový puding
- 300 g cukru
- 400 g mrazených višní
- 200 ml višňového pyré
- Vanilkový puding
- Rum
Postup
- 10-15 minút šľaháme vajcia s cukrom do hustej peny
- postupne pridáme olej a ručne zľahka primiešame preosiatu zmes hladkej muky, kakaa a štipky soli.
- Pečieme na 155 stupňoch 45-50 minút.
- Krém - bielka varíme nad parou s cukrom na teplotu 70 stupňov, potom šľaháme do vychladnutia a postupne pridáme zmäknuté, na kocky nakrájane maslo a vanilkový extrakt
- Puding -z cukru urobíme karamel, do ktorého vsypeme višne a nalejeme pyré, chvíľku povaríme, kým sa karamel znovu nerozpusti a neredukuje tekutina. Potom vmiešame domáci puding. Necháme prevariť a následne vychladnúť
- Na ozdobu použijeme časť krému, ktorý si ofarbíme potravinárskymi farbami. Z krému tvoríme kvety cukrárskou špičkou
Glazúrovaná torta podľa Štefana
Ingrediencie
Cesto
- Piškótový korpus č.1 (spodný)
- 3 vajcia
- 3 kopcové lyžice práškového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 1 lyžica mletých orechov
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice rastlinného oleja
Piškótový korpus č.2
- 3 vajcia
- 3 kopcové lyžice práškového cukru
- 3 kopcové lyžice polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 3 lyžice rastlinného oleja
Jahodové želé
- Jahody 300g
- 1bal. želé
- 20ml studenej vody
- 80g cukor
- 1PL kukuričný škrob
Citrónovo vanilkový mousse
- 1bal želé
- 300ml mlieko
- Citrónová kôra
- Vanilková esencia 1ČL
- 150g cukor
- 2PL škrob
- 4 žĺtka
- 120g maslo
- 250ml šľahačkovej smotany
Poleva
- 150ml voda
- 300g cukor
- 1bal želé
- 200ml kondenzované mlieko
- 350g biela čokoláda
- Červená farba
Postup
- Korpus č.1 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokiaľ bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku a mletých orechov. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešať ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy. Pečieme pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
- Korpus č.2 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
- Jahodové želé - do hrnca dáme jahody, cukor, vodu, škrob a želé a privedie do varu. Dáme vychladnúť a vylejeme do tortovej formy vystlanej fóliou a schladíme v mrazničke
- Vanilkový mousse - do hrnca dáme variť mlieko, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru. V miske vymiešame cukor, škrob a žĺtka. Do žĺtkovej zmesi postupne cez sitko pridáme mliečnu zmes a redukujeme. Po zhustnutí odstavíme z ohňa a zamiešame maslo. V miske si vymixujeme do tuha šlahačkovú smotanu, zapracujeme ju do zmesi a necháme vychladnúť
- Poleva - do hrnca dáme vodu, cukor, kondenzované mlieko a privedieme do varu. Dáme preč z ohňa a pridáme želé. Následne pridáme bielu čokoládu a vymixujeme do hladka. Nakoniec pridáme červenú farbu a premixujeme do hladka
- Skladanie torty - na spodok formy na torty si dáme fóliu. Vylejeme prvú časť mousseu, na čo dáme orechový piškót, prelejeme moussoum a dáme na 5 min. do mrazničky. Položíme želé, prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Pridáme biely korpus a prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Nakoniec prelejeme polevou a dáme schladiť. (Vždy, aby bola asi 1 cm vrstva mousseu medzi ďalšími zložkami)
Viliamova torta peň s lesným ovocím
Ingrediencie
Čokoládový korpus
- 7 vajec
- 360g kryštálový cukor
- 345g polohrubá múka
- 15g kakao
- 1ks kypriaci prášok
- 120g mlieko
Stracciatella cream
- 500g mascarpone
- 500g smotana 30%
- 90g práškový cukor
- 100-200g nakrájanej čokolády
Čučoriedkovo - malinový compoté
- 33g kryštálový cukor
- 108g dextróza
- 10g pektin NH
- 300g čučoriedky (mrazené)
- 300g maliny (mrazené)
Čokoládová ganache
- 220g čokoláda
- 210g smotana 30%
- 50g maslo
Sirup z vodky
- 100g kryštálový cukor
- 100g voda
- 50g vodka
Ozdoba na tortu
- 350g mliečna čokoláda
- 4ks fólia na čokoládu (40x30 cm)
- kakao
Postup
- Čokoládový korpus - oddelíme si žĺtka od bielkov, z bielkov a 90g cukru vyšľaháme sneh
- Zo žĺtok a 270g cukru vyšľaháme nadýchanú penu, do ktorej vmiešame mlieko
- Do žĺtkovej zmesi vmiešame suché preosiaté suroviny (múka, kakao a kypriaci prášok)
- Nakoniec ručne vmiešame vyšlahaný sneh a dáme piecť do vymastenej a vysypanej tortovej formy na 180 stupňov na cca 45-50 minút
- Upečené a vychladené korpusy nakrájame na 4 pláty
- Stracciatella cream - mascarpone a smotanu zmiešame v mixéri pomocou pretínačky, pridáme cukor a pomocou metličiek vyšľaháme na nadýchaný krém
- Do krému vmiešame čokoládu a dáme ho do chladničky
- Čučoriedkovo-malinový compoté - čokoládu a maslo si dáme do misky
- Smotanu si dáme variť do bodu varu
- Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a následne ponorným mixérom
- Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
- Sirup z vodky: vodu a cukor varíme do bodu varu a pri cca 50 stupňoch pridáme vodku
- Sirupom potrieme korpusy
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
Súvisiaci tovar
6,90 €
(vrátane DPH)
18,90 €
(vrátane DPH)
Video
22,90 €
(vrátane DPH)
Video
22,90 €
(vrátane DPH)
Video
16,90 €
(vrátane DPH)
Video
11,90 €
(vrátane DPH)
13,60 €
(vrátane DPH)
Video
8,30 €
(vrátane DPH)
Video
11,90 €
(vrátane DPH)
Video
21,90 €
(vrátane DPH)
Video
22,90 €
(vrátane DPH)
Video
26,90 €
(vrátane DPH)
Komentáre
Pre možnosť pridávania komentárov je treba sa prihlásiť/zaregistrovať.
Zaregistrovať sa